• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 05:39:58

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15489 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,834
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 118
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 94
Total: 94

avatar_Hatshepsut

За форумните ни аватари

Started by Hatshepsut, 31 July 2018, 07:31:13

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

31 July 2018, 07:31:13 Last Edit: 03 January 2022, 05:40:44 by Hatshepsut
За форумните ни аватари

Нека в тази тема всеки от нас да сподели какво представява неговия аватар и защо е избрал именно такъв аватар. Желателно е да публикува и самия аватар (най-добре като прикачен файл), защото ако след време го смени с друг аватар, ще се загуби връзката между публикуваната информация и настоящия му аватар.
Колегите, които не използват аватари, също могат да изложат аргументите, поради които не желаят да използват такива.

Вероятно тази тема ще се стори несериозна на мнозина, но според мен въпросът за аватарите, които си избираме, не е маловажен.
 
Спопред мен, от психологическа гледна точка, когато един потребител или гост на форума чете дадена публикация, той я възприема комплексно - не само текста в публикацията, но също така и потребителското име (т.нар. ник), аватара и подписа на автора на постинга. Може би някои от тези елементи се възприемат на подсъзнателно ниво, но определено имат някакво психологическо въздействие.

Какъв е произхода на думата "аватар"?

Аватар, или аватара (от санскрит अवतार, слизане) е въплъщение на божество в индуизма. Най-често понятието се свързва с различните въплъщения на Вишну на земята, където той под различни образи извършва подвизи.

Произходът на понятието е изключително древен. Той е засвидетелстван в т. нар. ,,Брахмани", в Пураните, и в по-късните епоси Рамаяна и Махабхарата, в които окончателно се оформя днешното разбиране на аватарите. Според индуизма божеството се инкарнира в света през различните епохи от неговото съществуване, за да представи на човечеството определени нравствени и религиозни модели, примери за подражание и образци на религиозния култ.

В различните традиции на индуизма се споменават различен брой аватари, от няколко до десетки. Основно са възприети десет от тях. Някои от аватарите на Вишну са обект на самостоятелен религиозен култ.


http://bg.wikipedia.org/wiki/Аватар

Още една дефиниция:

Бог Брама няма форма. Той е възвишено, но непознаваемо божество, което невидимо обхваща цялата Вселена. Когато той се проявява, желаейки да се запечата в облик, разбираем за нашия интелект, тогава ние го наричаме Аватар.

По аналогия, можем да разглеждаме нашите аватари като нашите форумни превъплъщения, които разкриват определени черти от характера ни. Чрез аватара ние изразяваме себи си или част от себе си. Аватарът е начина, по който желаем да изглеждаме пред другите потребители, нашето виртуално лице, така да се каже.

Аз също ще публикувам по-нататък информация за моя аватар, като отделен постинг   :smile-1:

Hatshepsut

01 August 2018, 12:06:52 #1 Last Edit: 03 January 2022, 05:41:40 by Hatshepsut
Една статия по въпроса за аватарите, която намерих в Интернет:

Какво означава вашият аватар?

 Психолози изясниха какво показва изборът на определен аватар за човека, който го използва в чатове и форуми. В тази статия ще разгледаме значенията на аватарите от гледна точка на психологията.

 Ако сте избрали за своя картинка животно (по мнението на психолози, това е най-популярният вид аватар), значи основните природни качества на конкретното животно, се отнасят и за вас. Тук ще посочим най-често срещаните: Например, ако на вашия аватар е изобразена котка, значи сте независим човек, който обича ласките и домашния уют.

Куче – вие сте предан, открит, честен, дружелюбен човек.

Змия – вашите характерни качества са хитрост, ум, ловкост.

Бик – упорит, силен, безапелационен.

Aнимационни или други филмови герои – aко предпочитате анимационни или други филмови герои, значи искате да проектирате върху себе си добрите качества на героите. Обикновено такива аватари избират тийнеджърите. По-възрастните традиционно [не] избират анимационни персонажи.

Знаменитости – този избор е скрито послание, което гласи: "С вас ще разговаря съвременен и информиран човек, който знае всички новини от областта на киното, музиката, спорта и т.н."

Политици – има два варианта. При първия – притежателят на аватара изразява политическите възгледи на личността, чиято снимка ползва. При втория – става дума за пълна аполитичност и наличие на чувство за хумор.

Злодеи – често ги избират хора, които са самотни, затворени, лесно раними. Не спорете с тези хора.

