• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

16 May 2021, 20:23:51

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12797 Posts

Шишман
4997 Posts

Panzerfaust
804 Posts

Лина
716 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21241
  • Total Topics: 1334
  • Online Today: 87
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 76
Total: 76

Нещо любопитно...

Started by Hatshepsut, 03 October 2018, 07:20:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Атласът ,,Klencke"


Атласът ,,Klencke"  е диамантът в короната на картографската колекция на Британската библиотека.
Той е толкова голям, че са необходими двама души, за да разгръщат страниците му, и е толкова тежък, че за да се завърти, са необходими няколко души.
Повече от три века и половина след неговото създаване, атласът вече е напълно дигитализиран и качен на страницата на Британската библиотека.
Извисява се с невероятните 1,75 метра, а разтворен е широк 1,9 метра. От създаването си през 1660 година атласът се слави като най-голямата книга на планетата чак до 2012 година, когато  ,,Earth Platinum Atlas" му отнема тази титла с 0,5 метра предимство.
Създаването на атласа е дело на холандския принц Йохан Мориц фон Насау-Зиген (Johan Maurits van Nassau-Siegen), но е кръстен на търговеца Йоханес Кленке (Johannes Klencke), който през 1660 година го поднася като дар на британския крал Чарлс II в чест на възстановяването му на трона. Легендата гласи, че холандската делегация, предимно съставена от търговци на захар, е имала за цел да осигури изгодна търговска сделка с Англия като подари този атлас на британския крал, известен със страстта си по картите.
Чарлс II харесва подаръка толкова много, че го запазва сред най-ценните си притежания в "Кабинета и Гардероба на ценностите" в Уайтхол. Там е бил пазен до 1828 година, когато крал Джордж III предава огромния атлас на Британския музей като част от мащабно дарение на карти и атласи. Атласът бива възстановен през 50-те години и в момента се съхранява в клона на музея за антикварни карти.
Тъй като е твърде стар и уникален, Атласът Klencke не е изложен за посетители. За първи път от създаването си атласът е видян от публика през 2010 година по време на специална изложба.
Атласът Klencke не е просто атлас в точния смисъл на думата, тъй като целта му не е да бъде четен за успокоение като обикновена книга - това е предизвикателство предвид размера му, който по-скоро би докарал раздразнение на читателя. Той представлява колекция от карти, предназначени да бъдат изкарани от книгата и изложени на стените. Съдържа 37 карти, обхващащи цялото географско познание в Европа по онова време - Британия и другите европейски страни, Бразилия, Южна Азия и Светите земи, разположени върху 39 красиво украсени и подробно изрисувани платна.
През 2017 година атласът е изцяло дигитализиран. Процесът за това вкючва транспортирането му, поставянето му върху ХХХL поставка за заснемане на картите, разгръщане на огромните страници и фотографиране на всяка страница.
Получилите се фотографии разкриват невероятни подробности - и някои удивителни пропуски в географските знания през 17-и век, предвид факта, че голяма част от Северна Америка, Австралия и Антарктика все още не са били картографирани изцяло през 1660 година.


The Klencke Atlas

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Digitaliziraha-naj-golemiia-atlas-v-sveta-video_82054.html

long time ago

Quote from: cekupamasekirata on 26 May 2020, 22:30:36ТЕСТ: ПЪРВОТО ЖИВОТНО, КОЕТО ВИДИТЕ В КАРТИНКАТА, ЩЕ РАЗКРИЕ СЪЩНОСТТА НА ВАШАТА ЛИЧНОСТ
Погледнете картинката и намерете с поглед своето Първо животно. После прочетете в текста какво символизира то.


Нашите инстинкти имат непосредствена връзка с личността, която представляваме – пред себе си и пред околния свят. Ето защо много често Очите ни – инстинктивно – се насочват първо към най-близкия, т.е. най-познатия ни обект. И първо него го различават. Затова и първото видяно Животно може да бъде съотнесено към нашата най-изявена, но и най-съкровена вътрешна и външна същност.


1. Жираф

 
Ако първото животно, което сте видели, е Жираф, то значи, че:

Вие се отнасяте към типа хора, които "живеят просто, но мислят възвишено". Вие сте здраво стъпили на земята, но въпреки това мисълта Ви лети из висините - имате висок полет на мисълта.

Поставяте пред себе си високи цели и знаете, че можете да постигнете най-големите висоти, да извършите големи дела и да бъдете най-успешните в своето обкръжение.

