• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

avatar_Hatshepsut

Георги Господинов

Started by Hatshepsut, 03 January 2021, 13:39:35

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] писател

HatshepsutTopic starter

Георги Господинов


Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 г. в град Ямбол. Завършва българска филология в Софийския университет "Свети Климент Охридски", а по-късно става доктор по Нова българска литература към Института за литература на БАН. Работи като литературовед в Института по литература на БАН от 1995 г. От 1998 г. до 2000 г. е хоноруван преподавател в НБУ. Редактор е в "Литературен вестник", седмичен колумнист във вестник "Дневник" и редактор за България на литературното списание "Ориент Експрес".

В творчески план Господинов е един от най-успешните български писатели след 1989 г. Автор е на стихосбирките "Лапидариум" от 1992 г., "Черешата на един народ" от 1996 г., "Писма до Гаустин" от 2003 г. и "Балади и разпади" от 2007 г. Романът му "Естествен роман", който претърпява осем издания в България, е един от най-големите успехи на твореца и е преведен на 22 езика. Сборникът му с разкази "И други истории", издаден през 2001 г., излиза във Франция, Чехия, Италия, Полша, Австрия, САЩ. Американското издание на книгата е номинирано за най-престижната световна награда в жанра "Франк О'Конър".

Съставя сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" от 2006 г. и е съавтор на "Инвентарна книга на социализма" от 2006 г.

С пиесата "D.J." печели годишната награда "Икар" за най-добър български драматургичен текст през 2004 г. Друга негова пиеса е "Апокалипсисът идва в 6 вечерта", с която печели "Аскеер" за най-добър драматургичен текст. Освен литературните му постижения, той има сценарии за късометражни филми, като един от последните - "Омлет", е отличен от журито на кинофестивала Sundance през 2009 г.

Други негови проекти са графичният роман "Вечната муха" от 2011 г., издаден в съавторство с Никола Тороманов, сборно издание на пиесите "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" и "D.J." в комплект с радиопиеси, предоставени от БНР на DVD през 2011 г.

Романът му "Физика на тъгата", издаден през 2012 г., е носител на множество награди, сред които Националната литературна награда "Христо Данов", Наградата на читателите за най-продавана книга "Цветето на Хеликон", Литературната награда на София и наградата "Български роман на годината".

В личен план Георги Господинов има една дъщеря - Рая, от литературоведката Биляна Курташева.

https://div.bg/

HatshepsutTopic starter

#1
Георги Господинов


Георги Господинов Георгиев, известен като Георги Господинов, е български писател. Причисляван е към постмодернизма.

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 г. в Ямбол. Завършва българска филология в Софийския университет, по-късно става доктор по Нова българска литература към Института за литература при Българска академия на науките с дисертация на тема ,,Поезия и медия: кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на ХХ век" (издадена от ,,Просвета", 2005) и работи като литературовед в Института по литература при БАН от 1995 г. От 1998 до 2000 г. е хоноруван преподавател в Нов български университет по писане на есе (1998), а по-късно по съвременна българска литература (1999 – 2000).

Редактор е в ,,Литературен вестник", седмичен колумнист е на вестник ,,Дневник" и редактор за България на излизалото в Оксфорд литературно списание ,,Orient Express".

През май 2016 г. е удостоен с орден ,,Св. св. Кирил и Методий" – първа степен.

Има една дъщеря (с литературоведката Биляна Курташева), Рая Господинова, родена на 13 януари 2007 г.


Творчество

Поезия

Още за първата си стихосбирка, ,,Лапидариум" (1992), Георги Господинов е отличен с Националната награда за дебют ,,Южна пролет" (1993). Стихосбирката е преведена 2009 на чешки.

Следват ,,Черешата на един народ" (Награда за книга на годината на Сдружение на български писатели, 1996), претърпяла три издания (1996, 1998, 2003) и, през 2003 година, ,,Писма до Гаустин".

В ,,Балади и разпади" (2007) са включени предишните три стихосбирки плюс нови стихотворения в цикъла ,,Неделите на света".

Том с избрана поезия от Георги Господинов излиза на немски под заглавие ,,Kleines morgendliches Verbrechen" (Droschl, 2010) в превод на Александер Зицман, Валерия Йегер и Уве Колбе. Книгата получава възторжени рецензии в най-големите немски вестници NZZ, FAZ, Die Welt, SZ и др.

