The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Брошурата БЪЛГАРСКИЯТ „ПАТРИОТИЧЕН” НАЦИОНАЛИЗЪМ от Искра Баева

Started by Panzergrenadier, 01 January 2021, 12:49:09

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

FELDMARSCHALL

Направо го закопа мишока. Той както се пише много религиозен, но същевременно раздава квалификации и присъди на когото му падне години наред, тук всъщност влиза в противоречие с религията. :judge:
Funny Funny x 1 View List

Panzerfaust

Quote from: Боѧн-Енравота on 01 January 2021, 21:38:48Названията на тези нива обаче повечето пъти са условни. Примерно св. Паисий пише: ,,от целия славянски род най-славни били българите", както и че пише историята си ,,за полза на българския род". На други места пък използва думата ,,народ". Така че българската дума ,,родолюбие" е напълно уместна и даже необходима за хора, които се смятат за ,,националисти". А ,,нация" е просто чуждица за ,,народ".
Думата род има много значения. В първият случай Паисий употребява думата род в смисъла на "група от хора, които имат общ произход", т.е. славянски род са славянските народи (панславизма разглежда отледните славянски народи като части на едно цяло, кръвно и културно идентични), във втория случай род е синоним на народ.
Значения на думата народ
Родолюбие може да се разглежда като синоним на патриотизъм, но не и на национализъм. Родолюбието или патриотизма са най-общо състояние на любов към родината (производно от род) или отечеството (производно от баща, pater на латински). Тази любов може да има изражения във всичко - примерно да харесваш природните й забележителности. Национализмът обаче е политическа доктрина и освен задържителното родолюбие включва и чисто политически цели и искания.
Agree Agree x 1 View List

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 02 January 2021, 14:08:02Национализмът обаче е политическа доктрина и освен задържителното родолюбие включва и чисто политически цели и искания.
Но често наблягат само и единствено на политиката забравяйки духовното и културата. Това им е основната грешка, която им е много-трудно да разберат.

Hatshepsut

Quote from: Panzergrenadier on 02 January 2021, 07:12:27Аз мисля, че национализмът на българите е добър за България. Но сръбският/великомакедонският, гръцкият и турският национализми не са добри за нас. Тези национализми са враждебни на нашите интереси.


Аз съм на същото мнение, но за българските комунисти българския национализъм е лош, едно време го заклеймяваха и като "великобългарски шовинизъм"... Обаче моето впечатление е, че всички български комунисти са русофили и нямат нищо против руския национализъм, те подкрепят на 100% руската експанзия в Украйна, Кавказ и т.н., а има и по-тежки случаи, някои се надяват Русия да си върне и Аляска  :kuku:
За съжаление, има русофили, които се маскират като български националисти, като партиите Атака и Възраждане, също и БНО ,,Шипка". На думи те уж подкрепят българския национализъм, но на практика го петнят и прокарват руската политика в България.

PanzergrenadierTopic starter

Quote from: Panzerfaust on 02 January 2021, 14:08:02Национализмът обаче е политическа доктрина и освен задържителното родолюбие включва и чисто политически цели и искания.

 Политиката е изкуството да управляваш една общност. Една държава основана на национализъм има нужда от лидери водещи национолистична политика. Това не противоречи на родолюбието и патриотизма, напротив. Нужни са действия, обективизирани в политика.


PanzergrenadierTopic starter

Quote from: Hatshepsut on 02 January 2021, 14:40:02За съжаление, има русофили, които се маскират като български националисти, като партиите Атака и Възраждане, също и БНО ,,Шипка". На думи те уж подкрепят българския национализъм, но на практика го петнят и прокарват руската политика в България.

Има нещо друго, което не се взема впредвид. България (а и не само тя!) като малка страна има нужда от силни покровители на международната сцена. Такива, които по ред причини биха се застъпили за нас при дадена критична международна ситуация. Затова умната политика търси съюзници на международната арена.

Кое би накарало една държава да се застъпи в определен критичен момент за нас? Когато имаме споделени интереси. В различни епохи сме имали взаимоизгодни интереси с различни държави, както на изток, така и на запад. Изборът на съюзници се определя от конкретния геополитически баланс. При него няма място за патетика.

PanzergrenadierTopic starter

Иначе да - за да влияят емоционално върху масите политиците изтъкват за своите действия патетични аргументи: славянска солидарност, бойно другарство през Световната война, споделени ценности, но аз дълбоко се съмнявам в това. Става дума за чисто материални интереси.

 Никой няма да мре за нас заради славянска солидарност, бойно другарство през Световната война, споделени ценности, демокрация и човешки права. Истинските мотиви са други, но те не биха били разбрани от масата народ, защото той е подчинен на твърде основни инстинкти.

Similar topics (5)