• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

25 June 2021, 13:17:27

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13136 Posts

Шишман
5320 Posts

Panzerfaust
857 Posts

Лина
730 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 22085
  • Total Topics: 1347
  • Online Today: 95
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 20
Total: 22

Безбожниците-Богоборци срещу Църквата

Started by Шишман, 20 March 2020, 17:26:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

КОЛЕДА или РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО?
Какво е Коледа?,,Как какво? – ще се учудят повечето хора. – Коледа е Рождество Христово. Нали сега постим за Коледа. Да, сега е Коледният пост."
Така мислят повечето от днешните православни християни, които не са съвсем наясно какво е ,,Коледа".И какво все пак е Коледа? Човек,личност, празник, обичай? Много хора мислят, че е заместител на измисления персонаж от приказките – Дядо Мраз, и дори казват: ,,Дядо Коледа".
Всъщност Коледа е наименованието на древно езическо божество на славяните, с други думи – идол. Според славянското поучение ,,За идолите на Владимир", Коледа е бил бог на празненствата. ,,Шестият (идол) е Коледа, чийто прескверен празник беше на 24-ти декември" (Густинска летопис). Този идол ознаменувал завъртането на годишния кръг след зимното слънцестоене, идването на светлината и увеличаването на деня.1 Честванията на Коледа (коледуването) продължавали в различните места от 21-24 декември до 2-5 януари. Те се състояли в обхождане на домовете и пеене на ,,колядки" (коледни песни), в които се прославяли стопаните на дома и се съдържали пожелания за богат урожай,изобилие, магически заклинания и се изпросвали подаръци.
Самите ,,коледари" се маскирали като коне, кози, крави, мечки и други животни, символизиращи плодородие. Коледните песни в по-древните си варианти представляват повтарящи се припеви с вмъкнати думи от изречение без съществен смисъл, а след заимстване на елементи от християнството са понякога богохулни и кощунствени по съдържание. Например песента ,,Замъчи се Божа Майка" (дори и самото заглавие е неправилно и еретично, защото Божията Майка е родила безболезнено) има следния кощунствен текст:
,,Замъчи се Божа Майка, Коладе ле (,,Коладе ле" се повтаря след всеки стих),/ от Игнажден до Коледа, Коладе ле,/ да си роди Сина Божи,/ Сина Божи, Исуса Христа./ Родила Го, изгубила Го./Тръгнала е да Го търси./ Срещнала е тумба момци,/ тумба момци,коледари,/ срещнала ги, питала ги:/ – Ой ви вази, тумба момци,/като ходите коледари,/ видяхте ли моя Сина – Исуса Христа?/Коледари отговарят:/ – Да Го видим, не Го знаем4/ твоя Сина Исуса Христа./ Отговаря Божа Майка:/ – Моят Син е най-личен,/на чело Му ясно слънце,/ на глава Му дребни звезди,/ на гърди Му ясен месец./ Коледари отговарят:/ – Видяхме Го в Цариграда,/в Цариграда при ковача./ При ковача кон ковеше,/ кон ковеше,кон яздеше,/ кон яздеше, сабя въртеше."
Пълното неразбиране на християнството тук е смесено с груб фолклорен сюжет, при което се получава едно просташко и скверно ,,произведение на изкуството".А ето какво казва св. Димитрий Ростовски за ,,Коледа": ,,Шестият идол е Коледа – бог на празненствата. В негова чест правят голям празник в 24-я ден на месец декември. И макар руският народ да се е просветил със Светото Кръщение и да е изкоренил идолите, но едно-друго от паметта на този бяс Коледа не престават да възобновяват и досега. Като започват от самото Рождество Христово, те всекидневно се събират на богомерзки играения, пеят песни, и в тях, макар да споменават за Рождество Христово, но при това беззаконно добавят и ,,коледа" – древното дяволско изкушение,повтаряйки го многократно.Освен другото, на тези свои законопротивни сборища... закриват лицата си и цялото си човешко тяло, създадено по Божий образ и подобие, с някакви маски или плашила, направени с дяволски образ, плашейки или развличайки хората,като обиждат своя Творец и Създател, сякаш не са доволни или пренебрегват творението на Неговите Ръце; такива неща християнинът напълно би трябвало да избягва, и да бъде доволен от този образ, който му е предоставил Господ. И други богомерзки неща измислят, за които не подобава и да се пише". Какво да кажем? У нас не е по-различно. Грубо езичество и нищо християнско. Смесването на понятията ,,Рождество Христово" и ,,Коледа" очевидно е опит за съвместяване на останалата от древност езическа традиция с християнските празници.
Заедно с това, към църковните Рождественски тържества се прибавя и езическата традиция на ,,коледуването".Всичко това е направено с цел християните да приемат и езическия фолклор като нещо християнско. Каква радост за враговете на човешкото спасение и техния началник – дявола! Да гледат как ,,вярващите" полухристияни обикалят с дряновите пръчки и пеят езически коледни песни.Някои може да възразят, че няма нищо лошо в ,,коледуването", че така коледарите прославят родилия се Христос.Нали тук-там в езическите коледни песни кощунствено Го споменават наред с постоянно повтаряното име на идола Коледа? На такива ще отговорим: Христос е основал Своята Църква на земята. Тя е тази, която Го прославя със свещените Рождественски богослужебни песнопения. А не ,,коледарите"! Те със своите кощунствени езически песни Го хулят!Затова православните християни не бива да участват в подобни езически празненства. Не бива да се смесва светото