Държите се настрана от низки хора, долни интриги и досадни сплетни. Избирате мъдро своите битки и на фона на другите винаги действате с голямо достойнство, чест и лекота.


2. Лъв

Ако първото животно, което сте видели, е Лъв, то значи, че:

Вие сте личност, която с право може да бъде наречена "Царят на Дивата Природа". Вие сте този, който притежава храбро сърце, който е способен да се противопостави на несгодите и който никога няма да избяга от предизвикателствата на живота.


Източникът на Вашата сила не е само физическото или материалното положение, но и дълбоката вяра, че винаги можете да разчитате на себе си. Вашата личност може би е способна да плаши другите, но онези, които Ви обичат, знаят, че имате златно сърце. То Ви дава сила винаги истински да се грижите за близките си хора.

С няколко думи - в сърцето Ви живее Лъв! Див, силен и благороден!

 
3. Камила


Ако първото животно, което сте видели, е Камила, то значи, че:

 
Вие сте човекът, който никога не се предава - каквото и да се случва с него. Камилата може да оцелява и в най-суровите условия, като при това действа винаги с мъжество, спокойно и уравновесено, демонстрирайки голямо трудолюбие и издръжливост.

Вие сте способни да излезете от всички житейски неприятности с усмивка на лицето, понеже дълбоко в себе си имате увереност, че сте по-силни от всяка несгода. Вероятно животът Ви праща най-страшните бури, но когато пепелта от вихрите се уталожи, става ясно, че Вие сте победителят.
Да, Вие винаги сте готови да изминете още един километър, за да помогнете на другия човек, но, ако осъзнаете, че той Ви използва само в свой интерес, то много лесно можете да го хвърлите от гърба си, закопавайки го при това дълбоко под земята...


4. Слон


Ако първото животно, което сте видели, е Слон, то значи, че:
 
Вие сте човекът, който наистина притежава много дълбока личност. Вие сте този, комуто е комфортно в собствената му кожа и който е уверен във вътрешната си сила. Вие не сте от тези, които се отвличат от дреболии и дребнавости, а винаги се фокусирате върху по-широката перспектива и следвате неотклонно поставената си цел.

Ако някой се опита да Ви застане на пътя – той просто идея си няма какво го чака! Вие прощавате, но не забравяте! Независимо че Вашата личност винаги внушава страх и уважение у повечето околни, когато сте в компанията на хора, на които имате доверие, Вие се проявявате като много весел, остроумен и отзивчив човек.

 
5. Прасе

 Ако първото животно, което сте видели, е Прасе, то значи, че:

 
Вие сте човек, който може да бъде охарактеризиран като отличаващ се с мощен интелект и остър ум. Това животно често бива недооценено, но то се явява едно от най-находчивите същества, притежаващи, освен това, и изключително силен характер.


Природата Ви е дарила  със силна воля и способност да оцелявате при най-различни обстоятелства. Разбира се, понякога се съмнявате в собствените си способности, но никога няма да позволите на никого да Ви убеди, че няма да се справите с работата, с която сте се заели.

 Вие никога няма да хабите сили и енергия, за да се впишете в обществото и неговите норми, тъй като сте свикнали да създавате свои собствени правила. Единственото, което не можете да понесете, това е лицемерието. И, да, Вие не се страхувате на назовавате нещата с техните истински имена.


6. Кон

Ако първото животно, което сте видели, е Кон, то значи, че:

Вие сте човекът, който е роден да бъде свободен! Вие имате дух, стремящ се към полет, и притежавате изключително силна страст към живота, която постоянно Ви подтиква да разширявате своите лични граници.


Вас не бива да Ви опитомяват, а и не могат – защото Вие цените своята независимост повече от всичко друго на света. Но колкото и силно да обичате свободата си, Вие оставате един верен човек, много отдаден и предан на любимите си хора.

Вашата личност е прекрасна – както прекрасно е и животното, привлякло вниманието Ви. Но този, който е решил да Ви пречи или да Ви спъва, бързо ще се увери, че, когато работата опира до отстояване на ценности, Вие моментално се превръщате в неуправляем и необуздан, див мустанг.

 
7. Мечка

Ако първото животно, което сте видели, е Мечка, то значи, че:

 
Вие сте силна личност, притежаваща много силна  воля, която ѝ позволява да държи първенството в много сфери на живота. Можете да се похвалите с невероятна харизма и винаги забелязващо се присъствие. Но, освен това, притежавате искрена топлота и спонтанност, за които малцина биха се досетили – ако не Ви познават.

