The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Тема за съвременно българско кино

Started by Panzerfaust, 29 January 2022, 13:02:53

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PanzerfaustTopic starter

Предлагам в тази тема да обсъждаме съвременното българско игрално кино (филми и сериали) от 1990 г. насам. Както знаете, българското кино изживя трудни години през 90-те, а очакванията към него днес са да не отстъпва на световното. През годините имаше много сътворени нелепици, но имаше и добри попадения.

Започвам с един филм, който е на "поврата" между преходното посткомунистическо кино (90-те и първите години от 2000-те) и модерното днешно. Аз лично много се забавлявах с него.

"Мисия Лондон"
"Мисия Лондон" е игрален филм от 2010 г. на режисьора Димитър Митовски, по сценарий на Димитър Митовски и Деляна Манева. Оператор е Ненад Бороевич. Създаден е по романа ,,Мисия Лондон" на Алек Попов. В ролите: Юлиан Вергов, Алън Форд, Георги Стайков, Джонатан Райлънд, Ана Пападопулу, Любомир Нейков, Денис Сантучи, Томас Арана, Орлин Горанов, Ернестина Шинова, Малин Кръстев, Васил Драганов, Светослав Пеев, Нели Топалова, Коцето Калки, Искра Радева и др.https://www.imdb.com/title/tt1127702/

PanzerfaustTopic starter

Продължавам с друг филм от "поврата" между преходното посткомунистическо кино (90-те и първите години от 2000-те) и модерното днешно. Лично на мен ми хареса, въпреки че на моменти лъха на наивитет.

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде""Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е игрален филм (драма) от 2008 година, копродукция на България, Германия, Словения и Унгария на режисьора Стефан Командарев, по сценарий на Стефан Командарев и Юри Дачев. Оператор е Емил Христов. Музиката във филма е композирана от Стефан Вълдобрев. Филмът е с международно участие, заснет по романа на Илия Троянов, немски писател от български произход. Романът е издаден за първи път през 1996 г. в Германия. До 2011 г. е преведен на 11 езика. В България е издаден през 1997 г. на издателство ,,Народна култура". Филмът е заснет през 2008 година и оттогава е носител на повече от 20 награди. В ролите: Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу, Николай Урумов, Васил Василев - Зуека, Стефан Вълдобрев и др.https://www.imdb.com/title/tt1178197/

PanzerfaustTopic starter

За мен следващият филм е един от най-добрите съвременни български филми. Младите актьори Александър Алексиев и Стоян Дойчев, в ролите на Гичо и Асенчо, се справят изключително добре. Филип Аврамов също прави невероятна роля като Димитър Общи. Сюжетът те държи в напрежение до самия край, а той е неочакван, макар и до голяма степен логичен.

"Възвишение""Възвишение" е исторически игрален филм от 2017 година, създаден по романа със същото име на писателя Милен Русков. Режисьор на филма е Виктор Божинов. Първият официален трейлър към филма излиза на 17 февруари 2017 година.

За първи път е прожектиран на 1 ноември 2017 г. в Котел, а премиерата му е на 10 ноември 2017 г.https://www.imdb.com/title/tt5310412/


PanzerfaustTopic starter

Продължавам с един сериал, който направи фурор, или както гласи клишето - "култов". "Под прикритие" е за мен първият сериозен опит за български екшън криминален сериал. Първите два сезона, според мен, наистина са много добри - наситени и напрегнати. После започна сюжетно разводняване, а също така се намалиха и парите за продукцията от БНТ, което при екшън жанра означава неминуемо снижаване на качеството чисто като каскади и зрелищно представяне на екшън сцени.

"Под прикритие""Под прикритие" (на английски: Undercover) е български криминален драматичен сериал на БНТ (2011-2016). Заснети са общо 5 сезона - 60 епизода.

Главни персонажи:
    Ивайло Захариев – Мартин Христов, бивш обирджия и полицай под прикритие, внедрен в групировката на Джаро; дясна ръка на Джаро (сезони 2 – 3), съдружник на Куката в бизнеса му с кредити, по-късно (от сезон 4) – инспектор от ГДБОП и комисар в ГДБОП и временен заместник на Попов (от сезон 5).
    Ирена Милянкова – Силвия Велева – Съни, любовница на Джаро, любима на Мартин.
    Захари Бахаров – Иво Андонов, дясна ръка на Джаро (сезони 1 – 2). По-късно (от сезон 2) работи срещу Джаро, бос на престъпна групировка.
    Владимир Пенев – Емил Попов, комисар (в началото главен инспектор) от ГДБОП.
    Михаил Билалов – Петър Туджаров – Джаро, бивш офицер от МВР и колега на Попов и Миронов, влиятелен бизнесмен и бос на престъпна групировка.
    Александър Сано – Здравко Киселов – Косъма, ,,бригадир" в групировката на Джаро, влюбен в Адриана, по-късно (от сезон 3) част от групировката на Андонов.
    Кирил Ефремов – Тихомир Гърдев – Големия близнак, ,,бригадир" в групировката на Джаро. По-късно в групировката на Иво.
    Венцислав Янков – Николай Рашев – Малкия близнак, ,,бригадир" в групировката на Джаро.
    Деян Донков – Васил Николов, колега и близък приятел на Попов, инспектор от ГДБОП. Внедрен от американските тайни служби в групировката на Джаро като корумпирано ченге.
    Ивайло Христов – Кирил Христов – Киро Легендата, баща на Мартин, закоравял обирджия.
    Мариан Вълев – Росен Гацов – Куката, бивш полицай, ,,бригадир" в групировката на Джаро, по-късно шеф на схема за източване на кредитни карти. От сезон 2 част от групировката на Андонов.
    Христо Мутафчиев – Александър Миронов, бивш корумпиран колега и близък приятел на Попов и Туджаров от Криминална полиция, бос на престъпна групировка и съдружник на Генерал Пенев.
    Цветана Манева – Цвета Андонова, майка на Иво Андонов.
    Георги Стайков – Антон Дамянов, съдружник на Джаро. Арестуван от Попов (сезон 2).
    Петър Попйорданов – Момчил Нешев, колега и дясна ръка на Попов, инспектор от СДВР и впоследствие главен инспектор в ГДБОП след смъртта на Николов; един от малцината, които узнават за самоличността и мисията на Мартин.
    Бойко Кръстанов – Eрол Метин, турски полицай под прикритие, внедрен в групировката на Фарук и действащ като негова дясна ръка, по-късно внедрен в групировката на Андонов след кончината на Фарук (сезон 5).
    Христо Петков – Рони (Тафо) – бивш рейнджър от Френския легион в Афганистан, обирджия, помага на групата на Джаро да ограби обществен трезор и дясна ръка на Иво Андонов след убийството на Рафаел.
    Йоанна Темелкова – Ния Туджарова, дъщеря на Джаро и любовница на Иво Андонов, от сезон 5 бизнес партньор на Андонов и любима на Ерол.https://www.imdb.com/title/tt1909015/


 

Similar topics (2)

1455

Started by long time ago


Replies: 2
Views: 663

04 August 2020, 09:19:41
by long time ago