със скверното! Ако ,,коледарите" действително искат да прославят родилия се Христос, нека престанат да повтарят името на идола Коледа, нека влязат в Божия храм и да пеят прекрасните църковни песнопения, дълбоки по съдържание и възвишени по дух!Ние не постим ,,Коледен пост", а Рождественски. Постим не ,,за Коледа", а за Христос. Понеже сме християни, а не езичници.
Сурвакане.
Този обичай е пряко свързан с ,,Коледа" и Нова година, затова е добре да се види неговата истинска същност. В близкото минало по селата имаше много деца - сурвакари и коледари, а в наши дни и в някои градове се правят опити за възобновяване на този обичай. Повечето хора искрено смятат, че няма нищо лошо в сурвакането,което в техните представи бива свързано най-вече с радостни благословения и пожелания за плодородие, здраве, щастие и
късмет през Новата година, както и с раздаване на подаръци на сурвакарите.Но откъде всъщност произхожда този обичай? Какво е духовното му значение? Ще започнем с кратки разяснения за някои вярвания на древните българи и ще стигнем до произхода на думата ,,сурва".
Пишейки за вярата и обичаите на древните българи, блаж.Теофилакт Охридски (1050-1125) споменава, че поради скитското суеверие те почитали слънцето, луната и звездите,като принасяли в жертва и кучета. За това, че някои от българите са почитали слънцето и луната като божества се вижда и от описанието на разговора между хан Омуртаг (управлявал между 814-831) и гърка Кинамон. Бащата на Омуртаг, хан Крум (802-814) е бил усърден езичник и идолопоклонник, което може да се разбере от факта, че през 809 г. разрушил до основи древния християнски храм ,,Света София" и осъдил на посичане с меч около 6 000 християни,както военни, така и мирски лица.Свети Теодор Студит (†826) съобщава в едно кратко свое поучение1, че хан Омуртаг издал указ, според който всички християни трябвало през Великия пост да ядат месо,ако искали да останат живи. След като 14 семейства дръзновено изповядали християнската вяра, всички те били обезглавени и се преставили в Господа. В древните църковни пролози се споменават имената на двама жестоки воеводи на Омуртаг – Дицент и Цока, които безмилостно преследвали и убивали християните, между които особено се откроили с ревността си Одринският митрополит Мануил (посечен на две и хвърлен на зверовете), Никейският епископ Леонтий, Дебелтският еп. Георги, клириците Гавриил и Сионий, воеводата Йоан и др.
В жизнеописанието на първия български мъченик княз Боян-Енравота (най-големия син на Омуртаг) се споменава за разговора между него и брат му Маломир (831-836), който също е бил ревностен езичник и идолопоклонник. На опитите на Маломир да накара брат си да се отрече от ,,чуждия Бог",княз Боян твърдо отговаря: ,,Аз се гнуся от езическите идоли и почитам Христа, истинския Бог, и никой не може да ме отлъчи от моята любов към Христа". След тези думи Маломир произнася смъртна присъда за брат си, който малко преди смъртта си изрича следните пророчески думи: ,,Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно вие се надявате да я потъпчете чрез моята смърт. Кръстът ще бъде издигнат навсякъде, храмове на истинския Бог ще бъдат въздигнати, и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог.
А идолите и техните скверни капища ще бъдат разрушени така, сякаш не са и съществували...". След това Христовият мъченик преклонил глава и приел мъченически венец (около 833 г.).В много източници се говори за идолопоклонничество при древните българи и за това, че те са отдавали божествени почести на слънцето, но не се споменава как точно е било наричано то. Въпреки това можем да се опитаме да разберем това, ползвайки други извори.Херодот пише, че скитите наричали бога на слънцето с името Гетосур. Скитското название ,,Гетосур" е сродно на тракийските Сурегет, Сургаст, Суротер, Сура. Те пък са древните варианти на нашата българска дума зора (утринно слънце), имаща диалектна форма зура. Сурва, зора, зарево,зура са различни думи за слънцето, възникнали в различни епохи. Името ,,сурва" е останало непроменено, защото дълго време е било считано за свещено. Когато благославят, волно или неволно сурвакарите споменават едно от имената на най-древните и почитани езически божества по нашите земи – слънцето. По косвен начин за същото споменава и богоборкататеософка Елена Блаватска през 1879 г., когато в една своя статия тя описва някои тогавашни обичаи на българите, които поразително приличат на днешните практики при сурвакарите. Разбира се, в разказа  се срещат големи неточности и откровени лъжи. Те се дължат на прекомерното желание на авторката да изкара тогавашните българи пълни езичници,каквито те съвсем не са били (надяваме се, и сега все още не са).