 
Вие се човекът, с когото никой не бива да се шегува, тъй като можете да превърнете живота на шегаджията в истински ад! Личността Ви, сама по себе си, изобразява могъщата и страховита стихия на Природата.

В отношенията си Вие сте последователен и стабилен, и никак не Ви харесват игричките и драмите – просто изобщо не понасяте излишното драматизиране.


8. Куче

Ако първото животно, което сте видели, е Куче, то значи, че:


Вие сте сърдечен и любящ човек, който цени верността най-много от всичко. Вие сте този, който се влага цялостно и безкористно в отношенията си с другите, без да иска нищичко в замяна – освен единствено доверие.

 
За любимите си хора Вие буквално сте готови да направите всичко – и именно това качество прави от Вас невероятният човек, който представлявате! Единственото, което не можете да простите и забравите – това е предателството. Тогава ставате страшни! Но като личност – сте колкото страшни, толкова и предани.


 Никога не обръщате внимание на плиткото и повърхностното. Успехът за Вас – това е щастието и удовлетворението, което изпитвате от своите хармонични и пълноценни отношения с другите.

Камилата видях.

Hatshepsut

Лилията: хералдическото й значение и история


Fleur-de-lis, (от френски: лилия) е древен символ, който отдавна се свързва с френските кралски особи. Това изображение на лилия или лотос е често срещано по целия свят. Това, което прави от лилията символ, е как е била използвана в различни контексти. Представлявала е мир, война, религия, политика, кралски особи и още.

Например, Жана д'Арк е носила бяло знаме върху което е бил изобразен Бог, който благославя френския кралски герб, лилията, когато е водила френските войски към победа над англичаните.

Католическата църква е използвала емблемата fleur-de-lis в продължение на много години. Лилията е символ на Светата Троица, и е емблема на Дева Мария.

Многобройни военни единици използват този символ, заради приликата му с острие, за да покажат бойна сила и мощ.

Защо fleur-de-lis – лилията е символ на кралските особи?

Символът на лилията се използва спорадично във вавилонската, индийската, египетската и римската архитектура, но е най-известна, заради употребата и от френските кралски особи и Църквата.

Символичният произход на лилията с френските монарси, може би произтича от лилията използвана за кръщението на крал Хлодвиг I. Една стара легенда разказва, че златна лилия е дадена на Хлодвиг, крал на Франките (466-511) при неговото кръщение, от ангел или дори Дева Мария. Казва се, че лилията се ражда от сълзите, които пролива Ева, когато напуска рая. Лилията е символ на пречистването му при приемането на християнството. Според друга легенда, Хлодвиг приема символа, когато водни лилии му показват как безопасно да пресече река и да успее да победи в битка.Символът се разглежда като знак на чистота още от древността. Римокатолическата църква приема символа на лилията да представлява Богородица.

Когато папа Лъв III коронова Карл Велики за император през 800 г., той го представя пред народа със синьо знаме върху което стои златна лилия.

Символът по-късно е приет от много европейски благороднически фамилии,
най-вече от френската монархия, за да се установи връзка с Църквата.

В 12 век, или крал Луи VI, или крал Луи VII става първия френски монарх, който използва символа fleur-de-lis на щита си.

Как хералдическата лилия става популярна на другите континенти

Хералдическата лилия, наричана още френска лилия, прекосява Атлантика, когато френски заселник достига Новия свят. Нейното присъствие в знамената и гербовете на Северна Америка припомня за участието на френски заселници в историята на града, региона и в увеличаването на местното население. Френската лилия се появява на канадския герб и на знамето на Квебек.

Модерна употреба на френската лилия

В днешно време, ние се сблъскваме със символа на лилията в най-различни области. Тя е символ на военните, спорта, образованието, скаутите и литературата.

Вместо финал

Изображението на хералдическата лилия е намирано на монументи на хиляди години. Нужно е дългогодишно проучване, за да се открие нейната първа поява.

Факт е, че различни древни цивилизации са използвали символа на лилията, но с какво значение можем само да предполагаме. Факт е също, че символа се появява в Египет и Вавилон, преди изобщо да се роди идеята за Франция.

