• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

ХАЙДУТИ - тема посветена на българското хайдутство

Started by Шишман, 15 August 2019, 16:47:09

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ШишманTopic starter

Quote from: Panzerfaust on 23 January 2022, 14:04:37Сега Мишока ще писне, че Ботев е на корицата на играта. :mad:
И никога не е бил хайдутин!

ШишманTopic starter

  Така трябва да се постъпва с народните душмани !                   

ШишманTopic starter

Днес се навършват 122 години от смъртта на един от най-великите българи, защитникът на Тракия -
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА !
СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!
ДЪЛБОК ПОКЛОН!ШишманTopic starter

  ПОСЛЕДОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКОТО ХАЙДУТСТВО, ПОЧИТА ВЕЛИКИЯТ НАРОДЕН ЮНАК КАПИТАН ПЕТКО ВОЕВОДА !           

ШишманTopic starter

ХАЙДУТИ
Кой каза че не можело да има хайдути в 21 век ?
Ето че на пук на модернистите - има !

ШишманTopic starter

Сдружение "Хайдути" поднесе венец на едноименния паметник в гр. Сливен.ШишманTopic starter

    ВЪЛЧАН ВОЕВОДА НЕ Е ЗАБРАВЕН
Така се отдава почит на народни юнаци- герои : облечени в народни носии !         
ШишманTopic starter

На снимката отговорът на българските хайдути на идеите да се върнем под турско робство отново.ШишманTopic starter

Последовател на българското хайдутство и родолюбец отдава почит на паметника на Шипка

ШишманTopic starter

КЛЕТВА
 Малък последовател на българското хайдутство дава клетва !ШишманTopic starter

СТОИЛ ВОЙВОДА
Чието истинско име е Стоил Иванов Учков, е български революционер. Роден е през 1841 или 1842 г. в село Енджекьой. 🇧🇬🇧🇬
🇧🇬БИОГРАФИЯ 🇧🇬
През 1864-1873 г. бил овчар в Добруджа. През 1873 г. се завръща в родното си село. Сформира малка хайдушка чета в Башовската гора. От там прави набези към Варна и Балчик. Дружината му се увеличава и той се прехвърля в Котленския балкан. Преоблечени в турски дрехи, а една част от четниците като роби с вързани на гърба ръце, минават през Котел, без никой да открие измамата, и продължават към Сливенския балкан.
През 1875 г. емигрира в Гюргево, Румъния. Там се свързва с революционната емиграция. Определен за помощник, апостол на Иларион Драгостинов и войвода на чета във Втори Сливенски революционен окръг по време на Априлското въстание през 1876 г.
Подпомогнат от Кондьо Кавръков, Михаил Гаджалов и др., изградил лагер в Стара планина в местността Кушбунар, където били пренесени оръжия, боеприпаси и храна, и който трябвало да бъде сборен пункт и изходна база на сформираните чети.
Голяма вреда на движението нанесъл пристигналият от Влашко деец на БРЦК – Петър Топалов, който убеждавал сливенските революционери да изчакат четата на Таньо Стоянов от Влашко. След тази агитация мнозина дейци се отказали от въстание. За да избегнат провал на делото, апостолите Иларион Драгостинов и Георги Обретенов решили да вдигнат бунта незабавно. След избухването на въстанието към четата на Стоил войвода се присъединява четата на Драгостинов и Обретенов. Дружината, към която се включват още въстаници, наброяваща вече 72-ма души, води няколко тежки сражения с турските потери, тръгнали по следите им след падналия сняг.
На 10 май четата води бой при село Нейково (Котленско), където Стоил Войвода е ранен, а знаменосецът Стефан Серткостов е убит. Знамето се поема от Стоил Войвода. Начело на останалите 4-ма въстаници, Стоил Войвода е повторно ранен и остава между селата Близнец и Бинкос, Сливенско. На 13 май в местността Чешме, при село Бинкос е заловен от потеря. Заради невъзможността да върви е обезглавен. Турците занасят главата му набучена на кол в село Близнец.
Ежегодно на лобното място на войводата, източно от с. Близнец, се организира поклонение в негова памет и в памет на четата му.
Поклон пред големият народен юнак !ШишманTopic starter

     ДЯДО ЖЕЛЬО ВОЕВОДА
Преди да стане воевода е бил четник в четата на великият Панайот Хитов.
_____________________________________________
Според сказанието един ден, когато той и неговата сестра работят на полето край близкото село, двама турски войници, яздещи коне, ги забелязват и решават де се отбият до кладенеца под едно дърво в близост до тях. Сядайки под дървото, единият турчин се обръща към сестрата на Желю с думите: ,,Гяурке, вземи кофата и ела да ни напоиш!" Наливайки вода в устата на единия, тя разлива тежката кофа и го намокря по гърдите. Той мигновено се ядосва и прави опит да я изнасили. Желю действа инстинктивно и в този момент с помощта на сърп, с който е работил на полето, отрязва главите на двамата турци.
Това става причина той да бъде гонен, издирван и да потърси убежище в хайдушките чети.       ШишманTopic starter

   КАРА КОЛЬО ОМАРЧАЛИЯТА
Днес ще Ви разкажем за легендарния хайдутин Кара Никола, наричан още Кара Кольо Омарчалията.
Родом е от село Омарчево, близо до Нова Загора. Заради него турците наричали селяните от с. Омарчево ,,Омарчево хайдутларъ", ако тия селяни да са най-кротките и най-мирните същества на света", както бележи в записките си Панайот Хитов.
Според преданията, Кольо станал хайдутин много млад, едва седемнадесетгодишен. Баща му бил ятак (помагач) на хайдути и никак не било трудно на буйния младеж да намери другари и дори да им стане войвода.
След няколко години хайдутлук комитите се обединили в дружината на Вълчан войвода. Това не траело дълго. Вълчан бил много строг човек и не обичал да му противоречат в нищо. Веднъж, когато Кольо изразил своето несъгласие по някакъв въпрос, Вълчан вдигнал пушката да го убие. За да се спаси, Кольо се хвърлил в реката наблизо. Когато Вълчан се успокоил, той пратил хора да потърсят и върнат Кольо в дружината, но той отказал. Заедно със свои другари Кара Кольо се отправил към Сливенския балкан, където отскоро се подвизавал Индже войвода.
Преданията не казват дали Кара Кольо е познавал Индже отпреди, или не. Те твърдят обаче, че след събирането си двамата войводи си допаднали до такава степен, че останали неразделни до края на своя живот. Кара Кольо станал най-близък приятел, помощник и съветник, дясна ръка на Индже, който бил избран за войвода на уголемената дружина.
След като Индже преминал към кърджалиите, неведнъж Кара Кольо ръководел многобройни чети, с които се подвизавал на различни места из страната. Според едно предание, запазено от Раковски, след раняването на Индже в Урумкьой (днешно Индже Войвода, Бургаско) Кара Кольо бил поставен начело на извънредно голяма дружина.
Много места в Тракия са свързани с името на Кара Кольо Омарчалията. Пътят между Сакар и Бакаджиците се нарича ,,Кара Кольов път". На Маслен нос край Приморско има ,,Кара Кольово кладенче", при село Долно Паничерево – ,,Кара Кольов извор", и т.н.
Името на Кара Кольо е тясно свързано и с възстановения от него, Индже и Христо войвода Устремски манастир ,,Св. Троица" в Сакар планина. Близката до манастира пещера била най-потайното им място, а под олтара на църквата те изградили здраво и добре маскирано скривалище. В този хайдушки манастир войводите вземали решения и били поставили в страх цяла Тракия и Странджа планина. Най-обичан от войводите сред околното население бил Кара Кольо. На празника на манастира ставали многолюдни събори, на които идвали хиляди хора и пеели песни, прославящи техния Кольо войвода. Кара Кольо имал много приятели и ятаци, на които помагал в трудни минути.
От страх ятаци на Кара Кольо ставали дори и богати турци. Султанското правителство било безсилно да се справи с него. Богаташите не смеели да предадат Кара Кольо.
За Кара Кольо се разказват предания и в село Черепово, Хасковска област. Има пещера с името ,,Каракольовата дупка" – в нея се е крил известният хайдутин. Пещерата се намира в местността ,,Големите камъни", северно от селото.
Кара Кольо участва заедно с Индже във въстанието срещу турците, целящо да освободи балканските народи, избухнало във Влашко.Има сведения, че загива в сражение с турците заедно с него на 17 юни 1812 в битката при Скулени край река Прут.
Според други изследователи, Кара Кольо не е загинал в битката при Скулени, а се върнал обратно в Добруджа и се заселил в Алфатар, където живеят негови наследници.
Кара Кольо е един от най-възпетите български хайдути заедно с Индже. Малко са песните, в които да се възпява Индже и да не се споменава байрактарят му, Кара Кольо, и обратно.
На снимката: Единственият паметник на Кара Кольо в страната открит на 6 декември 2018 в Тополовград.
Идеята за монумента се родила спонтанно през 2013 година от кмета Божинов и автора - Христо Дюлгеров. Още тогава започва и дарителска кампания за събиране на средства.
Поклон!
______________________________________
Много е вероятно наистина да се е заселил в село Алфатар. Ето от къде ми е тая хайдутска жилка ! Винаги съм се чудел от къде е това влечение към хайдутите и хайдутството у мене и все не можех да разбера. Явно ми се е предало по майчина линия, понеже майка ми е от това село. Голяма чест ще е за мене да съм наследник на тоя велик хайдутин.         ШишманTopic starter

#173
Интересно за Вълчан воевода


,,Ничия земя": Златото на Вълчан Войвода (17.09.2022)

ШишманTopic starter

    АНГЕЛ ВОЕВОДА
 
Али Ага юзбашия в Хасковския конак  и ортак на Мехмед Делия.
Тези връзки между разбойници и властта са били винаги заложени,а дори и днес нищо не се е променило.След смъртта на Мехмед Делия,Али Ага сам отишъл при началника си в конака и му поискал 30 сеймени за да залови Ангел войвода и хората му.Каймакаминът се зарадвал и му казал да вземе 60 от най-сърцатите и смели мъже.Тук ще цитирам дословно описанието на Али Ага:"През един горещ юлски ден, яхнал арабския си жребец,въоръжен до зъби,сербез и накипрен,с ален пискюллия фес на главата Али Ага изведе от конака петдесетина въоръжени сеймени"!
Разбира се тази потеря не остава незабелязана и ятаци на войводата пращат хабер за да го предупредят.Благодарение на тях Ангел войвода и хората му познавайки пътя и обстановката правят засада и то по изключителен начин.При Узун дере имало чешма,и брястова гора.Една част от хората се качили на дърветата,а други се укрили около пътя.Ангел войвода седнал до чешмата,с гръб към пътя.Когато Али Ага доближил,не можел да повярва що за наглост си позволява този гяур,и си седи съвсем спокойно без да стане и да свали калпака.Точно когато замахнал с камшика си Али Ага от няколко места изгърмяли пушки.Настанал смут,а конят на Али Ага се вдигнал на задни крака и османлията паднал на земята .През този кратък миг,хайдутите направили обръч около потерята и османлиите хвърлили пушките и вдигнали ръце.Шашнатия Али Ага се изправил и срещу себе си видял Ангел войвода с насочен към него пищов.След кратък разговор Али Ага цял разтреперен се предал и помолил да не го правят за резил,оправдал се,че не по своя воля бил тръгнал ,но хората му за да спасят кожата казали на Ангел ,че това е лъжа.Последвало справедливо наказание и на всеки ударили по 20 тояги,на Али Ага пощадил живота войводата ,но му ударили 40 тояги.
Когато се върнали в конака,каймакаминът побеснял и затворил Али Ага и хората му в кауша.Държал ги цял месец само на вода и хляб и след това ги уволнил до един!
Такива хора като Ангел войвода не бива да остават в графата"епопея на забравените"!
Всеки е добре дошъл на събора в негова памет и наш дълг е да почетем името му! ШишманTopic starter

    GEORGI RADULOV
АНГЕЛ ВОЙВОДА.

Мушон бей,един от най-богатите хора в Истанбул,прекупвач на десятъка и данъка джизие в Тракия!
Това е любимата ми история свързана с Ангел войвода,защото в нея се вижда мащаба с, който той е действал и невероятните му стратегически качества.
Мушон бей е бил сарафин и е имал дюкян за злато в Истанбул,бил е един от най- богатите хора в империята и е имал достъп до султана и приятелство с везирите и хората от високата порта.Бил толкова богат,че предплащал изчислените суми предварително и чак тогава пращал хора по нашите земи да събират данъка(както знаем голяма част от данъците не стигали до столицата,но той явно е можел да поеме този риск).За жалост на българите,беят надписвал многократно дължимите суми и удряли в кантара хората.Той наемал османлии,които идвайки тук започвали и да безчинстват ,но били защитавани от местната власт.Такива случаи има много,и разбира се много хора се оплакали на Ангел войвода.
Тук идва интересното,Мушон бей живял в Истанбул и за да стигнат до него в подходящ за покушение момент трябвало да се качат на кораб.Ангел взел четири души със себе си и се качили на кораб от Чанак кале.В бързината обаче не разбрали,че направлението е към Мала Азия и с изненада видели ,че кораба плава в противоположната посока .Нямали друг избор и хайдутите влезли при капитана и го пленили! Стойко Чакъргьозлията бил моряк и обърнал кораба в правилната за тях посока .Преоблекли се като османлии и войводата обяснил на останалите пътници,че са султански хора и трябва да идат до Стамбул.Тъй като били въоръжени никой от пътниците не възразил.
Намерили Мушон бей пред дюкяна му и на турски език Ангел войвода му обяснил,че са  фабриканти и ще ходят до Франция за машини.Предложил на беят да им смени няколко чувала сребърни пари срещу злато.Когато видял пълна пунгия с бели меджидии Мушон бей не устоял и ги поканил в дома си, защото това било много пара за броене и не можело да затвори дюкяна,дал адреса си и попаднал в капана .
Естествено казал,че ще вземе комисионна от 25%,което си било жив обир,но за хайдутите това нямало значение.В уречения час пред къщата на бея се появили пет човека с два натоварени катъра.Влезли вътре и изведнъж Кольо Нацков сграбчил Мушон бей и му запушил устата.Обяснили му,че искат да го разпитат и му казали,че са български хайдути.Когато се успокоил му отвързали устата,но той се разкрещял и Кольо го ударил смъртоносно по главата.Нямали време за губене намерили ключа от голямата метална каса в която било златото на бея и претоварили чувалите.Било време на байрама и бдителността на властта била занижена.Ангел познавал истанбулските улички и безпрепятствено напуснали града.През деня се укривали,а през нощта се придвижвали необезпокоявани.След десетина дни вече били в Буковския балкан и от там се прехвърлили на Драгойна.
Ангел бил поръчал да се изготви списък на хората и кой с колко е излъган.На едни купили волове,на друг жито,на трети дали пари за къщи и тн.Хора си тръгвали с признателност и обнадеждени,че отново имат верен  закрилник.
_____________________________
Въпросният Мушон бей е бил евреин по народност.                   Similar topics (5)