Негови стихотворения са включени в редица международни антологии, сред които е ,,New European Poets" (Graywolf Press, USA, 2008). Преводи на негови стихове на различни езици, включително на арабски, могат да се прочетат в немския сайт за поезия lyrikline.org

Проза

Естествен роман

,,Естествен роман", първият роман на Георги Господинов, получава Специалната награда на конкурса ,,Развитие" (за ръкопис на роман), и е издаден в десет издания на български – 1999, 2000, 2002, 2004, 2006, 2007, 2009, 2011, 2013, 2014. Критиката го определя като ,,първия по рождение и по слава роман на поколението на 90-те" (сп. ,,Егоист").

,,Естествен роман" е най-превежданата българска книга след 1989 г. Публикуван е на 21 езика, сред които английски, немски, френски, испански, италиански и др. Излиза в Сърбия (,,Геопоетика", 2001), Франция (,,Фебюс", 2002), Северна Македония (,,Темплум", 2003), САЩ (,,Dalkey Archive Press", 2005), Чехия (,,Lidove Noviny", 2005), Хърватия (,,Profil", 2005), в Словения (,,Beletrina", 2005), Дания (,,Husets Forlag", 2006), Италия (,,Voland", 2007), Австрия (,,Droschl", 2007), Латвия (Jāņa Rozes apgāds, 2008), Полша (Fundacja Pogranicze, 2009), Испания (,,Saymon", 2009), Литва (Baltos lankos, 2010), Турция (Apollon, 2010), Норвегия (Bokvennen Forlag AS 2011), Русия (Иностранная литература, 2011), Албания, Румъния, Украйна, Исландия...

Le Nouvel Observateur определя романа като ,,оригинален и забавен". Le Courrier (Женева) го нарича ,,машина за истории", а според Livres Hebdo книгата е ,,едновременно смешна и ерудирана, пошла и изискана, но блестяща във всяко отношение и новаторска по форма".

И други истории

Сборникът с разкази ,,И други истории" на Господинов излиза през 2000 г. Публикуван е на английски, френски, немски, италиански, чешки, полски, македонски. Англоезичното издание ,,And Other Stories" е номинирано за дългия списък на една от най-престижните международни награди в жанра – ,,Франк О'Конър".

През 2003 г. ,,И други истории" излиза на френски в парижкото издателство ,,Arlea" под заглавие ,,L'Alphabet des Femmes". През 2004 се появява в Чехия (,,Gaustin neboli Člověk s mnoha jmény", ,,Lidove Noviny") и Австрия (,,Gaustín oder Der Mensch mit den vielen Namen", ,,Wieser Verlag"). През 2007 г. сборникът е издаден на английски в САЩ от издателство Northwestern University Press.

По повод излизането на книгата на френски Le Nouvel Observateur пише за Господинов: ,,Остро перо и деликатно излъчване, това са триумфите на 35-годишния български автор.

Физика на тъгата

Вторият роман на Георги Господинов ,,Физика на тъгата" (Жанет-45, 2011) с излизането си оглавява класациите за най-продавани книги в България. ,,Георги Господинов пише световен роман, който е и български", пише литературният критик Митко Новков. ,,Той е всеки и във всеки от своите ,,герои", гледайки в упор века и историята през техните очи..." (Георги Каприев, в. ,,Култура")

През 2013 г. романът печели наградата ,,Български роман на годината" на Националния дарителски фонд ,,13 века България", а през 2014 г. е номиниран за четири международни награди – ,,Грегор фон Рецори", връчвана от общината на Флоренция, ,,Стрега Еуропео", наградата на Haus der Kulturen der Welt (Берлин) и наградата Bruecke Berlin (LCB).

През 2016 г. Анджела Родел, направила английския превод на романа, попада в краткия списък с номинирани за PEN Translation Prize, макар в крайна сметка наградата да печели Катрина Додсън, преводачка на ,,Събрани разкази" на бразилската писателка Кларис Лиспектор. Преводът на Анджела Родел е избран също и в краткия списък от номинирани за 2016 Best Translated Book Award, макар в крайна сметка наградата да печели романът ,,Signs Preceding the End of the World" на мексиканския писател Юри Херера. През септември 2016 г. преводът на Анджела Родел е избран и в краткия списък с номинирани за National Translation Awards (NTA) на Асоциацията на американските преводачи на художествена литература (The American Literary Translators Association, ALTA), но в крайна сметка наградата отива при Елизабет Харис, превела на английски романа на италианския писател Антонио Табуки ,,Тристано умира". Поредното признание идва от Американската асоциация на преподавателите по славянски и източноевропейски езици (The American Association of Teachers of Slavic and East European Languages, AATSEEL), която номинира английския превод на ,,Физика на тъгата" за най-добър превод, публикуван през 2014 и 2015 г., но присъжда наградата в крайна сметка на Катя Страуманис за превода ѝ на романа на латвийската писателка Инга Абеле ,,Висок прилив".

