• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 06:53:13

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15490 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,835
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 118
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 26
Total: 27

avatar_Hatshepsut

Относно влизането на България в Еврозоната

Started by Hatshepsut, 17 October 2018, 06:22:38

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Подкрепяте ли влизането на България в еврозоната и замяната на лева с евро?

НЕ, категорично
2 (28.6%)
По-скоро НЕ
2 (28.6%)
По-скоро ДА
3 (42.9%)
ДА, категорично
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 7

Panzerfaust

По принцип, беше хубаво и Румъния да върви заедно с нас. Смисълът на еврото е да улеснява като няма нужда от обмяна на валута, загуби от валутни курсове и т.н. Сега ще е така само с Гърция, а можеше и на север да е така.

Hatshepsut

Готов е планът за въвеждането на еврото в България

Целевата дата за превалутирането е 1 януари 2024 г


Koopдинaциoнният cъвeт зa пoдгoтoвĸa нa Peпyблиĸa Бългapия зa члeнcтвo в eвpoзoнaтa пpиe пpoeĸт нa Haциoнaлeн плaн зa въвeждaнe нa eдиннaтa вaлyтa в cтpaнaтa. Paзпиcaният дoĸyмeнт щe пocлyжи ĸaтo oтпpaвнa тoчĸa зa тoвa ĸaĸ щe пpoтeчe oпepaтивнaтa paбoтa зa зaмянaтa нa лeвa, ĸoятo тpябвa дa cтaнe фaĸт нa 1 янyapи 2024 г. B нeгo ca oпиcaни пpинципитe, инcтитyциoнaлнaтa и пpaвнo-нopмaтивнaтa paмĸa зa пpиeмaнe нa eвpoтo, ĸaĸтo и ocнoвнитe дeйнocти зa ycпeшнoтo въвeждaнe.

Дoĸyмeнтът paзглeждa вcичĸи вaжни oпepaтивни дeйнocти и мepĸи, ĸoитo yчacтницитe в пoдгoтoвĸaтa зa въвeждaнeтo нa eвpoтo – чacтният, пyбличният ceĸтop и гpaждaнитe – cлeдвa дa извъpшвaт ĸaтo чacт oт пpoцeca пo въвeждaнeтo нa eвpoтo. Дeфиниpaни ca пpaвилaтa зa пpeизчиcлявaнe нa цeнитe и дpyги cтoйнocти, oбяcнeни ca пpoцeдypитe зa зaмянa нa пapи в бpoй и зa ĸoнвepтиpaнe нa лeвoви дeпoзити и зaeми c фиĸcиpaни и пpoмeнливи лиxвeни пpoцeнти. Πocoчeни ca и пpoцeдypитe зa cнaбдявaнe и paзпpocтpaнeниe нa eвpoбaнĸнoти и мoнeти, oпиcaни ca нeoбxoдимитe зaĸoнoдaтeлни пpoмeни.

Toзи дoĸyмeнт вĸлючвa и ocнoвнитe пpинципи и eтaпи нa инфopмaциoннaтa ĸaмпaния, нacoчeнa ĸъм пoвишaвaнe инфopмиpaнocттa нa бългapcĸитe гpaждaни зa нaчинa нa зaмянa нa лeвa c eвpo, визyaлнитe и зaщитни xapaĸтepиcтиĸи нa eвpoбaнĸнoтитe и мoнeтитe, мepĸитe зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe и дpyги вaжни въпpocи, cвъpзaни c въвeждaнeтo нa eвpoтo.

Πpeвaлyтиpaнeтo щe ce извъpшвa чpeз пpилaгaнeтo нa нeoтмeнимo фиĸcиpaния вaлyтeн ĸypc мeждy eвpoтo и лeвa. A cлeд въвeждaнe нa eвpoтo в paмĸитe нa мeceц лeвът и eвpoтo щe бъдaт eднoвpeмeннo зaĸoннo плaтeжнo cpeдcтвo", ce пocoчвa в изявлeниe нa Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe и Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa.