Тук разгледахме нейната по-нова история, но някой ден може да се върнем и по-назад.

https://www.burgasnews.com/

long time ago

Т3стовете за К()рона са ОПАСНИ


--------------------------------

long time ago

05 August 2020, 09:25:46 #49 Last Edit: 05 August 2020, 09:41:54 by Long time ago
Испански филмPanzerfaust

Не е лошо да имаш предвид, че филма е комедия, т.е. ебавка с доста клишета.

long time ago

05 August 2020, 10:11:58 #51 Last Edit: 05 August 2020, 10:18:32 by Long time ago
Казва доста истини комедията
Показва доста теми от живота, които са на същия хал както и при нас: банки,строителство,измами, хомосексуалисти, дори политиката като цяло
по едно време го гледах
Предпочитам нещо подобно пред вечната холивудска тема за добрите негри - началници на криминални отдели или началници на болници и добрите умни хомосексуалисти.

Panzerfaust

Снимки на немския хидроплан от 20-те и 30-те Dornier Do-X - един истински летящ кораб!

Цялата статия - тук

Hatshepsut

КРАТКА ИСТОРИЯ НА НЯКОИ ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ЖЕСТОВЕРъкостискането

Този поздрав датира поне от Древна Гърция. В музея Пергамон в Берлин погребален камък от 5 век пр. н. е. изобразява двама войници, които се ръкуват. Междувременно в основата на колона в Акропола в Атина се вижда как Хера (съпругата и сестрата на Зевс в олимпийския пантеон на гръцката митология и религия) се ръкува с Атина (богинята на мъдростта, смелостта и вдъхновението в древногръцката митология и религия). Чрез ръкостискане, вместо да се покланят или да приклякат, двете страни показват, че са равни и че се чувстват достатъчно комфортно в присъствието на другата, за да не носят оръжия.
На картината на Ван дер Хелст, Празникът на мира в Мюнстер, от 18 юни 1648 г., капитан Витсен (съветник и кмет на град Амстердам) е показан да се ръкува в жест на приятелство с неговия лейтенант. Също така, отново в света на изкуството ръкостисканията между мъжа и съпругата са изобразени в многобройни брачни портрети от 17 век. В самата сватбена церемония жестът запечатва свещен и правно обвързващ ангажимент.

Ливадата пред Белия дом става място на едно забележително ръкостискане в историята на Близкия изток на 13 септември 1993 г., когато израелският премиер Ицхак Рабин и председателят на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат подписват споразуменията от Осло (набор от споразумения, отбелязващи началото на мирен процес) . Президентът Бил Клинтън успява да придума тези жестоки врагове за символичния жест. За съжаление, мирът в Близкия изток не успява да изпълни обещанието от това ръкостискане.Палец

Популярнa информация е, че този жест се използва в Колизеума, когато гладиаторите се бият пред своя император и многохилядната тълпа. Съдбата на падналия гладиатор зависи от това колко умело и забавно за публиката се е бил. Ако е направил добро шоу, тълпата изразява своята оценка с палец нагоре, който след това да евентуално е потвърден от императора, който ще пощади живота м у. Палец надолу, от друга страна, означава екзекуция за боеца.

Всъщност обаче няма никакви записи, че са се ползвали палци нагоре-надолу в Колизеума. В действителност тези, които искат да пощадят гладиатора, прикриват палеца си (pollice compresso или ,,компресиран палец"). Те показват палец, само ако искат гладиатора да бъде убит. По този начин императорът не трябва да напряга очите си, сканирайки обширната арена, за да разбере по кой начин сочат повечето хора, в което има много по-голям смисъл.Козируването

Според една от теориите козируването възниква през средновековния период, когато войниците носят метални шлемове, с ,,козирка", която може да се вдига и сваля. По време на инспекцията при издадена заповед козирката се вдига, за да може инспектиращият служител да идентифицира войника.

Колкото и да е истина тази история, козируването, каквото го познаваме днес, изглежда се развива много по-късно – през 18 век, когато плоските шапки, носени от гренадирски пазачи, са заменени с големите, черни, рунтави конуси. Тъй като тези нови шапки се държат на място с каишки, да ги вдигнат, когато поздравяват някого, е трудно – така че пазачите просто ги докосват, вдигайки ръка с едно кратко, рязко движение до линията на косата си, сякаш възнамеряват да вдигнат шапката, след което също толкова бързо свалят ръката си.5

Този жест сега се използва по целия свят като поздрав или в знак на тържество. Има няколко различни версии за това кой американски бейзболен отбор го измисля – Лос Анджелис Доджърс през 1977 г. или Луисвил Кардиналс през 1978 г.

