• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 January 2022, 04:50:02

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15489 Posts

Шишман
5984 Posts

Panzerfaust
1128 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,834
  • Total Topics: 1,410
  • Online Today: 105
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 15
Total: 15

avatar_Hatshepsut

Генът на мъжете ни е от Азия, на жените - от Европа

Started by Hatshepsut, 13 August 2018, 22:47:01

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutС изследователя Евгени ДЕЛЕВ, работещ по световния ДНК проект на "Нешънъл джиографик", разговаря Максим Караджов. - Г-н Делев, с каква цел "Нешънъл джиографик" изследва ДНК на различни народи?

- Цялата база данни от тестваните близо 300 хиляди души от цял свят, от тях 100 българи, ще бъде обработена до 1-2 години. Лабораторията "Family Tree DNA", която е в САЩ, прави тестове, за да открие произхода на народите и родствените връзки между хората. Това е световен проект, който до 1-2 години ще очертае структурата на човешкото родословно дърво.

- Което е тръгнало от една-единствена "африканска Ева", така ли беше?

- Ние не произлизаме от един общ прародител, както много хора си мислят. Съвременното човечество е потомството на една група от 800 души, живяла преди 70 000 години в днешна Етиопия.

- Сиреч тогава на Земята са живели общо 800 души?

- Не, напротив. Имало е и други, но техни генетични потомци не са достигнали до наши дни. Просто генът им не се е приспособил или нещо друго е спряло развитието им. А тези 800, които са нашите прародители, са били не черни, а по-скоро мургави и стройни, какъвто е и днешният етиопски вид. От тях се получава многообразието от раси, като се започне от най-тъмните, останали в Африка, до най-светлите, русите и рижите, заселили Севера.

След тези първи 800 души започва генна мутация (б. р. - промяна), като при Y хромозомата тя е средно през 500 години.

- Защо се случват тези мутации в гена?

- Мутациите следват промяната в местоживеенето на един народ - климат, бактериална и вирусна среда. Ако народ живее хиляди години на едно и също място, вероятността да мутира генно е много по-малка. Докато при преместване на ново място човешкият организъм, който е в симбиоза с бактериите и вирусите на старото място, се налага да се приспособи към тези на новото.

Изследванията показаха, че при народите, които са се преселили да живеят на север, с течение на времето генът мутира заради оскъдното слънце и липсата на витамин С. Затова хората там са светли, руси и рижи. Те са от хаплогрупа (б. р. - общ белег мутация на ген, предаван по наследство), наречена "R 1.2".

Преди 12 хиляди години тя е населявала района от Източен Анадол през Иран и Таджикистан чак до Северен Афганистан. Разселили са се после на изток - до Таримската долина, в днешен Западен Китай. Там бяха открити мумии с руси коси, живели преди 1500 - 2000 години. Те са потомци на т. нар. келтски клан, който фактически вече е асимилиран или е бил избит.

- Келтите са имали държава в района на днешен Ямбол. Останали ли са от тях генетични знаци в нас?

- Около 12,5 на сто от съвременните българи имат общо с този келтски ген. Част от тях са потомци на прабългарите, които са дошли от Средна Азия. Но се изискват още доста тествания на наши сънародници, за да се доизясни това.

- Кой е най-масовият ген в нацията ни?

- От хаплогрупа "Е". Тя е типична за нас и се среща сред 21 на сто от изследваните български мъже. Същият ген преобладава и в Македония, в Северна и Средна Гърция чак до Лариса. От 2000 години няма почти никакви разлики между живеещите в тези три страни. В генетично отношение е малко смешно въобще да се говори за гръцко население, то се оказва само в южната част на страната.

- Генетикът проф. Иво Кременски откри, че над 20 на сто от българите носят местен ген, запазен от 7800 години. За същия ли става въпрос?

- Не. Този ген, за който питате, е от друга хаплогрупа - "Джи". Тя е на траките. Американците смятат, че тя влиза на Балканите от Мала Азия преди 8 хиляди години. От нея са и 30 на сто от евреите, както и днешните араби. Тази хаплогрупа "Джи" се среща на Балканите в почти същото разпределение, както "Е", което подсказва, че двете хаплогрупи са с общ корен от 2000 години и след това са се разделили.

- А славянското в нас колко процента е?

- Славянският ген "Р1А" се среща при 13 на сто от българите. Келтският е също толкова, докато тракийският "Джи" е 18,6 на сто.