В края на ноември 2016 г. Георги Господинов е обявен за носител на наградата ,,Ян Михалски" (Jan Michalski Prize for Literature), присъждана от швейцарската фондация ,,Ян Михалски" и изразяваща се в сума от 50 хиляди швейцарски франка (около 46 566 евро) и творба на бернския художник Маркус Рец Господинов е посочен от международно жури, включващо писатели като Роберт Менасе, Сеес Нотебоом и Илма Ракуса.

Времеубежище

,,Времеубежище" е роман на Георги Господинов, издаден от Издателска къща ,,Жанет – 45" през 2020 г.


Драма

Господинов е автор на пиесата ,,D.J." (съкращение от Дон Жуан), която печели годишната награда ,,Икар" за най-добър български драматургичен текст за 2004 година. Поставена е на сцената на Сатиричния театър, София, от Десислава Шпатова. Публикувана е на руски в сборник със съвременна българска драматургия.

Втората му пиеса – ,,Апокалипсисът идва в 6 вечерта" (Аскеер за драматургия, 2010) се играе в МГТ ,,Зад Канала", реж. Маргарита Младенова. В края на март 2011 пиесата беше избрана сред 300 пиеси от цял свят и представена в Манхатън, Ню Йорк, на фестивала hotINK at the LARK.

Други

Заедно с Бойко Пенчев, Пламен Дойнов и Йордан Ефтимов Господинов е съавтор на две литературни мистификации, които излизат като отделни книги: ,,Българска христоматия" (1995) и ,,Българска антология" (1998).

Заедно с Яна Генова е съставител на сборника ,,Аз живях социализма. 171 лични истории" (2006) и автор на ,,Инвентарна книга на социализма" (2006).

Автор е на изследването ,,Поезия и медия. Кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на ХХ век" (2005).

Автор е на графичния роман или арт комикса ,,Вечната муха" (2010, съвместно с Никола Тороманов).

Пише сценарии за късометражни филми, последният от които, ,,Омлет" (реж. Н. Косева), е отличен на най-престижния кинофестивал за независимо кино Sundance 2009, основан от Робърт Редфорд.

През 2008/2009 е гост-писател на Берлин със стипендия на DAAD, Berliner Künstlerprogramm.

Участвал е в литературни четения в Париж, Лондон, Коимбра, Виена, Прага, Истанбул, Берлин и другаде.

На откриването на Празниците на изкуствата ,,Аполония 2005" в Созопол Фондация ,,Аполония" присъжда на Георги Господинов ежегодната награда ,,Аполон Токсофорос" за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница.

През 2012 г. Общинският съвет на Ямбол го удостоява със званието Почетен гражданин на Ямбол заради ,,значителния му принос в културния и духовен живот на общината, както и развитието на съвременната българска литература".

https://bg.wikipedia.org/

HatshepsutTopic starter

От нашата Download-секция може да свалите два романа на Георги Господинов - "Естествен Роман" и "Физика на тъгата":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=3993

HatshepsutTopic starter

Георги Господинов взе най-престижната награда за литература в Италия


Романът на Георги Господинов ,,Времеубежище", който излезе през юни в Италия, в издателство ,,Воланд", в превод на Джузепе дел Агата, получи Европейската награда Стрега. Това стана на официална церемония на 17 октомври, на Международния панаир на книгата в Торино.

За най-престижното отличие в Италия Господинов се съревновава за втори път, след номинацията на ,,Физика на тъгата", тази година с автори от Румъния, Франция, Испания и Германия – Ана Бландиана, Ерве дьо Телие, Айша де ла Крус и Ане Вебер. На 14 октомври в Рим, в една от залите на кметството на Капитолийския хълм, се проведе тяхната първа среща, последвана от няколко други на Международния панаир на книгата в Торино, където бе обявен носителят на осмата награда Стрега еуропео. И трите срещи на Георги Господинов с публиката в Торино са преминали в препълнени зали и с опашки за автографи.