Който и да е (а може би не е нито едният, нито другият – брокерите на борсите по целия свят изглежда си дават 5 от години), жестът е много подобен на ,,ниската петица" през епохата на джаза, където двама души пак се пляскат, но ръцете им са спуснати. В ,,The Jazz Singer" (1927) Ал Джолсън използва поздрава, за да отпразнува новина за прослушване на Бродуей, докато във филма ,,In the Navy" от 1941 г. сестрите Андрюс изпълняват дори цяла песен за поздрава, докато го изпълняват.

https://www.chr.bg/istorii/dosieta/kratka-istoriya-na-nyakoi-ot-naj-populyarnite-zhestove/
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

ИСТОРИЯ НА ПИСАНЕТО С ЛЯВАТА РЪКА


За тези, които живеят преди изобретяването на печатната машина, писането на ръка е единственият начин за съхраняване на информация. Тази работа почти винаги се извършва от писари, които обикновено са десничари. Освен някакви идеологически причини да се наемат десничари, писането е на практика истинска досада за писаря левичар. Така че, много левичари може би сами странят от тази дейност.
В книгата си ,,Their Hands Before Our Eyes" (2008) професор Малкълм Паркс, специалист по средновековните ръкописи, посочва, че тъй като западната писменост изисква ръката да се движи отляво надясно, писането е много по-лесно за десничар. Освен това средновековните писари трябва да си вършат работата на наклонено бюро, ползвайки перо и мастило. На един писач-левичар това би коствало много повече трудности. Той, обяснява Парк, трябва да се научи да бута перото, вместо да го изтегля, което е по-трудоемко движение. Проблемът с размазването на мастилото също са значителен. Така бавното и трудоемко писане става непрактично за един професионален писар, на който се плаща на книга или на страница.

Въпреки че писането с лява ръка е непрактично, Паркс открива няколко характеристики в някои средновековни текстове, които са причинени от левичари: вариации в наклона на буквите, петна и като яло видими трудности в поддържането на хомогенност в движението на ръката отляво надясно. Повечето художествени изображения на писари ги показват с перо в дясната ръка и нож в лявата. Ножът се използва за закрепване и стабилизиране на пергамента на бюрото, докато дясната ръка се плъзга по него. Въпреки това, както спомена историкът Тимъти Греъм, когато разглежда книгата на Парк, в ръкопис от 15 век, съхраняван в библиотеката на Нюбъри в Чикаго, има рядко изображение на писането на Свети Йероним с лявата ръка. Сюзан Кар Шмид, куратор на редки книги и ръкописи в Нюбери, заявява, че е възможно изображението да е огледално копие от рисунка, където Йероним работи с дясна ръка, но няма убедителни доказателства, които да потвърждават тази теория.

Да бъде левичар писар има и още практически последици за средновековния човек. Съвременните левичари могат да инвестират в чифт ножици за лява ръка, както и други предмети с необходимата им ергономия. Но един левичарския писар трудно би си намерил перо, направено от лявото крило на птицата, което да има лека извивка вдясно. Вместо това той трябва да ползва перо от дясното крило – за десничари.

Вместо да се срамуват, че са левичари, някои писачи могат обаче да го използват в своя полза. Средновековните книжовници се опитват да подчертаят трудния характер на писането – в края на краищата те прилагат много физически и интелектуален труд, за да направят един ръкопис. Писането е трудоемък процес и акцентирането върху това може да спечели допълнително признание за един писател. За монасите писари процесът на писане също е и акт на поклонение, така че колкото по-трудоемка е работата, толкова по-добре.

В книгата си ,,The Scribes for Women's Convents in Late Medieval Germany" Синтия Дж. Сайръс посочва, че като един от редките писари-левичари монахинята Маргарета има още по-силен повод за хвалене. В колофона – частта от ръкописа, където писарят може да поиска признание за тяхната работа – монахинята се изтъква: ,,Амин, амин. Маргарета фон Шонберг написа това с лявата си ръка... молете се на Бог за мен. Амин."

Тъй като писането с лявата е много по-трудно за писаря, тя чувства, че може да претендира за по-голямо признание. Изглежда, че Маргарета също не е единствен случай: Малкълм Паркс открива няколко други колофона, в които се посочва, че писарят е левичар, обикновено използвайки латинската фраза manu sinistra, или ,,с лявата ръка".

Предпочитанието към лявата ръка не изглежда проблем и за художниците от Ренесанса. През 60-те години на 16 век художникът Рафаело да Монтелупо си спомня, че учителят му не е имал нищо против да пише с лявата си ръка, защото почеркът му е бил добър.