Но нека видим какво пише Блаватска: ,,...А християните-българи, както ще покажем по-долу,дори напълно са запазили култа към слънцето. Преди повече от хиляда години този народ, за който преди последната Руско-турска война знаеха малцина, е бил покръстен в християнството. И въпреки това те си остават същите езичници, както и по-рано (това е един от многото случаи, когато хулите и лъжите на Блаватска преминават всякакви граници – бел.а.).Ето например как те празнуват Рождество и Нова Година.И до днес те наричат този празник Сурваки, тъй като той съвпада с празника в чест на древния славянски бог Сурва. В славянската митология това божество – Сурва – очевидно е идентично на арийското Суря – Слънцето – бога на топлината, плодородието и изобилието. Корените на този празник отиват далеч в дълбините на вековете, тъй като много преди християнството българите са се покланяли на Сурва и са посвещавали празника на Новата Година на този бог, молейки го да благослови нивите им и да изпрати на тях самите щастие и процъфтяване.
Този обичай е запазен в цялата му езическа сила и днес. И макар че във всяка една местност си има своите особености, обредите и ритуалите като цяло са едни и същи.В навечерието на Новата година българите не работят и са задължени да постят (тук очевидно Блаватска не е доразбрала,че в случая става въпрос за Рождественския пост, който по стар стил продължава до 7 януари – бел.а.). Младите моми приготвят голям сладкиш – платий (всъщност това е баницата с късмети – бел.а.) – в който слагат корени (т.е. малки части от клончета) с различна форма с млади кълнове. Един от корените те наричат къща, друг – градина, други – воденица,лозе, кон, кокошка, котка и така нататък, в съответствие с това, каква поземлена собственост и какви земни богатства притежава семейството. В този символ на рога на изобилието са представени дори такива ценности като украшения и кесии с пари. Освен това в сладкиша поставят старинна сребърна монета, наречена бабка, която се превързва с червена нишка така, че да се получи кръст. Тази монета се смята за знак на късмета и щастието.След залез слънце... цялото семейство се събира около голяма кръгла маса, която се нарича паралия; върху нея се поставя описаният по-горе сладкиш, сушени плодове, царевица, тънка восъчна свещ и накрая голяма кадилница с благовония. Главата на семейството, обикновено най-възрастният от неговите членове – дядото или бащата – с особено благоговение взема в едната си ръка кадилницата, а в другата свещта и обикаля къщата, окадявайки всичките четири ъгъла,като започва и завършва откъм източната страна; при това той произнася различни обръщения към Бога, завършвайки с християнското ,,Отче наш, иже еси на небесех...", адресирани към Сурва (въобще не е ясно, откъде Блаватска е решила, че българите през 80-те години на XIX век така осъзнато и решително се обръщали именно към бог ,,Сурва"; подобни груби манипулации на истината продължават до края на цитирания текст – бел. а.). След това свещта се скрива и се пази през цялата година, до следващия празник. Смята се, че тя притежава чудотворни лечебни свойства и се пали само когато някой от семейството е болен, като се смята, че това ще излекува
болния.След този обред най-възрастният взема нож и разрязва сладкиша на парчета, според броя на членовете на семейството. Получавайки своето парче, всеки бърза да го разгледа.Най-щастлив през предстоящата година ще е този, у когото в сладкиша се окаже старинната монета с кръста от червен конец; той е смятан за избраник на Сурва и всички завиждат на щастливеца. Следващи по важност са символите на къщата,лозето и останалите; в съответствие с намереното човек узнава своя хороскоп за предстоящата година... В това време в пещта слагат голяма цепеница, символизираща пламтящ олтар, и запалват огън. Това дърво гори в чест на Сурва и представлява оракул за цялото семейство. Ако то гори през цялата нощ и не угасне – това е добър знак; в противен случай се очаква смъртта на някой от членовете на семейството и празникът завършва със силен плач.През тази нощ не спят нито момите, нито момците. В полунощ започват предсказания, чудеса и разнообразни обреди,в които горящата цепеница изпълнява ролята на оракул. Млада пъпка, хвърлена в огъна и гръмко пукнала се, означава бърза и щастлива сватба – и обратно. Късно през нощта младите двойки излизат от домовете си и отиват на гости на познати, минавайки от къща на къща, разменяйки си поздрави и въздавайки благодарност към божеството. Тези двойки се наричат сурвакари; всички момци носят големи клони, украсени с червени ленти, старинни монети и изображение на Сурва;по пътя те пеят в хор песен, толкова своеобразна, колкото и необикновена. Ето думите, с които се обръщат към стопаните на всеки дом:
Сурва, Сурва, Господине,
Прати ни щастлива Нова година,
здраве и късмет на този дом,
успех и благословение до следващата година.