Πpoeĸтът нa Haциoнaлния плaн зa въвeждaнeтo нa eвpoтo в Peпyблиĸa Бългapия щe бъдe пyблиĸyвaн зa oбщecтвeнo oбcъждaнe пpeди внacянeтo мy зa paзглeждaнe oт Mиниcтepcĸия cъвeт. Koopдинaциoнният cъвeт зa пoдгoтoвĸa нa Peпyблиĸa Бългapия зa члeнcтвo в eвpoзoнaтa e cъc cъпpeдceдaтeли yпpaвитeлят нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa Димитъp Paдeв и миниcтъpът нa финaнcитe Aceн Bacилeв.

https://www.economic.bg/bg/a/view/gotov-e-planyt-za-vyvejdaneto-na-evroto-v-bylgarija

Panzerfaust

Поне банковият сектор ще се приведе в ред с еврото.

Hatshepsut

"Шпигел": Ако приеме България в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем


Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото."

Това пише германското списание "Шпиел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото".


"България има значителни проблеми с корупцията и прането на пари. Въпреки това ЕС се подготвя да приеме страната като следващ член на еврозоната. Мнозина се опасяват, че това е лоша идея", пишат авторите Ралф Нойкирх и Михаел Зауга. Статията им, публикувана в днешния брой на германския седмичник, е илюстрирана с плакат от протестите от миналото лято, на който тогавашният премиер Бойко Борисов е изобразен с маска за лице във формата на банкнота от 500 евро.

Двамата журналисти са разговаряли повече от час с доскорошния служебен финансов министър Асен Василев и коментират, че след това "човек на първо място започва да се чуди дали е толкова добра идея България да се присъедини към единната валута". В текста не се разкрива повече от този разговор.

С едно изключение - когато се разказва какво се е случило след санкционирането на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков:

"Новото правителство на България приветства хода на Вашингтон. Но реформаторите не очакват ЕС да използва същия подход. Когато поискал от американците помощ в битката с корупцията, тя пристигнала след 2 дни, разказва Василев. Европа в същото време пише кухи доклади и бездейства, допълва министърът. Той казва също, че не е получил никаква помощ от Германия."

Не е ясно и кога журналистите са разговаряли с Асен Василев, но цитират думите на Борисов "Ако не можете, потърсете ме, ще ви свърша работата", които той произнесе на 29 август, както и че през ноември България отива за трети път на парламентарни избори през тази година.


Напълно е възможно ГЕРБ (...) да се завърне на власт. И това ще е катастрофа за Европа.
сп. "Шпигел"

"Дългогодишният премиер лично подкопа демокрацията в собствената си страна. Той отслаби независимостта на правораздаването и раздаваше обществени поръчки на местни олигарси. Понеже бе по-дискретен от правителствата в Унгария и Полша, Борисов общо взето избегна остри критики от Брюксел и Берлин. Наследството му ще се усеща в България дълго."

Нойкирх и Зауга илюстрират това си заключение още в началото, като описват, че министър Василев ги е приел в просторна зала за пресконференции с "доста интересна история". "Смята се, че тук предшественикът му е получавал торбички с пари вероятно за замяна на политически услуги" [не се уточнява дали става дума за Владислав Горанов или Кирил Ананиев - бел.ред.].

"Василев описва брутално откровено кризата в политическата класа на страната си. Договори за обществени поръчки, раздавани години наред без конкурси и търгове. Значителен проблем са отсъствието на ефективен контрол и прането на пари."


Но може ли ЕС да да спре или забави приемането на България в еврозоната, питат авторите.


Те припомнят, че в началото на юни София е представила подробен план от мерки за подготовка за приемане на еврото от 1 януари 2021 г. Това е направил Василев, който "е чудесна отправна точка, ако някой се интересува да разбере дали страната му е готова да се присъедини към еврозоната".

Шансовете този план да се превърне в реалност изобщо не са лоши, пише от "Шпигел". България е покрила всички формални критерии, на които отговарят бюджетният дефицит, държавните дългове и инфлацията, а обменният курс на лева вече е обвързан с еврото. "Миналата година заедно с Хърватия страната стана част от ERM II и банковия съюз, което означава, че придвижването към еврото е необратимо. Дори ЕЦБ повече няма право на вето. Единствено точният момент може да се подбере подходящо. (...) Но наистина ли има смисъл да се приема държава с продължителни проблеми с корупцията, прането на пари и финансовия надзор".


Цитирани са евродепутатите от групата на "Зелените" Свен Гайголд и Даниел Фройнд, които са посетили България, както и Христо Иванов от "Да, България". Гайголд казва, че страната е добре дошла в еврозоната, но след като си оправи проблемите с корупцията и прането на пари, за да се избегне повторение на ситуацията с Кипър и балтийските страни - член да се превръща в център на голямо пране на пари. Фройнд гледа на процеса като на възможност за България с помощта на Еврокомисията и ЕЦБ да подобри финансовия си сектор.

"България има няколко сектора с комбинация на корупция, лошо управление и пряк или косвен държавен контрол, която предизвика натрупване на загуби и фактори на нестабилност", обяснява Иванов. Както той, така и други припомнят проблемите за еврозоната, които създаде приемането на Гърция, допълва "Шпигел". Според изданието водещи политици в България вярват, че Еврогрупата трябва да преразгледа намерението си скоро да приеме България в зоната на общата валута.

Тук изниква и името на главния прокурор Иван Гешев, посочван - според изданието- от представители на гражданския сектор и инициативи за борба с корупцията като една от най-големи пречки. "Многото проблеми пред България не могат да се решат бързо, дори да има мотивация" (у политиците). Адела Качанова от Българския Хелзинкски комитет е цитирана да казва, че докато той продължава да блокира корупционни разследвания и да защитава политици и олигарси, нищо фундаментално няма да се промени.

Следва цитиране на предупреждения за несигурност в прогнозите на различни международни институции за запазването на ниска инфлация, структурни проблеми на икономиката, много регулаторни пречки и банков сектор с относително висок дял на лоши кредити. Както и че с влизане в еврозоната може бързо да се покачат цените, което ще принуди правителството да увеличи социалните помощи.


Евродепутатът от баварския Християнсоциален съюз Маркус Фебер казва: "Аз съм за това да се изчака по-дълго. Иначе България бързо ще се превърна в поредната Гърция".

Ханс-Вернер Зин, бивш ръководител на мюнхенския икономически институт Ifo, е още по-критичен: "България видя от Гърция колко е яко, когато ти позволяват да си печаташ пари, признавани и в други държави", което според него е привилегия, която "ще предизвика инфлационен бум" в България, "който в крайна сметка ще я лиши от конкурентоспособност и ще я превърне в поредния чист получател на пари в един Европейски трансферен съюз" [така в Европа наричат неприемливата за мнозина идея богати страни като Германия да поемат финансовото бреме от лошо управление в по-бедните страни от еврозоната - бел.ред.].


"Шпигел" е смятан за близко до соициалдемократите издание. Олаф Шолц, министър на финансите, изненадващо увеличава преднината на ГСДП пред консерваторите от ПДС/ХСС до 6 пункта седмица преди парламентарните избори. В предизборните дебати той и партията му са обвинявани, че на власт ще реализират една неприемлива за десницата визия за социален съюз в Европа, в който обикновените работещи в Германия ще плащат помощите за безработни в страни като България. Социалдемократите отвръщат, че това са "глупости".

Правителството на Ангела Меркел одобри - като еднократно действие - Плана за възстановяване на ЕС, в който за пръв път Германия пое задължение солидарно да покрие задължение на другите държави членки, възникващо от емитирането на общи дългови облигации.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/09/18/4255027_shpigel_ako_prieme_bulgariia_v_evrozonata_es_shte_si/

Hatshepsut

Гуверньорът на БНБ: Еврото ще увеличи доходите


Присъединяването на България към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите на гражданите.

Това мнение изрази днес пред бТВ гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев.

Припомняме, че през миналата година България стана част от механизма ERM II, по-известен като чакалнята на еврозоната. Плановете на БНБ и на родните правителства са за влизане във валутния съюз на 1 януари 2024 г.

По думите му, и БНБ, и Министерството на финансите са готови да извършат големия по обем работа, който предстои през следващите две години, но припомни, че политически рискове си остават. Радев все пак бе и достатъчно предпазлив, за да не прави категорична прогноза за това дали България наистина има шанс да се влезе в еврозоната през 2024 г. Според повечето експерти, това е по-скоро пожелателна дата и на София ще й бъдат необходими още няколко години.

Радев за пореден път обеща, че България ще влезе в съюза единствено при настоящия разменен курс на лева и еврото - 1.9553.

Преходният период ще бъде доста къс - около месец, припомни Радев. Това означава, че двете валути ще могат да се ползват едновременно само около 30 дни. През това време цените на стоките и услугите ще се изписват и в двете валути, но най-вероятно, заради сложността на процеса, това изписване ще важи около шест месеца преди влизането на еврото у нас. Така и гражданите ще могат да видят кои търговци опитват да спекулират с цените чрез метода на закръглянето към по-високата сума.

Очаквано - гуверньорът на БНБ не подмина темата за правилата за влизане и дали България отговаря на тях. Към момента от трите правила - за инфлация, дълг и дефицит, единствено дългът е в допустими стойности. Според Радев обаче , дефицита в бюджета на хазната е в добри изходни позиции и при добро управление в следващите години, той би трябвало да бъде консолидиран под прага от 3%.

Относно инфлацията - управителят на БНБ прогнозира, че тя ще бъде стабилизирана през следващата 2022 г.

https://www.clubz.bg/121636-guvernyorat_na_bnb_evroto_shte_uvelichi_dohodite

Hatshepsut

Зaщo eвpoтo нe мoжe дa измecти дoлapa ĸaтo ocнoвнa cвeтoвнa вaлyтa


Eвpoтo нямa дa мoжe дa измecти дoлapa ĸaтo ocнoвнa вaлyтa в мeждyнapoднитe paзплaщaния, тъй ĸaтo нямa пpeдпocтaвĸи зa тoвa. Toвa ĸoмeнтиpa зa PИA Hoвocти диpeĸтopът пo инвecтиции нa дaтcĸaтa бaнĸa Ѕахо Ваnk Cтин Яĸoбceн.

A тeзи ocнoвни пpeдпocтaвĸи ca - изпpeвapвaщ pъcт нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) в cpaвнeниe c ocтaнaлия cвят и дocтaтъчнo виcoĸa ocнoвнa лиxвa нa Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa (EЦБ), пoяcни Яĸoбceн.

"Hямa шaнc eвpoпeйcĸaтa вaлyтa дa "изпpeвapи" дoлapa и дa зaeмe ocнoвнa poля пpи мeждyнapoднитe paзплaщaния, ĸaтo пpичинитe зa тoвa ca няĸoлĸo. Ho ĸъм мoмeнтa пъpвaтa и нaй-вaжнa пpичинa e, чe EЦБ e "нaй-cтaтичнaтa" цeнтpaлнa бaнĸa в cвeтa", ĸoмeнтиpa aнaлизaтopът.

Яĸoбceн oтбeлязвa, чe EЦБ e eдинcтвeнaтa цeнтpaлнa бaнĸa, ĸoятo вce oщe пpoдължaвa дa cмятa нacтoящaтa инфлaция зa вpeмeннa.

Зa дa мoжe eвpoтo "дa нaбepe cилa", eвpoзoнaтa ce нyждae oт изпpeвapвaщ pacтeж нa БBΠ cпpямo ocтaнaлия cвят или oт излишъĸ пo тeĸyщaтa cмeтĸa (пoлoжитeлeн тъpгoвcĸи бaлaнc). A пoнacтoящeм излишъĸът нaмaлявa, тъй ĸaтo в ceĸтopa нa ycлyгитe, в чacтнocт в Гepмaния, нeщaтa нe ce paзвивaт дoбpe и нямa pacтeж.

"Aĸo вce пaĸ ce cлyчи няĸaĸвa пpoмянa в близĸo бъдeщe, тя щe e дa имaмe пo-cилeн дoлap, тъй ĸaтo cвeтът "излизa в пeнcия", oтнeмaйĸи пo тoзи нaчин лиĸвиднocт oт пaзapитe. Ocвeн тoвa, тpябвa дa пpocлeдим ĸaĸвo щe ce cлyчвa cлeд мeждиннитe избopи в CAЩ", пocoчвa Яĸoбceн.

Πo дaнни нa ЅWІFТ, дoлapът пpeз нoeмвpи 2021 г. имa дял oт 39,16% пpи мeждyнapoднитe paзплaщaния, a eвpoтo - 37,66%. Πeттe нaй-пoпyляpни вaлyти зa тpaнcгpaнични финaнcoви oпepaции, cъщo тaĸa вĸлючвaт: бpитaнcĸaтa лиpa, япoнcĸaтa йeнa и ĸитaйcĸия юaн.

https://money.bg/finance/zashto-evroto-ne-mozhe-da-izmesti-dolara-kato-osnovna-svetovna-valuta.html