Европейската награда Стрега (допълнение към националната, съществуваща от 1947 г.) е учредена през 2014 г. по повод италианското председателство на Европейския съюз. Тя отдава почит на културата на Стария континент и връзките ѝ с Италия. Присъжда се ежегодно от жури от италиански писатели, победители и финалисти. Признанието се дава на книги, наскоро преведени на италиански и вече спечелили важни награди в родните си страни. Романът ,,Времеубежище" побеждава с 10 от 22 гласа.

Италия започна да ,,ухажва" нашия писател Георги Господинов по-усилено от 2014 г., когато неговият роман ,,Физика на тъгата" се състезаваше за международната литературна награда Грегор фон Рецори във Флоренция. Италианският е първият чуждестранен език, на който той бе издаден, в превода на известния българист и славист професор Джузепе дел Агата.

През 2020 г. Господинов спечели литературната награда Ceppo, давана от тосканския град Пистоя и от фестивала ,,Предстоящата година". Тя е създадена през 1955 г., а от 2009 г. е и международна. Отличието, връчвано ежегодно за разкази и стихосбирки, му бе присъдено за италианското издание на сборника с разкази ,,И всичко стана луна". Пандемията попречи на писателя да дойде в Италия миналата година, но срещата с почитателите му се състоя през октомври 2021 г. в уютната общинска библиотека на Пистоя. Присъстваха литературни критици, кметът на града, Даниела ди Сора, директорката на издателство ,,Воланд", което е издало всичките шест книги на Господинов, преводачът Джузепе дел Агата. Самият директор на Академията Ceppo Паоло Якуци призна, че са открили българския автор именно чрез ,,Физика на тъгата".

Георги Господинов отбеляза колко е хубаво, че във времето на романи има и фестивал, който награждава разкази. Той прочете пролога на словото си ,,За меланхолията, страховете, детството и други истории" и прикова вниманието на присъстващите. Много точни и оригинални бяха тълкуванията на някои от разказите на Господинов, прочетени от двама гимназисти. Той искрено се развълнува от техните проникновения и призна, че са поредното доказателство как младите наистина четат. На тях трябва да разчита бъдещето на литературата. ,,Остават книгите и хората, които ги четат. Системите изчезват", заключи писателят. В Пистоя беше първата от поредицата срещи на българския писател в Италия.

https://kultura.bg/


Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература "Стрега Еуропео". Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава.

Отличието беше връчено на церемония в Торино на 17 октомври като финален акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия.

Романът "Времеубежище" спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни творци като носителя на "Гонкур" французина Ерве льо Телие, немската писателка Ане Вебер - отличена с Немската награда за литература, румънската легенда Ана Бландиана, испанката от баски произход Айша де ла Крус. Книгата на Георги Господинов е определена за победител от жури, съставено от 22-ма италиански писатели - носители и финалисти на наградата "Стрега" през годините, като българинът е получил 10 от възможните 22 гласа. Той бе финалист за наградата и през 2014 г. с предишния си роман "Физика на тъгата", а пресата на Апенините го нарече "Пруст, дошъл от Изток" и му посвети множество блестящи рецензии.

"Времеубежище" излезе в Италия през юни, в издателство "Воланд", в превод на Джузепе дел Агата, който също бе отличен за работата си.

"Премио Стрега Еуропео" се нарежда сред най-престижните отличия, печелени от Георги Господинов, заедно с европейската награда "Ангелус" (2019) и швейцарската "Ян Михалски" (2016). По-рано през годината българският автор получи датската награда "Цинклар" и наградата "Узедом", връчена от жури с председател нобелистката Олга Токарчук. В България "Времеубежище" беше обявен за роман на годината от НДФ "13 века България".

https://www.monitor.bg/bg/a/view/georgi-gospodinov-vze-naj-prestijnata-nagrada-za-literatura-v-italija-286659

HatshepsutTopic starter

Георги Господинов: Миналото дойде не като убежище, а като бомбоубежище


,,Много е трудно да се говори за празник в един свят, в който има война, каза пред БНР писателят Георги Господинов.

,,Понеже този празник е свързан с армията, свързан е и със змейове и чудовища, си мисля – лицето на Св. Георги е едно от най-умиротворените, най-благите лица, които може да има човек убиващ змей. Мислех си, че в това вероятно има скрито някакво послание – колко е важно като убиваш змея, да не се превърнеш в него, да не минеш тази линия между човека и звяра, защото това, което се случва днес - много лесно се преминава тази линия. Ние имаме ясен пример за диктатор, който е минал тази линия", каза Господинов.

Нарича храбри хората, които помагат на бежанците от Украйна и остават докрай хора.

,,Днес говорим за сърце – тази смелост на сърцето да застанеш от страната на жертвите, на слабите, на гонените, на децата и майките, които бягат, а не от страната на диктатора. Това е лицето на храбростта днес", добави Георги Господинов.

Романът му ,,Времеубежище" беше определен като ,,Предупреждение към Европа и Путин" от британския критик Саймън Ингс.

,,Когато писах книгата исках да хвана тези процеси на разпад, когато преди три-четири години бяха сякаш в началото си. Исках да напиша една книга, която може да предупреди, да обърне внимание, да фокусира на това, което може да се случи. Да си призная, никога докато съм писал книгата не мислех, че може да се случи толкова скоро. Мислех, че пиша нещо, което ще избегнем, защото зад нас лежи цялата култура на 20 век. Просто исках да уловя тревожността, не съм искал да бъда Оруел", добави писателят.

По думите му, миналото сега се завръща и като че ли ни уплаши.

,,Миналото дойде не като убежище, а като бомбоубежище и това вече е страшно. Това е една голяма метафора – миналото, от което се опитваме да се скрием, за да избягаме от бъдещето, никога не е същинско убежище. Рано или късно се изправяме лице в лице срещу бъдещето и щем не щем трябва да го погледнем. Това беше идеята на ,,Времеубежище" и за съжаление, сега наблюдаваме това в действителност.

Войната е срив в човешкото време, човешките измерения на трагедията. Ние имаме памет за много животи, които не са нашите животи. Имаме памет за всичко, което ни е развълнувало, одраскало, от всичко, което сме прочели и е останало в нас, от историите на други хора около нас. И това е голямо богатство. Да си дадем сметка колко много чужди животи носим в себе си и за колко много животи сме отговорни", каза Георги Господинов.

https://faktor.bg/bg/articles/obshtestvo-georgi-gospodinov-minaloto-doyde-ne-kato-ubezhishte-a-kato-bomboubezhishte

HatshepsutTopic starter

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда


Писателят и поет Георги Господинов е предложен за Нобелова награда за литература.

Предложението е подписано от председателката на българския ПЕН клуб Здравка Евтимова. Кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет.

Номинацията е направена още през януари и е одобрена от всички 51 члена на българския клон на международната организация, каза председателката Здравка Евтимова:

"Идеята за номинацията на Георги Господинов за Нобеловата награда за литература дойде от професор Амелия Личева. Единодушно номинирахме Георги Господинов за Нобеловата награда. Негов екип ни помогна да не допуснем фактологически грешки, да посочим точно кои награди е спечелил, за кои е номиниран, за неговите изяви в света и България - така че разполагахме с пълна и точна информация за постиженията на Георги Господинов, който е член на ПЕН клуба, с което много се гордеем. В рамките на два дни придвижихме неговите документи и ги изпратихме на адреса на Нобеловия комитет".

Георги Господинов е най-награждаваният извън България български писател, както и най-превежданият – негови творби има на повече от 20 езика. Романът му ,,Времеубежище" получи голямата италианска литературна награда ,,Премио Стрега Еуропео", а наскоро романът излезе и във Великобритания.

Спечели и голямата награда за литература на Атина.

Досега Господинов има издадени четири книги с разкази, като по някои от тях са правени и филми - като анимацията на Теодор Ушев "Сляпата Вайша", който беше номинаран за "Оскар".

Днес стана ясно, че Георги Господинов е и сред петимата финалисти за италианската награда Gregor von Rezzori. Номинацията на Господинов е за романа ,,Времеубежище" (изд. ,,Жанет 45,,), който през последните месеци спечели не само сърцата на хиляда читатели по целия свят, а и положителни критики от престижни международни издания. На италиански романът носи заглавието Cronorigugio.

Останалите имена, които намериха място в краткия списък на наградата Gregor von Rezzori, са: Луиз Eрдрих, Бенджамин Лабатут, Хавиер Мариас, Робин Робъртсън. Фестивалът ще се проведе в дните от 30 май до 1 юни 2022 г. Наградата се присъжда за най-добра творба на чуждестранна художествена литература, преведена на италиански език.

https://bnr.bg/post/101652269/georgi-gospodinov-e-nominiran-za-nobelova-nagrada

Similar topics (1)