Да имате добра реколта и пълни класове,
да имате злато и коприна, грозде и плодове,
да имате пълни бурета с вино и сити стомаси.
Бъдете благословени от Бога – вие и вашият дом...
Неговото благословение да е върху всички ви.
Амин! Амин! Амин!
Пеещите сурвакари, получили във всеки дом възнаграждение за добрите пожелания, на разсъмване се разотиват по домовете си... Ето така символите на езотеричния култ към Кръста и Огъня на древната Аряварта вървят ръка за ръка в християнска България." (списание ,,Theosophist", ноември 1879).Приведохме този текст не защото се отличава с особена точност или богословска дълбочина, а защото това е вид исторически документ отпреди 130 години и считаме, че излагайки по-голям брой допълващи се свидетелства от различни източници, по-добре ще си изясним какъв е най- вероятният езически първоизточник на сурвакането, както и произходът нa думата ,,сурва".Вече споменахме, че и в наши дни около новогодишните празници повечето хора добродушно изслушват ,,сурвакарската благословия" на съседското дете и после му дават малко пари или сладкиши. Дори и това, както виждаме, не трябва да бъде считано за безобиден ритуал. Но когато такива мероприятия, възраждащи езичеството, се организират официално,с помощта на обществени организации, това вече наистина е достойно за горчив плач!Един такъв случай е фестивалът на маскарадните игри ,,Сурва" в гр. Перник, който се организира от Община Перник от 1966 година. Със съдействието на Нов български университет и на Института за фолклор при БАН (Българска академия на науките), в рамките на фестивала се провежда научна конференция, посветена на маската и маскирането. В нея участват изтъкнати български фолклористи, етнолози,антрополози, представители на различни университети и институти, които стават и главните проводници на подобни суеверия и вредни тенденции за възраждане на неоезичество и нехристиянски ритуали, пагубни за душите на хората.
Защо считаме, че става дума за съзнателни действия на организаторите? Защото в повечето случаи те са наясно за какво става въпрос. Ето например какво е казано за понятието ,,сурвакане" в централната библиотека на Българската Академия на Науките – първата българска научна библиотека.,,Сурвакарската благословия... представлява вербална магия, чието действие подсилва осигуряването на здраве и изобилие във всичко". В духовния живот няма случайни неща и всякакви подобни ,,мероприятия" оказват пагубно влияние, не само върху организаторите, чрез които идва съблазънта, но и върху участниците, зрителите, и върху цялото общество. После се чудим, защо нещата не вървят. Ако хората действително искат да имат Божието благословение, трябва колкото се може по-скоро да се прекратят подобни нехристиянски прояви, а всички, които са участвали в тях (било като организатори или зрители) следва искрено да се разкаят.Затова нека бъдем внимателни, когато ни предлагат да възобновяваме ,,весели" обичаи, далече от Христовата Църква. Нека да търсим Божествената благодат, която ни освещава, а не отново и отново да се връщаме към добре замаскирани езически ритуали.За нечетния брой ястия на Бъдни вечер. Много хора се събират на Бъдни вечер около празнична трапеза, на която са сервирани нечетен брой постни ястия. В повечето случаи ,,вярващите" въобще или почти никак не са постили през Рождественския пост, но незнайно защо считат, че тази едничка постна вечеря, с ,,традиционните" нечетен брой ястия, има изключително духовно значение и ще е ,,голям грях да не спазят традицията".
Що се пък отнася до същността на предстоящия празник, а именно раждането в плът на Божия Син и Спасител на света – Христос, това е последното нещо, което е обект на разговор за веселите сътрапезници.Такова поведение обаче изцяло противоречи на това, което Бог изисква от Своите чеда, особено по време на пост. ,,Синко,дай си Мен сърцето" (Притч. 23:26), ни говори Бог от страниците на Свещеното Писание. Една-единствена постна вечеря никак не освещава тези християни, които не само не са се опитали да постят през останалото време на поста, но не са имали дори и малко желание да подготвят сърцата си за идващия празник на Господ Иисус Христос, Спасителя на човеците, чрез искрено покаяние и молитва. Като че ли такива хора възлагат по голяма надежда на нечетния брой ястия (1, 3, 5, 7, 9 – кое ли ще да е ,,най-святото" число? И откъде точно са научили, че трябва ястията да са нечетен брой?), отколкото на спазването на Божиите заповеди. Това, разбира се, е напълно обяснимо поведение за съвременния духовно ленив човек, който предпочита една-едничка вечер да ,,попости", отколкото цял живот да приготвя и очиства сърцето си за Господа.Наистина, механичните ритуали силно привличат повърхностния човек, който не желае да се промени или пък въобще не вярва в духовното преображение, което Божията благодат
извършва в душата на всеки истински християнин.
Автори
йеромонах Висарион (Зографски),
йеромонах Йоан (Филипов)
Из: "Суеверия сред днешните християни"
_______________________


