• Welcome to Български Националистически Форум.
 

The best topic

*

Posts: 12
Total votes: : 2

Last post: 15 June 2022, 20:05:35
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

ХАЙДУТИ - тема посветена на българското хайдутство

Started by Шишман, 15 August 2019, 16:47:09

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ШишманTopic starter

  СДРУЖЕНИЕ "ХАЙДУТИ" !
 За мене пазители на българщината.
Както виждате жената е в хубава женска носия, а не в мъжки дрехи, както при някои други. Поздрави за членовете на сдружението.   ___________________________________ШишманTopic starter

СТАРИЯТ ХАЙДУШКИ ОБИЧАЙ.

Това за тия които са смятани за народни хайдути закрилници.

Та отварям дума за един стар техен обичай. Обичаят е бил като вземат, от някого нещо за ядене, независимо хляб или агне: да си го заплащат, често по-скъпо от реалната цена. Ако са нямали пари то по друг начин са се отплащали.

Сещам се за един воевода, който не е бил наистина воевода, понеже никога преди да поведе дружина не е бил даже хайдутин. Та този другар когато овчарят поискал да му се заплатят животните дето им дал : се възмутил и казал нещо от рода - аз кого съм тръгнал да освобождавам ?

Та обичаят си е обичай и е добре да се спазва. При някои хайдути даже е било вид закон. Човека и да не е искал пари пак са му ги давали.

Това не за друго, ами да не се смесва хайдутството с комунизма и подобните гнили и ненормални учения и идеологии. 


______________________________________ШишманTopic starter

  ИМА ЛИ ХАЙДУТИ - НЯМА ЛИ ?
_______________________________________ШишманTopic starter

Българското хайдутство винаги е било свързано с православната вяра

_______________________________ШишманTopic starter

ХАЙДУТСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА

Със свалени калпаци в почит: на вероятно паднал в името на родината юнак ! 
___________________________________
hosting an image

ШишманTopic starter

Нещо има - какво, ще покаже времето

____________________________________


online pic share

FELDMARSCHALL

Ровейки си в дебрите на стария форум и прочитайки с носталгия теми отпреди 10 и повече години, както и много забравени вече бивши съфорумци, открих една тема за лидера на Атака-Петрич, който беше чест гост по тв СКАТ, а после стана и депутат в мандата на 41то НС 2009-2013г. - Огнян Тетимов. В края на 2011г. той напуска Атака след конфликт с Волен Сидеров. Оказа се че Огнян Тетимов е правнук на един известен български хайдутин със същата фамилия, носещ иначе друг хайдушки прякор. И малко като загадка - Можете ли да се досетите кой е той ?

П.С. Това ми дава идея дали да не направим раздел със загадки свързани с българската история, ако имате желание разбира се.

ШишманTopic starter

В нета има бърз достъп до всякаква информация. Ето и за тоя хайдутин.__________________________________

Роден е в 1850 година в неврокопското село Ковачевица, тогава в Османската империя в семейството на Стоимен Тетими кехая. В 1875 година турци-разбойници нападат бащината му къща. Насилниците обират и убиват баща му. Тодор Тетимов успава да избяга, но запомня един от разбойниците - помак от село Дряново. През 1876 година го среща в гората и го убива. Скоро след това е открит, арестуван и затворен. След няколко години успява да избяга от затвора Канлъ куле в Солун. През 1880 година се включва в четата на Георги Зимбилев.[3] Участва в акцията по ликвидирането черкезина Хаджи Юсуф и неговата чета, след което заминава за Батак, където съставя своя чета. В 1882 година организира нападение на братя Бенини от Ковацевица - насилници на братята му Стоил и Стою. След като не успява да ги открие, напада и убива в селото няколко души турски войници. Избива и турски аскери в село Осиково.

Участва с чета си в Сръбско-българската война в отряда на капитан Коста Паница.[4][5] По-късно се заселва в Дупница, където се захваща с касаплък. Днес в къщата на негови родственици има частна музейна сбирка за македоно-одринското революционно движение.[6]

Умира в 1925 година в Дупница.

FELDMARSCHALL

Тодор Тетимов познат като Кануш Войвода.

Panzerfaust

Quote from: FELDMARSCHALL on 01 June 2020, 21:37:31П.С. Това ми дава идея дали да не направим раздел със загадки свързани с българската история, ако имате желание разбира се.
Няма да е никак лошо.

ШишманTopic starter

Quote from: FELDMARSCHALL on 01 June 2020, 22:53:50Тодор Тетимов познат като Кануш Войвода.
За съжаление нямаше подробности за живота му.

ШишманTopic starter

#59
Край Банксо се проведе хайдутска среща

http://infomreja.bg/pyrvata-hajdushka-sreshta-se-provede-pri-belizmata-nad-bansko-78334.html

ШишманTopic starter


FELDMARSCHALL

Чували ли сте за Иван Бърльо (Иван Янев Бърлев) войвода и четник от ВМРО ? Бие се и срещу турците по време на въстанията в Македония, после и срещу сърби и гърци в Балканските войни и Първата световна война. Преди няколко години един познат твърдеше, че тоя доста е безчинствал в Пиринския край и грабел наред селата, като в неговото родно село до Кюстендил е пребил с тояги някакъв приятел на неговия дядо, който после е починал. В Западна България бърляв е синомим за дивак/див/луд човек. :laugh:
Та виждате колко тънка е границата между борец за свобода и обикновен разбойник...

Panzerfaust

Разбира се, че е тънка. И не само у нас.

ШишманTopic starter

Quote from: FELDMARSCHALL on 08 June 2020, 22:40:46Чували ли сте за Иван Бърльо (Иван Янев Бърлев) войвода и четник от ВМРО ? Бие се и срещу турците по време на въстанията в Македония, после и срещу сърби и гърци в Балканските войни и Първата световна война. Преди няколко години един познат твърдеше, че тоя доста е безчинствал в Пиринския край и грабел наред селата, като в неговото родно село до Кюстендил е пребил с тояги някакъв приятел на неговия дядо, който после е починал. В Западна България бърляв е синомим за дивак/див/луд човек. :laugh:
Та виждате колко тънка е границата между борец за свобода и обикновен разбойник...
За конкретният случай, не мога да говоря не го познавам. Разликата-границата никак не е малка или тънка. Напротив то си е голяма разлика-граница. Естествено някои хора по идеологически причини се опитват да изкарат разбойници че са хайдути, но това са малко случаи и ние почитателите на хайдутсвото ги знаем тия неща. Така че покойно, всичко е на ред. Никой разбойник , няма да бъде мятан за народен  хайдутин, нито пък менте герои за герои.

Similar topics (5)