Той пише отдясно наляво – изключително необичайно за западeн писател – и така привлича вниманието на други писари. По едно време се събират десет нотариуса, за да го гледат как пише; професионалните писатели са очаровани от неговия нетрадиционен стил и не могат да повярват, че полученият текст е четим. Както отбеляза Кармен Бамбах, уредник по испанските и италиански рисунки в музея за модерно изкуство Метрополитън, поразително е, че учителят на Рафаело никога не се е опитал да го обучи да не използва лявата си ръка. Изглежда, че практичността е най-голямото притеснение за предмодерните учители по писане. Ако един писател намери за възможно или всъщност за предпочитане да пише с лявата ръка, тогава това е приемливо, ако получената работа е добра.

Лорън Джулиъс Харис, експерт по ръкопис, пише, че през 18 и 19 век левичарството е отхвърлянo като ,,дефект" от някои писатели. В своята статия, ,,За обучението на бебета в правилното използване на ръцете им", Харис разкрива, че едно ръководство за родители от 19 век подтиква майките ,,да не позволяват децата им да бъдат левичари". Авторът, американка на име Мери Палмър Тайлър, цитира стихотворението La Balia (Медицинската сестра), като съветва: ,,щом ръцете му са свободни да се движат, детето трябва да бъде обучавано, но внимателно, за да използва дясната си ръка за предпочитане пред лявата." Харис разкрива, че други автори са се застъпвали за по-строги методи за коригиране на този ,,дефект", но в ,,Майчиният лекар" (1818) самата Тайлър изразява примирение с факта, че той никога не може да бъде изцяло ,,преодолян".

https://www.chr.bg/istorii/art/istoriya-na-pisaneto-s-lyavata-raka/
Informative Informative x 1 View List

Hatshepsut

Британски пехотинци използваха реактивния костюм на Gravity Industries, за да се качат на кораб

Бpитaнcĸият изoбpeтaтeл Pичapд Бpayнинг cтoи зaд ĸoмпaниятa Grаvіtу Іnduѕtrіеѕ. Ceгa тoй взимa пpoизвeдeния oт нeя peaĸтивeн ĸocтюм и гo ĸaчи дo нoви виcини.

Toвa cтaнa пo вpeмe нa yчeниe c Kpaлcĸитe мopcĸи пexoтинци нa Beлиĸoбpитaния

Toвa, ĸoeтo oтдeля нeгoвия ĸocтюм oт вcичĸи ocтaнaли yпpaвлявaeми и пopтaтивни paници зa лeтeнe e, чe ce изпoлзвaт дoпълнитeлни cтpyи, ĸoитo ca пpиĸaчeни нa pъцeтe. Toвa знaчи, чe тoзи, ĸoйтo нocи ĸocтюмa мoжe дa зaвивa пpocтo чpeз мecтeнe нa ĸpaйницитe cи.

Caмaтa paницa e зaxвaнaтa ĸъм нeгo c мeтaлни paмĸи.
Kъм мoмeнтa мaĸcимaлнoтo вpeмe зa лeтeнe нa пocлeдния пpoтoтип e oĸoлo 10 минyти. Зaxpaнвaнeтo e oт шecти миĸpoгaзoви тypбини. Koгaтo ĸoмepcиaлнaтa вepcия види бял cвят, мoжeм дa oчaĸвaмe, чe щe ce тъpгyвa нa цeнa oт oĸoлo 250 xиляди дoлapa.

Дocтa e, нo и възмoжнocтитe ѝ ca cepиoзни. C paницaтa чoвeĸ мoжe дa cтигнe нa виcoчини дo 610 мeтpa, и тo ĸъм мoмeнтa – c пpoтoтип. Πpeпopъĸитe ĸъм нacтoящия мoмeнт e пoтpeбитeлитe дa нe ce издигaт нa виcoчинa пoвeчe oт 4 мeтpa, пo paзбиpaeми пpичини.

Kъм днeшнa дaтa, пpoдyĸтът e пpoбвaн oт нaд eдин милион дyши пo цeлия cвят и e cтигнaл дo зaглaвиятa в нaй-гoлeмитe cвeтoвни мeдии. Grаvіtу Іnduѕtrіеѕ ce нaмиpa във Beлиĸoбpитaния. Bлияниeтo ѝ cтaвa вce пo-гoлямo, ĸaтo Pичapд Бpayнинг paзĸaзвa, чe ca изнeceни нaд 100 peчи нa paзлични cъбития в 30 cтpaни. Toвa вĸлючвa и 5 пpoяви в ТЕD Таlkѕ.

https://www.kaldata.com/Royal Marines Jet Suit Boarding Ex