Шишман

25 January 2021, 17:45:34 #106 Last Edit: 25 January 2021, 18:26:57 by Hatshepsut Reason: Добавен текста на материала от цитирания източник
Добро по въпроса
Тоя Волгин, както я е подкарал, май скоро ще стане от нашите. Обаче му трябва кръщение  в българщината."Християнската апологетика е най-силна и най-процъфтяваща във времена, когато нагласите в обществото и посланията предизвикват някакъв християнски отговор на изначални въпроси". Това каза пред БНР Пламен Сивов от фондация "Покров Богородичен" в коментар за появилата се на книжния пазар у нас книга "Атеистичните делюзии: християнската революция и нейните модерни врагове" на Дейвид Бентли Харт. Това е първата негова книга, преведена и публикувана в България. Издава я "Омофор", преводът е на Борис Маринов, а редактор – проф. Момчил Методиев.

По думите на Сивов силата на християнското свидетелство е в диалогичността:

"Диалогичността, разбирана не като заяждане и отговор на атаки, а като способност на християнството да седне на една маса с умовете на своето време. Книгата е покана за диалог".

Харт излага свое наблюдение, че съвременната критика срещу християнството и срещу религията не може да се похвали с особен интелект, обясни още Пламен Сивов и уточни, че наблюденията на автора върху съвременната култура са изключително ценни:

"Той говори за модерността, която поражда изключително посредствено отношение към религията, вярата и християнството, което прави много труден диалога. Според автора, за да критикуваш нещо, трябва да познаваш много добре обекта на своите критики".

Сивов подчерта, че въпреки острия публицистичен заряд, книгата е диалогична.

Дейвид Бентли Харт е православен богослов, философ, писател, публицист и преподавател. Роден е през 1965 г., негови статии отдавна се превеждат на български език.

https://bnr.bg/horizont/post/101410306/ateistichnite-deluzii-na-deivid-bentli-hart-e-veche-i-v-balgaria

FELDMARSCHALL

Волгин ли е Жигулин ли е :lol: , ама такава комунистическа отрепка преврътливо дупе, няма как никога да стане български националист. :laugh:

Шишман

3а техният водач -Антихристът. Много хора вече му се покланят и служат. От мене тоя това да не чака.

Антихристът ще дойде за човешка погибел, за да нанася на хората оскърбления. В дейстителност, какво ли няма да направи той в това време? Ще приведе всички в смут и объркване както посредством своите заповеди, така и посредством страх. Той ще бъде страшен във всички отношения - и в своята власт, и в жестокостта, и в беззаконните заповеди. Но не се страхувай: той ще има сила... само над погиващите. И Илия тогава ще дойде, за да поддържа вярващите.

___________________________

св. Йоан Златоуст

Шишман

14 March 2021, 12:42:39 #109 Last Edit: 14 March 2021, 13:07:22 by Hatshepsut Reason: Подмяна на невалиден линк с валиден.
Боян Чуков
3 ч.  ·
Истанбулската конвенция е крачка към легализиране на всичко, което е девиантно и не е съвместимо с православните християнски ценности. Тя е мощен разрушителен удар върху цивилизационния код на българския народ, върху неговите следващи поколения. Пътят очертан от Конвенцията е път към деградиране на християнските ценности.
Всяка една християнска ценност се заменя с определена постмодернистка ,,ценност", която се отхвърля от мнозинството българи. Това е процес, който води да саморазрушаване.
Моята позиция за Истанбулската конвенция от началото на 2018 година.

https://fakti.bg/mnenia/283712-boan-chukov-istanbulskata-konvencia-e-merzost-i-podlost-pred-boga

Шишман


По въпроса .

____________
Наясно сме, че искате да унищожите семейството като ценност в нашите общества. Знаем, че искате да наложите по неестествен и опасен начин идеите си и да ги превърнете във факт, както научният такъв, че съществуват само два пола. Наясно сме, че искате да изтриете всички основи на традиционните европейски и християнски ценности. Това, което трябва да знаете обаче, е, че ние няма да го позволим, заяви Джамбазки.

Шишман

Някои особености на българския национален сатанизъм

Доколкото чух, онази полугола статуя или по-точно – онази гола полустатуя на пристанището в Бургас все още не е демонтирана въпреки острата реакция на Сливенския митрополит. Дочух също така, че цялата държавна и общинска власт се е ошумоляла и е оставила директора на пристанището да се оправя сам. От насрещната страна обаче учени застанаха пред телевизионните камери и заговориха за Боян Магесника като за действителна историческа личност с известна биография, за това какъв велик дипломат бил, как карал Източната Римска империя да трепери, явявайки се гол на преговори, как Средновековието било време, в което магьосничеството е ежедневие и с него се занимават предимно византийският император и константинополският патриарх. Защо се явявал гол ли? Ще ви кажа и с това приключвам: защото във всеки един момент можело да се превърне във вълк и да си скъса дрехите.

Преди около месец се опитах да обясня на г-н Борисов кой е (или би трябвало да бъде) Боян Мага и че е рожба на модернизма. Но кой съм аз, че да ми обърнат внимание, след като не обръщат на Дядо Йоаникий. После се замислих, че проблемът не е горкият Магесник, а онова, на което го издигат за знаме. А онова, на което нашите интелектуалци от епохата на модернизма насам издигат Магесника за знаме, предлагам да наричаме ,,български национален сатанизъм".

Ето и дефиницията: в широк смисъл националният сатанизъм е всяко богоборство, изразяващо се в лъжеучения, гордост, тщеславие, езичество и суеверия, превъзнасяне на човешките способности и приемане на човешките възможности като напълно достатъчни, за да се поддържа битието в що-годе задоволително състояние и да се върви напред. Защо пък ,,сатанизъм"? Ами защото точно това е направил сатаната, опълчвайки се срещу Твореца си, и оттам насетне сред людете има само негови подражатели. Човек се увлича по лъжеучения по две причини: защото те свалят от него моралната отговорност и защото го зареждат с фалшиво самочувствие, карат го да изпита превъзходство над другите и да се опияни.

Българският национален сатанизъм има своите специфики. Освен присъщата за цялото човечество гордост, при нас се добавят и исторически комплекси, които се опитваме да компенсираме с митове. Духовният аристократизъм на нацията е крехък до незабележимост. И все пак интелигенцията би изглеждала много по-добре, ако не губеше толкова лесно мирогледните си ориентири – вместо да търсим своето лице, все трябва да подражаваме, все трябва да сме като някого, а когато искаме да сме като себе си, кланяме се на измислени кумири като Боян Магесника, Дънов и Ванга.

Има два вида български национален сатанизъм: сатанизъм на народа и сатанизъм на елита. С първия няма да се занимаваме, защото той е по своему симпатичен – врачки, магии (правене и разваляне), екстрасенси, извънземни, полтъргайсти, ходжи и тям подобни заблуди, суеверия и езически остатъци. Вярно, досадно е, защото понякога е твърде масово, но в крайна сметка се търпи.

Що се отнася до сатанизма на елита, той на пръв поглед е пъстър, защото нашата интелигенция след Освобождението и особено след войните обръща поглед към най-различни причудливи и дори извратени концепции – източни философии, окултизъм, теософия, антропософия, езотеризъм, гадателски практики като хиромантия, френология, астрология, ясновидство, – но във всички случаи може да се сведе до синкретизма и до болните бленувания на ницшеанците за Свръхчовека. Като автентична българска духовност и легитимен източник на национална гордост се сочат любимата гадателка на ,,хайлайфа" и народа ­– Ванга, лъжеучителят Дънов и онези богомили, които уж ,,сме дали на света", въпреки че са скучна реплика на азиатски дуалисти, и които са осъдени като ерес още през 1211 при цар Борил. Впрочем богомилите далеч не са били онова всеобхватно историческо явление, което се опитва да го изкара българският национален сатанизъм. Наистина зловеща ерес, доколкото проповядва, че сатаната е творец на света, а Христос е негов по-малък брат, но нищо особено. За техните производни – катарите и албигойците – има много повече исторически сведения, оставили са много по-ярка следа от богомилите. Богомилите просто бяха удобни на модернистите, за да ги накарат да се почувстват уникални, и на комунистите, за да ги посочат като предтечи на класовата борба. А Боян Мага е още по-езотеричният вариант на богомилите, кумир само за избрани.

Не, Боян Магесника може да е най-древното, но далеч не е най-,,святото" знаме на българския национален сатанизъм. Доколкото той е нещо като Крали Марко за тарикати, обхватът му е по-тесен и задоволява ,,духовните" нужди на един по-затворен интелектуален елит. Най-,,святото" знаме на българския национален сатанизъм е Петър Дънов или както сам се нарича – Беинсà Дунò.

Роден е през 1864 в с. Хадърча, Варненско, но на 7 март 1897 получава ,,просветление", че е ,,Божи пратеник". Както ще стане ясно по-късно – Христос е Синът, а Дънов е Отецът. Неговото подражателно и компилативно учение е в жанра ,,теософско-окултно" и представлява смесица от християнство, гностицизъм, окултизъм, мистицизъм, теософия, пантеизъм и най-вече ,,лични ясновидски домогвания на учителя". Нарича го ,,новото учение на Всемирното бяло братство", което също ще ,,дадем на света", макар в него да няма нищо оригинално. По отношение на Българската Църква Дънов официално се явява самоотлъчил се, а доктрината му е обявена за ,,богопротивно и гибелно лъжеучение, което е еретическо и опасно за вътрешния мир и обществения морал".

През 30-те години Дънов копира идеята за окултен танц (паневритмия) от антропософа Рудолф Щайнер (евритмия, 1912). След комунистическия преврат на 9 септември 1944 дъновистите попадат под личното покровителство на Георги Димитров. След 1956 обаче ги подгонват (дали във връзка със свежите априлски повеи?), за да се възвърнат триумфално на крилете на ,,демокрацията". На 7 ноември 1990 Министерски съвет утвърждава устав на общество ,,Всемирно Бяло Братство", а на 25 май 1995 е утвърден устав на общество ,,Бяло Братство" със седалище в София. Може би това се случва, освен всичко останало, освен Ню Ейдж модата в либерално-демократичните общества, и заради духовния вакуум след тоталитаризма у нас, който бързо се изпълва с източни религии, карми, прераждания, космически разум, теософия, окултизъм и дъновизъм. Българският национален сатанизъм издига популярността на Дънов дотам, че когато през 2007 БНТ организира анкета ,,Великите Българи", се получава следното класиране: 1. Васил Левски; 2. Петър Дънов; 3. Хан Аспарух...; 13. Ванга...; 20. Св. Иван Рилски; 21. Азис.

Дънов проповядва ни повече, ни по-малко ,,ново евангелие", твърдейки, че християнството се нуждае от ревизия и модернизация. Всъщност не предлага нищо ново. Всички основатели на теософски учения, от които той заема (Блаватска, Безант, Рьорих), твърдят, че получават откровения от невидими духовни същества, с които имат непосредствен контакт. След разрив заради спора дали индийският младеж Кришнамурти е прероден Христос, както твърди Блаватска, или Христос се е въплъщавал само веднъж, теософските гурута се разцепват, Рудолф Щайнер, защитник на второто мнение, се отделя и създава антропософията, която е в основата на Ню Ейдж. В края на 20-те години първомайсторът на масонската ложа ,,Парсифал" Николай Райнов основава теософска ложа ,,Орфей", която има за цел да функционира като център за окултни знания. На него, а не на Людмила Живкова дължим проникването на свързаното с т. нар. ,,съветски мистицизъм" семейство Рьорих в умовете на българската интелигенция.

Но защо всичко това да е сатанизъм? Нека отговори самата Блаватска, чиято теософия е в основата на целия модерен синкретизъм: ,,Нормално е да се гледа на Сатаната, Змията от книга ,,Битие", като на истински създател и благодетел, Отец на Духовното Човечество". Нещо като при богомилите, то тук ,,създателят" е вече и ,,благодетел".

Всеки ред е по-добър от безредието. Едно от заклинанията на съвременния свят е ,,върховенство на закона", брутално изместило принципа ,,върховенство на правдата". Но ,,върховенство на закона" оправдава всяка тирания, защото там законите се пишат от тираните. И ето тук можем да видим една утешителна полза от богомилите, доколкото те са въставали преди всичко срещу върховенството на закона. При следващия ,,върховен закон", при следващата безумна конвенция или директива, ние просто ще се държим като богомили. Не само националният, но и световният сатанизъм ще си намери майстора и то в свое собствено лице. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За в. ,,Труд,,.

Илюстрация: Поръчаната от самия Дънов негова ,,икона", изобразяваща основните елементи на компилативното му учение.https://sulla.bg/2021/03/27/5646.html

Лина

Айде пак! Да посочи този слабоумния дето е написал горното, къде Дънов е проповядвам омраза към Бога и религията?
"Национален сатанизъм" да се нарича доброто отношение към хората и поучаването им в любов към себе си и другите - това може да го измисли само много болен имбецил.

"националният сатанизъм е....... превъзнасяне на човешките способности и приемане на човешките възможности като напълно достатъчни, за да се поддържа битието в що-годе задоволително състояние и да се върви напред."

Скатавайте се някъде и се крийте по дупките както правихте досега, да не ви разбират хората колко сте луди и болни. Отвращавате хората с простотията си.
Колкото по-малко знаят хората за болестите ви, толкова по-добре!

Шишман

Quote from: Лина on 29 March 2021, 15:46:47Скатавайте се някъде и се крийте по дупките както правихте досега, да не ви разбират хората колко сте луди и болни. Отвращавате хората с простотията си.
Колкото по-малко знаят хората за болестите ви, толкова по-добре!
Много грубо Лина, даже прекалено  ;D  Да не мислиш че Дънов е бил от добрите ?

Лина

Не е грубо изобщо! Много мразя такива безсмислени празнодумства, евтини философствания и откровени тъпотии.
Аз имам няколко негови книги и трябва да отбележа, че е положил достатъчно усилия да има необходимите знания по медицина, съобразно времето в което е живял. Сега не мога да ги намери из къщи, но автентичността им е сигурна, най – вече и от гл.т. на това, че имаше места в тях, където са писани неща, които днес с развитието на медицината е ясно, че не са съвсем вярни. Отнасяха се до цялостната работа на някои органи, за които тогава медицината не е знаела достатъчно.
Но като цяло е имал необходимото образование и спокойно е можел да се ,,прави на лечител" и методите му на лечение в никой случай не биха били вредни, ако не помогнат.
Нещо повече, идеите му че има връзка между емоционалното възприемане на света, личните ни емоции, характеровите ни черти и това от какво ще боледуваме / или ще се разболеем – тези идеи днес са на 100% доказани факти. Няма нищо свръхестествено в това да гледаш един човек, да го видиш какво представлява като емоционална карта и да разбереш от какво боледува или лесно ще се разболее. Няма никаква мистика в това нещо !
Връзката между емоциите и стомаха, ендокринната система, нервната система, сърдечно-съдовата система и др. са преки и директни, няма никаква магия в тях.

Шишман

Само че другарят сектант Дънов е бил голям лъжец. Имал е няколко деви, но не като майки, а като нещо друго. Обещал е на учениците си да възкръсне - нещо, което не се е случило и т.н.
То само , като му види човек къде му е гроба и му става ясно за какъв приятел на комунистите става дума. Пък ти драга Лина си имай негови книги и го смятай, за каквото си искаш. Комунизма , сектите и приятелите на комунизма са нещо много зло.

Шишман

Вчера беше католическият "Великден- Паска" . Та по случай това по италианската телевизия "Фокус" даваха филми на уж религиозна тематика. Бяха обаче на антихристиянска бого-борческа тема. Такива лъжи, измами и глупости и при това изречени от някакви учени и професори - не съм вярвал че може да има. Стигнаха до там че си измислиха че има: още една книга-част в Новият Завет и се наричала - Отвличанията. Има филми на тая тема, но не и такава книга. Стигнаха до там че даже тълкуваха, тая несъществуваща книга ! Измислиха си даже че "Откровението" на св. Йоан богослов, не е писано от него , а от друг Йоан заточен и той на остров Патмос. Само че на тоя остров Йоан Богослослов пише ( диктува на свой ученик, който го пише) своето евангелие-благовещение, когато е вече на стари години, а книга "Откровение" я пише доста преди това. Не знам в тия университети на запад, какво учат: да лъжат, мамят и говорят тъпотии и ненормалщини ли ? Там няма ли психиатрични заведения вече, та лудите са по телевизиите и лудеят ? И ние сме тръгнали уверено на там, към тяхната "велика" цивилизация. Хора нещо ни лъжат да знаете. Цивилизацията на тия е една голяма и извратена бого-борческа лудница. Като си спомня че някога бях привърженик на западното и умирам от срам.
"

Шишман


Шишман

   В ненормалната си злоба, сатанистите - богоборци Го разпънаха невинен ! 


Шишман

Ето какво очаква едни от най-големите богоборци и безбожници - турците. Има и други православни предсказания говорещи за същото !

_______________________
Вячеслав Чебатарев


′′ Константинопол ще има жестока битка между руснаци и европейци..."
Св. Преподобни Паисий Святогорец.
′′ Турция ще бъде унищожена ′′
Истанбул отново ще стане Константинопол.
′′ Всички ще научите за началото на войната, когато Турция ще нападне Русия в небето над Средиземно море. Първоначално турците ще си мислят, че печелят, но това ще се окаже краят им. В резултат на това Константинопол отново ще стане православен. Руснаците ще върнат града на гърците ".
Турция ще получи мощен удар от Севера, а първите руски, европейци и гърци ще бъдат съвместно контролирани от Истанбул. Една трета от турците ще станат християни, трета ще умре, а друга трета ще отиде в Ирак и Сирия. Турция няма Божия благословия, затова ще бъде разделена на няколко части. Ще си превземем териториите, арменците и кюрдите - земите си.
Така нашата многострадална Русия отново ще трябва да върши епохални дела - да освободи Константинопол от 500 години плен от османската и тържествено да го върне в лоното на православната църква. И всичко това на фона на апокалиптичните битки на Запада и Изтока.
′′ Пред очите ви Близкият изток ще се превърне в арена на войни, в която ще участват руснаци. Но Турция ще бъде победена, Турция ще бъде унищожена от съюзниците си. Турция ще бъде унищожена и заличена от картата завинаги. Страната ще бъде разделена на три до четири части: гърци, кюрди и арменци ще им вземат земите. Времето вече отброява ".