- Често ни се внушава, че българите сме "коктейл" от всички, минали през Балканите. Нашето ДНК доказва ли го?

- Напротив, обратното.

Изследователят Крусиани, който през 2006 г. класифицира най-характерната за нас хаплогрупа "Е", показа, че от общо 50-ина подклона на тази група българите носят само два.

В другите 48 въобще няма българи, което означава, че не сме се смесвали безраборно, а по мъжка линия сме затворено местно население. За разлика от Румъния или Украйна - като вляза в проекта им, виждам, че там има малки проценти от хиляди подгрупи на "Е". Което означава едно - който е минал оттам е оставял "по нещо".

- Казахте за гена на българите "по мъжка линия", а по женска?

- Сред българките най-разпространена е хаплогрупа "Н" - 35 на сто. Произходът й е от Южна Франция и с разселване към Северна Европа и след ледниковия период слиза на Апенините, Пиренеите и Балканите. Тази хаплогрупа е характерна и за 30 на сто от всички европейки.

Втората група сред нашите жени е "К", която бе открита у най-древния европеец - изровената в снеговете на Алпите мумия, наречена Йоци. "К" е много срещана в Бургаско.

- Г-н Делев, как се включихте в този проект на "Нешънъл джиографик" за ДНК анализ?

- Аз съм физик, живея във Франция, но отдавна се занимавам с класическа генеалогия. Влязох в контакт с лабораторията "Family Tree DNA", която е в САЩ и е партньор в проекта. Питах може ли той да се осъществи и в България, да се събират данни за българите. Управителят на лабораторията ми писа: "Да, може." Искаха да бъдат изследвани хора с български произход.

- И как ги изследвате? Кръв ли вземате?

- Не. Елементарно е - с тампон се натърква вътрешната страна на бузата. По него полепва слуз от лигавицата и слюнка от устната кухина. Тя носи белтък, от който се прави ДНК анализът. Пробите се пращат в "Нешънъл джиографик" в Тексас, после в университета в Аризона, където студенти лаборанти тестват хилядите шишенца. Центрофугират и белтъците се разделят.

Като се направи екстракция на ДНК, тя се пуска на магнитен резонанс, за да излезе спектърът й. Той е информацията за генома на всеки човек. От пет години се събират тези проби от цял свят и, както казах, до 1-2 години ще излезе родословното дърво на човечеството.

- Вие самият изследвахте ли произхода си?

- Аз съм с хаплогрупа, характерна за народите от Северна Африка. Което значи, че съм потомък на черни роби, докарани в Европа по време на Римската империя като работна ръка.

- Сега в кой район на България изследвате генофонда?

- Проучвам странджанския род на съпругата ми. Тъстът ми е от село Българи в Странджа. Исторически данни сочат, че там са били заселени Тервелови българи, за охрана на границата ни с Византия. Местните хора през робството въобще не са били смесвани с турците. Тъстът се оказа с хаплогрупа "Н", която явно е прабългарска.

Аз имам достъп до резултатите от проучванията и ползвам базата данни на още една световна генна лаборатория - "Соренсон женетикс", и така открих, че в цяла Европа има само още един човек със същия ген - оказа се пак българин, но преселник в Унгария.

https://www.trud.bg/

Hatshepsut

Българският ДНК Проект
 

РЕЗУЛТАТИ

През месец май 2009г. се наваршват две години и половина от създаването на Българският Генетичен Проект. До момента 43-ма българи участват в него. От известните до момента резултати може да се заключи, че  българите принадлежат кам следните хаплогрупи, по мъжка и женска линии:

- Пряката мъжка линия (Y-хромозомния анализ) показва приблизително следната картина:

1) Най-голям процент българи има от хаплогрупа I- от 17 до 22,6%, от които приблизително 18 % са от подгрупа I2а2, 3 % са от I1b1, 0,5% са от подгрупа I1а и 0,1% са от подгрупа I1b2а;

2) хаплогрупа Е се нарежда на второ място- от 19 до 21,5%, от които приблизително 10 % са от подгрупа Е1b1b1а1 (М78- V12), 11,5 % са от подгрупа Е1b1b1а2 (М78- V13, алфа кластер) и 0,5% са от Е1b1b1c* (М123*);

3) хаплогрупа J е третата по разпространение група всред българите- от 17 до 18,6 %, с подгрупи J1 (М267)-0,01%, J2 (М172)- 16% от които 6,5% са от подгрупа J2б1*(М102*), наричана още по старата нуменклатура J2е1, 4,3% са от J2* (М172*) и останалите са от J2а1b* (М67*) и J2а1b1 (М92);

4) хаплогрупа R с подгрупи R1а1- от 12 до 13,5 % и  R1b1b2- около 12-13 %;

5) хаплогрупа G2 с подгрупа G2а3b- около 1-2 %;

6) хаплогрупа Q с 0,02%;

7) хаплогрупа L с 0,01%;

8 ) хаплогрупа H около 1 %.