Ексклузивни аватари – обикновено чатърите ги изготвят сами. Този тип хора знаят цената си. Те общуват с охота, обаче често са прекалено високомерни, обичат да доказват правотата си, в спорове често побеждават. Лошото е, че лесно се обиждат, но затова пък бързо забравят обидата.

Собствена снимка – този аватар се използва крайно рядко. Избират го изключително открити хора, които са готови да преминат от виртуално към реално общуване.

Природни картини, пейзажи – показват нестандартно мислене, склонност към философия и романтика. Обикновено този тип хора не участват в конкретни теми.

Силен герой – използва се или от подрастващи, или силно комплексирани хора. В реалния живот те са самотни и безпомощни.

Съблазнителна дама – тези аватари се използват от жени, търсещи нови познанства, които да прерастнат в реални такива. Приятно е да се общува с такива дами. Те обичат комплиментите и много бързо се привързват. Зад такива аватари могат да се скрият не само дами, но и транссексуално ориентирани хора.

 Това са основните психотипове, които специалистите-психолози виждат зад маската на аватарите.

Hatshepsut

01 August 2018, 12:07:49 #2 Last Edit: 03 January 2022, 08:32:26 by Hatshepsut
Започвам с моите първи аватари, които използвах във форума.

Първият ми аватар беше изображение на т.нар българска свастика:Българската свастика е в два цвята - бял и червен. Тези цветове символизират българската мартеница, а и вечния кръговрат на времето - смяната на "бели" и "червени" епохи. Друга възможна интерпретация на този символ е като хармония между мъжкото начало (белия цвят) и женското начало (червения цвят), т.е. като български вариант на символа "ин-ян". Разбира се, може да се намери и политическа интерпретация - като хармония между национализма (белия цвят), и социалната справедливост (червения цвят).

Този вариант на свастиката е използван в български средновековни ръкописи, примерно ето един фрагмент от Енинския апостол от ХІ в.:


Източник на снимката: https://bnr.bg/hristobotev/post/100473524/istoriata-na-hiladoletnoto-balgarsko-slovo-v-starite-rakopisi

Следващият ми аватар беше свастиката от Варненския халколитен некропол отпреди 6000 години:


Hatshepsut

01 August 2018, 12:08:22 #3 Last Edit: 03 January 2022, 05:50:23 by Hatshepsut
Ще публикувам настоящия си аватар в пълен размер, за да се видят детайлите:Намерих случайно тази картинка в интернет и ми хареса за аватар. Изображението не представлява конкретна историческа личност. Откакто я намерих през октомври 2010 г., аз я използвам навсякъде по форуми и сайтове в интернет :smile-1:

Panzerfaust

Не използвам аватар (както се вижда) и никога не съм използвал аватари, а пиша по форуми вече над 10 години. Причината е, че просто не отдавам толкова голямо значение на това, за мен по-важно е съдържанието на участието ми. :smile-1:

Hatshepsut

В новата версия на форумния софтуер всички потребители имат аватари, а тези, които не са си избрали аватар, се представят с аватар по подразбиране:Това е съществена разлика от предишните версии, в новата версия само гостите на форума нямат аватари  :smile-1:

Hatshepsut

19 February 2020, 07:07:01 #6 Last Edit: 03 November 2021, 18:04:19 by Hatshepsut
Колеги, по възможност използвайте само квадратни аватари и то с максималния размер 120х120 пиксела.
Наскоро инсталирах нов модул, който прави аватарите кръгли и ако са били правоъгълни, не изглеждат добре.

Hatshepsut

Понеже днес започнах нова тема за Българските ордени и медали, харесах си един орден за аватар, става дума за ордена "13 века България"  :azn:


Hatshepsut

03 January 2022, 05:55:39 #8 Last Edit: 03 January 2022, 05:57:38 by Hatshepsut
В някои сайтове и форуми е забранено присвояването на чужди аватари, в смисъл, че не е допустимо двама или повече потребители да използват един и същ аватар по едно и също време. Въпреки че в правилата на нашия форум няма подобно ограничение, аз смятам да го съблюдавам. Специално за членовете на екипа на форума това ще е задължително.
Естествено, при евентуален подобен спор предимството е на потребителя, който пръв е сложил изображението в своя профил.

P.S. Предишните ми аватари са свободни и ако някой желае, може да ги използва  :smile-1: