• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Сдружение "Родопски хайдути"

Started by Hatshepsut, 08 October 2018, 20:33:54

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutTopic starter

Сдружение "Родопски хайдути" - пазител на историческата емоция


Доста хора днес се опитват да се върнат към корените си, но доста исторически предмети от миналото вече са безвъзвратно загубени, защото не са били старателно опазени. Това казва 29-годишният родопчанин Манол Ружинов, председател на патриотичното сдружение ,,Родопски хайдути" в Смолян. Сдружението се занимава с издирване и съхраняване на непознати факти и артефакти и с опазване на традициите, прави исторически възстановки, разполага с  черешово топче, организира уроци по родолюбие, възстановява параклиси и поставя паметни плочи.

Не ходим по площадите да хвърляме камъни и да чупим бутилки. Членуващите в хайдушкия клуб разбират родолюбието като по-малко приказки и отрицание и повече действия, допълва Манол Ружинов и се връща назад във времето - през 2009-та година, когато ентусиасти-гайдари регистрират сдружението и започват да издирват стара литература, да обикалят и изследват родните си места:

Създаваме в Смолян гражданско общество от предимно млади хора, които не се поддават на политически провокации и манипулации. Обявяваме се срещу всички, които се опитват да разделят българския народ, независимо дали по етнос или на религиозен принцип.

Хайдутите, свещениците и учителите по тези места са били като скачени съдове. И попове са били комити и хайдути, и учители. Можем да се гордеем, че сме запазили вярата и културата си и от нас самите зависи до кога ще продължава това.

В сдружението членуват 46 сродни души. Хаджичоневата къща-музей в квартал Устово е хайдушката обител, в която те се събират и пазят различни предмети с патриотичен заряд. Реквизитът в къщата до голяма част е наследствен – там има оръжия с голяма история и предмети със сакрално значение за всеки техен притежател.

http://bnr.bg/post/100695214/sdrujenie-rodopski-haiduti-pazitel-na-istoricheskata-emocia


QuoteОтносно
Сдружението е неполитическа, доброволна, патриотична и културно-просветна общност от граждани проявяващи любов към родната република България
Мисия
Сдружението има следните цели:
- Да съхрани и запази културното наследство в родопския регион.Чрез изучаване на историята на страната си да, не се позволи изменянето с лъжлива, гонеща чужди интереси на извън национално ниво.Да се поддържа жив българския дух, чрез народните песни,танци и обичай.Да се възстановяват стари светилища на българщината, също така прославяне и почит към загиналите за националното ни освобождение герои.Засилване на любовта към родния край,човешко отношение и хуманност между българските граждани.Противопоставяне по законен път на всякакво чуждо вмешателство, с цел разделяне на българските граждани по вероизповедание и етнос.
Информация за компанията
Сдружението е неполитическа, доброволна, патриотична и културно-просветна общност от граждани проявяващи любов към родната република България и родните си места, с доброволен труд и материали се работи за запазване,реконструкция и поддържане на паметници на културата,религиозни храмове и светилища ,честване на културни, църковни и национални празници, както и възстановки на събитията от българската история.

HatshepsutTopic starter

#1
"Родопски хайдути" скочиха срещу "възродителка на помашките традиции"


Сдружение ,,Родопски хайдути", известно с множество патриотични прояви , както в Родопите, така и в цялата страна, насочени към съхраняването на националната история и българското самосъзнание излезе с открито писмо срещу дейността на Магдалена Заимова. Хайдутите се обявяват срещу нейната дейност, която според тях е протурска, напоследък е насочена към децата в региона на Смолян.

Ето откритото писмо на Сдружението, публикувано в смолянския BGVESTINET без редактнорска намеса:

"От кога Магдалена Заимова е Медиха и дали турският език ще стане роден за българите мохамедани?

,,Където и да се говори нашият гласов фланг – турският език – това място за нас е нашата Родина", заяви заместник-председателят по външнополитическите въпроси на турската Партията на националистическото действие Едип Семих Ялчък, при учредяването на политическа партия ДОСТ на 10 –ти април в НДК. По темата се изписа много, но и много бе премълчано.

Наистина български политици са правили подобни изказвания по отношение на българските задгранични общности. Но да си зададем въпроса - знаят ли българите мохамедани турски език? Отговорът на този въпрос е категоричен – не! Въпреки това, някои политици от южната ни съседка имат огромното желание това да се промени. От цялостното поведение и множеството публични изказвания на г-жа Магдалена Заимова, все повече се избистря истинската същност на подетите ,,безобидни" инициативи. А именно- неистовия стремеж българите мохамедани да научат турски език и заедно с религиозния фактор, по аналог на събратята ни в северна Гърция, да се причислят към турската общност.

По пътя на логиката въпросната госпожа бе сред учредителите на ДОСТ. Интересен е фактът, че не става дума за изучаване на турски език, в което няма нищо лошо и нередно, а за говорене. За тази цел от години г-жа Заимова организира курсове, безплатни за участниците, но щедро финансирани от турски организации. Много от хората в гр. Смолян се питат, от къде и защо се финансира лъскавия офис, с който разполага представляваната от нея организация и тя в частност? Доскоро във въпросното помещение се провеждаха курсове за възрастни, но успех нямаше. От друга страна, тези участници получиха безплатна екскурзия в Турция. Както наскоро стана ясно от публикация във вестник ,,Отзвук", г-жа Заимова вече се е насочила върху нищо не подозиращите деца на Родопите. Този път по програма ,,Мевляна".

Явно мисията й е насочена вече конкретно към гр. Смолян, следвайки логиката на зам.-председателя на партията на турските националисти Едип Семих Ялчък.

Като отговорни и будни граждани ние искаме да разберем истината за проекта ,,Мевляна"? И дали на поредната безплатна екскурзия в Турция, на децата няма да бъде ,,пояснявано" , че техният майчин език е друг, различен от българския!?

Бих желал г-жа Заимова да попита съселяните си от с.Мугла, кога в тяхното село се е говорило на турски език? И отговора ще бъде ясен – никога!"

Това е становището на Сдружението "Родопски хайдути", изразено в отворено писмо до медиите в Смолян, относно дейността на Заимова, която е бивш ръководен кадър на ДПС, но беше изключена от партията след скандал през 2011г.

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/rodopski-haiduti-skochiha-sreshtu-vazrotidelka-pomashkite-traditsii.html

HatshepsutTopic starter

Манол Ружинов, Сдружение ,,Родопски хайдути": Подкрепяме жителите на Лъкавица, които не искат сириец да възстанови джамия в селото им

Сдружение ,,Родопски хайдути" подкрепя жителите на село Лъкавица, които не искат в населеното място да бъде възстановен молитвен дом от гражданин със сирийски произход. Това каза за Радио ,,Фокус" – Смолян председателят на Сдружението, Манол Ружинов. Той припомни, че в село Лъкавица, община Лъки е възникнал проблем, свързан с това, че хората нямат желание и потребност да бъде възстановен молитвен дом, който не се ползва повече от 70 години. По думите му, местните жители са подавали доста сигнали към институциите за това. ,,Те са инициирали и подписка, в която са се подписали хора от Лъкавица и голяма част от хората, живеещи в съседния град Лъки, които също са съпричастни към ситуацията. Фактът, който местните хора и нас ни притеснява е, че един човек със сирийски произход Ахмед Ал Юсеф, който от години живее в Лъки се опитва да направи молитвен дом, а самите хора не желаят да има подобен и да се прави без тяхното съгласие. Възниква и въпросът за това как един човек, който не се води никъде на работа, разполага със средства да възстановява такива сгради", посочи Ружинов.

Молитвеният храм, който ще бъде възстановен от сириеца не е бил джамия, а в регистрите на общината е записан като мечит, което не е джамия в истинския смисъл на думата, поясни председателят на патриотичното сдружение. ,,Тук обаче не става въпрос дали ще се построи църква или джамия. Никъде в България няма проблем да се построят въпросните молитвени храмове, в зависимост от желанието на хората. Проблемът тук е, че няма подобно желание на местните хора. Това едва ли не им се налага като нещо задължително. В селото живеят около 20 души. Ние приветстваме всяка една реставрация и строеж на какъвто и да е молитвен храм – било то християнски или мюсюлмански. На територията на Родопите живеят както българи-християни, така и българи-мохамедани, но на първо място те са българи. Желанието ни е да не се неглежира мнението на хората в Лъкавица", подчерта Манол Ружинов.

Той отбеляза, че това ги провокира да вземат гражданска позиция въпреки, че не са местни хора. ,,В устава на нашата организация Сдружение ,,Родопски хайдути" е заложено, че ще се борим по всякакъв начин с опитите за вмешателство в нашата история и опитите за подмяна на идентичността на нашите родопски българи независимо дали те са християни или мюсюлмани. Проведохме множество разговори с кмета на селото Трайчо Мешев, който ни увери, че хората твърдо застават зад позицията си и няма да отстъпят", добави Ружинов. Той посочи, че в близките дни представители на сдружението ще отидат на среща с кмета на Лъкавица и на място ще се срещнат с хората, за да разберат каква е тяхната нагласа и какви мерки ще могат да се предприемат след проведените разговори. ,,Ако те преценят ние заставаме твърдо зад тях и ще им помогнем по всякакъв начин. Не е проблем и да излезем на протест, но не срещу политически партии, а за начина, по който се неглежира желанието и искането на местните хора. Другото, което ще предприемем от наша страна е да сигнализираме компетентните органи да се провери откъде идва финансирането на жителя на Лъки със сирийски произход. Всичко това ни провокира да търсим истината и да не допускаме хора с чужда идентичност да се бъркат във политическите, верските и културните настроения и нагласи на българите", категоричен е Манол Ружинов.

Нели ГЕРГЬОВСКА

http://focus-radio.net/

HatshepsutTopic starter

3 години Сдружение "Родопски хайдути" /2009-2012 г./Пет години Сдружение "Родопски хайдути"Сдр.Родопски хайдути - за истинското родолюбие и дейност


HatshepsutTopic starter

Манол Ружинов: ,,Родолюбието не се изразява нито в носиите, нито в оръжието, а в поведението и манталитета на хората

(видеоклип в статията)

,,Poдoлюбиeтo нe ce изpaзявa нитo в нocиитe, ĸoитo нocим, нитo в opъжиeтo, ĸoeтo пpитeжaвaмe, нитo в тoвa дaли мoжeм дa cвиpим и пeeм. Poдoлюбиeтo e в пoвeдeниeтo и мaнтaлитeтa нa xopaтa". Toвa ĸaзa зa ЅmоlуаnNеwѕ.соm пpeдceдaтeлят нa Cдpyжeниe ,,Poдoпcĸи xaйдyти" Maнoл Pyжинoв.

B cъбoтa – 13 aпpил, Cдpyжeниe ,,Poдoпcĸи xaйдyти" щe oтбeлeжи cвoятa 10-тa гoдишнинa. Дeйнocттa cи oбaчe Cдpyжeниeтo зaпoчвa няĸoлĸo гoдини пo-paнo. Haчaлoтo e пocтaвeнo в c. Югoвo, c eдни нaглeд фopмaлни cъбиpaния. Члeнoвeтe мy пocтeпeннo зaпoчвaт дa пocтaвят яcни цeли и дa тъpcят peaлизaциятa им. ,,Haшaтa ĸayзa e дa пpoмeним мaнтaлитeтa, cъзнaниeтo и пoвeдeниeтo нa xopaтa. Ha нaшитe мepoпpиятиe имa cтpoги пpaвилa. Mиcиятa ни e възпитaтeлнa и ниe нe мoжeм дa cи пoзвoлим дa ce дъpжим нeдocтoйнo, a в cъщoтo вpeмe дa oчaĸвaмe oт xopaтa дpyгo пoвeдeниe", ĸaтeгopичeн бeшe Pyжинoв.

https://www.smolyannews.com/video/manol-ruzhinov-rodolyubieto-ne-se-izrazyava-nito-v-nosiite-nito-v-orazhieto-a-v-povedenieto-i-mantaliteta-na-horata

Шишман

Вървяха добре докато не започнаха да честитят байрам и т.н. на мюсюлманите.

HatshepsutTopic starter

Манол води хайдушка дружина срещу новото време разделно


Препасали чифте пищови и облечени с ямурлуци, младите родопчани участват в родолюбиви празници и реставрират паметни плочи на велики българи

Манол, но не кехаята от филма "Време разделно", а млад мъж с мощни бицепси, от Смолян, води съвременните хайдути в Родопите. Той е на 33 г. и развива в Пловдив своя фирма за метални конструкции.Сдружението "Родопски хайдути" е интересно явление не само за Смолянско, но и за България. То се заражда спонтанно, когато Манол и неговите приятели съучредители са 18-19-годишни младежи. Обединява ги родолюбието, искат да припомнят историята и да връщат ценностите сред младите. Първоначално се изявяват с обличането на хайдушки одежди с автентичен произход - от потурите, през ямурлука, калпака, та до ножовете и пищовите, и участват на големи празници в Смолян и региона. Тази колоритна гледка на дружината предизвиква през годините разнопосочни коментари. Много хора ги подкрепят и се възхищават на това, което правят, но не липсват и такива, които ги наричат позьори.След това обаче момчетата се захващат с много по-трудни неща от обличане на носии. "Регистрирахме сдружението през 2009-а, ала две-три години преди това започна активната ни дейност. Спонтанно стана, нямахме някакви планове за бъдещето, а и през ум не ни е минавало, че това ще просъществува толкова време. Стана на доброволни начала, приятели от много години решихме една вечер да разгърнем идеята", казва хайдутинът Манол.

С годините обаче настъпват доста промени. ,,Много партии искаха да ни привлекат, защото голяма част от хората използват такива организации като ракетоносител. Като сдружение сме странели от политиката, всеки член може да си бъде в някаква партия, но сдружението - не", заявява Манол.В сдружението налагат строги правила, както е било при едновремешните хайдути. ,,Не може да си облечен като хайдутин на събитие и да мляскаш дъвка, или да се кискаш по телефона, излагаш цялата идея", обяснява Манол.Хайдутите са изградили или реставрирали досега над 40 паметни плочи, предимно в Родопите, на известни хора, свързани с българската история - хайдути, комити, гайдари. Участват в инициативи за възстановяване на храмове и от двете религии.

,,Не се делим на вяра и една от целите ни е да накараме хората да проумеят, че името и вярата не правят човека, а ценностите му. И че българите мюсюлмани и българите християни в Родопите винаги са се разбирали и са знаели, че са от един народ, въпреки че периодично се появяват разни емисари, които се опитват да ги разделят с изкуствено обособяване на някакви етноси, които не съществуват", казва Манол.

 Хайдутите с времето се сблъскват и с проблеми, чието решение зависи не само от мерака им, но и от властите. Затова самият Манол излиза на последните местни избори като кандидат на "Родолюбие - ВМРО", без да е член на партията. "Разбрахме, че е необходимо да имаш хора в местната и държавната власт, за да осъществиш по-мащабни неща, иначе тъпчем на едно място. А младите не са подвластни на партии, а на идеи", заявява Манол.

Родопските хайдути са работили по различни инициативи с училища, читалища и различни организации. Намират подкрепа от кмета и сегашната местна власт в Смолян, като обединяват за това местните представители на всички партии и започват да стопанисват от 2013 г. общинската Хаджичонева къща. Превръщат я в действаща музейна сбирка, влагайки хиляди дарени левове, основно лични средства, за ремонта на сградата.

В музея има стари кремъчни пушки, пищови, ятагани, саби от освободителните войни. Спасили са ги от порутени стари къщи. Удивителен е случаят със спасената йерусалимия (картинно изображение с библейско съдържание), каквито заможни българи са купували при ходенето си на Божи гроб в Йерусалим. Такъв кожен свитък намират в кофа за боклук в Широка лъка и в момента той се реставрира от Петър Пиронков. Фрапиращ е и случаят със спасена от тях руска преносима джобна икона от 1879 година, носена от войниците, когато са били в България. Тази икона също била в боклука.

"Мисията ни е Хаджичоневата къща да бъде развивана, като главната ни цел е жителите на Смолян и Родопите да влизат в нея. Засега 85% от посетителите са туристи", казва Манол.

Родопските хайдути наброяват 63-ма членове, ала поддръжниците им са в пъти повече. Те основно финансират и инициативи на сдружението. А в дружината им има от прощъпулници до дядовци.

https://www.marica.bg/index.php/region/smolqn/manol-vodi-haydushka-drujina-sreshtu-novoto-vreme-razdelno-snimki

Шишман

Добро момче е тоя Манол, но малко объркан.

HatshepsutTopic starter

Агротема: Родопските хайдути стягат музей в Смолян, автор: Мирела Спасова

Преди две години в смолянския квартал Устово отваря врати нов музей. Хаджичоневата къща съхранява и запазва културното наследство на родопския регион. Инициатори са момичетата и момчетата от Сдружение ,,Родопски хайдути". Председателят разказва, че всички те са обединени от една кауза – възстановяват паметници на родопски герои, параклиси, почитат национални празници и чествания, правят възстановки на исторически събития.