Възможно е и наличието на други по-рядко срещани групи в малки количества, които засега не са ни известни.

- Пряката женска линия, митохондриялния анализ (Mt-DNA) показва следните резултати:

1) Най-често стещаната в Европа хаплогрупа H се открива в най-голям процент и всред българите- около 40%. Тя е типична европейска група и се среща с много голям набор подгрупи: H2а, H7, H13 и т.н. Вероятно част от женската линия на пра-балгарите е от подгрупа H2а, тъй като е разпространен основно в средна Азия; H7- е разпространена на Балканите (в северо-източна България) и в Кавказкия район, H13 е разпространена на Балканите в западна България и средна Европа.

Hatshepsut

40% от гените ни са от народ, живял по земите ни преди 7800год. Експедиция търси корените ни в Иран.

Първата българска експедиция "Българи-Прародина" замина за Иран.

В продължение на 20 дни шестима български изследователи ще изминат 9000 км в търсене на доказателства за иранския ни произход, съобщиха от "Списание 8", медиен партньор на експедицията.

"Тезата е, че българите са част от голямото иранско семейство - като антропологичен тип, език, култура и религиозни вярвания.
За тяхно първо обиталище се посочва планината Имеон, която в повечето съвременни тълкувания се приема за днешен Памир", обясни ръководителят на групата доц. д-р Александър Илиев.
Експедиция се оорганизира от БАН и СУ "Св. Климент Охридски".

Пилотната мисия на учените беше през 2008г. в Афганистан, Узбекистан и Таджикистан, когато беше открит втори Мадарски конник.

Шестчленният екип ще посети повече от 10 древни града, в които археологически, исторически, писмени и устни извори насочват към връзката между българи и перси.

В екипа са и Петко Колев, председател на Общобългарска фондация "Тангра-ТанНакРа", доц. д-р Иво Панов, ръководител на катедра "Класически Изток" и на специалност "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" - иранист, доц. д-р ст.н.с. Ружа Нейкова-Саева от Института за фолклор, БАН - специлист по фолклор и музикознание, Иво Леонкев, преподавател в НАТФИЗ, оператор-фотограф, д-р Славян Стоилов, оператор-фотограф, специалист по вътрешни болести - традиционна медицина.

Публикуваната в "Списание 8" статия, според която българите са под 20% славяни, предизвика широка обществена и медийна дискусия.

Авторът д-р Славян Стоилов се позовава на ДНК-анализ на проф. Иво Кременски, според който 40% от гените ни са на 7800 г., а 40% - още се проучват, но логично остават за индоевропейските по произход българи.

"Оказа се, че 40% от гените ни са от народ, живял по нашите земи преди 7800 г. Това са хората, оставили Варненското съкровище - най-старото обработено злато в света", пише д-р Стоилов.

Списание - Българи

Hatshepsut

Ето какво е разпределението на Y-DNA хаплогрупите в България към октомври 2013 г.:
(данните са с точност 0.5%)

Bulgaria (%):
 

I1            4
I2+I2a20
I2b 2
R1a17
R1b11
G5
J211
J+J13
E1b1b23.5
T1.5
Q0.5
N0.5


http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Най-старото население на Балканите е било с хаплогрупи Е-V13 (E1b1b1a2) и J2 (общо 34.5%). Хаплогрупата Е-V13 (E1b1b1a2) през неолита е характерна само за територията на Балканите.


А това е разпределението на mtDNA хаплогрупите в България (важи и за мъжете, и за жените):
(данните са с точност 0.5%)

Bulgaria (%):
 

L                0.3
HV3.8
H 41.9
HV0+V3.6
J7.7
T14.7
T24.7
U21.3
U32
U43.9
U56.9
U2.5
K5.8
I1.4
W2.5
X1.8
Other5.2


http://www.eupedia.com/europe/european_mtdna_haplogroups_frequency.shtml

Hatshepsut

Операция: История: В днешните българи преобладава генът на Аспарух

Оказва се, че българите са близки на италианците и далеч от славяните...