• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 January 2022, 21:41:39

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
15433 Posts

Шишман
5950 Posts

Panzerfaust
1118 Posts

Лина
829 Posts

sekirata
264 Posts

Amenhotep
24 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 171
  • Latest: Pesh
Stats
  • Total Posts: 25,718
  • Total Topics: 1,409
  • Online Today: 129
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 82
Total: 83

Recent posts

Pages1 2 3 4 ... 10
1
avatar_Hatshepsut
Чирпански манастир ,,Свети Атанасий": най-старият в Европа


Манастир ,,Свети Атанасий"

С какво е интересен манастир ,,Свети Атанасий"

Манастир ,,Свети Атанасий" е най-старият европейски манастир, при това – действащ. Смята се, че е основан през далечната 344 година от самия светец, по онова време – Александрийски патриарх, който посещава днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика, проведен в 343-344 година.

Мястото, избрано за построяването на светата обител е не само красиво, но и стратегическо – съвсем наблизо е минавал римският път Виа Диагоналис. Освен това, там е имало тракийски нимфей.


Манастир ,,Свети Атанасий"

В своята дългогодишна история манастир ,,Свети Атанасий" неведнъж е бил опустошаван и изграждан отново.

В наши дни манастирът се състои от малка църква, аязмо, манастирски сгради и добре подреден двор.


Манастир ,,Свети Атанасий": църквата

Повечето сгради са нови, някои – реставрирани. Като цяло, мястото е красиво и зареждащо, тихо, спокойно и много приятно. Под църквата има аязмо с лековита вода. Наблизо тече и малка рекичка – Стара река.


Манастирските сгради

На другия бряг на реката, в скалите има постница – чудотворна дупка, обитавана в дни на пост, молитва и усамотение. За съжаление, когато ние посетихме манастира не успяхме да видим постницата, защото пътят към нея беше блокиран поради срутване на скална маса.


Постницата


Надписът пред постницата отблизо

Първото голямо съвременно облагородяване на Чирпанския манастир е извършено през 80-те години по идея на Людмила Живкова. Под нейно давление манастирът е разширен и е построена двуетажната сграда, която е до сегашната порта. Преди това благоустройство, входът към манастира е бил от северната порта близо до църквата.

През 2003 година манастирът е посетен от 115-я Александрийски патриарх Петрос VII, който подарява на светата обител икона на патрона ,,Свети Атанасий". Иконата може да се види в манастирския храм.

В последните години манастирът е имал няколко по-големи дарители, като един от тях е Бойко Борисов. Най-важното, според мен, което той прави за манастира е разпореждането му за отбивка от магистрала Марица към манастира в двете посоки. Така, светата обител възвръща стратегическото си положение до важна пътна артерия.

Манастир ,,Свети Атанасий" има няколко храмови празника:

18 януари: Атанасов ден;
2 май: Борисов ден;
14 октомври: денят на света Петка Българска.

Как се стига

Чирпанският манастир ,,Свети Атанасий" се намира до село Златна Ливада, много близо до АМ Марица. Ако идвате от Пловдив, отбивката за манастира се пада на около 22 километра от началото на магистралата при пътен възел Оризово. Ако идвате от Свиленград или Харманли, отбивката се пада на около 50 километра от Харманли. Има големи кафяви обозначителни табели.

https://drumivdumi.com/
2
avatar_Hatshepsut
Значка на Съюза на запасните подофицери

В центъра на знака е изобразена картата на Велика България и надпис "ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРИЯ".

Организацията е създадена през 1910 г. Съюзът на запасните подофицери (СЗП) е патриотична и професионална организация подобна на Съюз на запасните офицери (СЗО), но за низшите чинове. След 9.ІХ.1944 г. е забранена от комунистическата власт.

Значка на Съюза на запасните подофицери (1910-1944г.)

3
avatar_Hatshepsut
Значка на Съюза на запасните офицери

Съюзът на запасните офицери, съкратено СЗО, е българска обществена организация, създадена през 1908 г. като обединение на офицери от българската войска, които вече не са на действителна служба.

През 1907 г. е основан софийският клуб на запасните офицери, а на следващата година подобни клубове възникват в други градове и се създава националната структура. Съюзът има свой печатен орган – в-к ,,Отечество".

СЗО има за цел да поддържа висок престижа на българския офицер, да съдейства за съхранението на воинските традиции и националните идеали и да бъде живата връзка на бившите офицери с българската армия.

Съюзът на запасните офицери става особено мощен и влиятелен след Ньойския договор от 1919 г., когато по решение на страните победителки в Първата световна война българската войска е драстично намалена и хиляди офицери преминават в запаса. В годините между световните войни влиянието на СЗО върху обществените и политически процеси е голямо.

През 1940 г. държавата оказва натиск над обществените сдружения и Съюзът е обединен с още няколко сдружения на запасни военни в казионната организация Общ съюз на запасното войнство.

След 9 септември 1944 г. комунистическата власт забранява СЗО като фашистка ораганизация и неговите членове и активисти са подложени на репресии. Тогавашният председател на СЗО полк. Славейко Василев се самоубива при навлизането на Съветската армия в България.

През 1953 г. група български офицери-емигранти създава в Париж Съюз на бившето българско войнство в изгнание. По-късно централата на организацията е преместена във Франкфурт.

След демократичните промени в България оцелелите членове на офицерския корпус на Царство България се събират и през 1992 г. решават да възстановят СЗО под името Съюз на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. По своя устав и членски състав Съюзът е приемник на СЗО, както и на Обществото на кавалерите на ордена за храброст. Официален знак на новия съюз е знакът на СЗО от 1908 г.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Съюз на запасните офицери

Значка на Съюза на запасните офицери 1907-1944г.Значка на съюза на запасните офицери - Дружество ГУРГУЛЯТ

4
avatar_Hatshepsut
Българска значка ''За добра стрелба''

Българска значка ''За добра стрелба'', Фердинандова емисия от периода на Първата световна война, 1915-1918г.

5
avatar_Hatshepsut
Нагръден знак ,,За отлична езда"

Нагръден знак ''ЗА ОТЛИЧНА ЕЗДА'', учреден през 1909г.

6
avatar_Hatshepsut
Сив брегобегач


Сивият брегобегач (Calidris temminckii) е птица от семейство Бекасови (Scolopacidae).

Видът е разпространен из блатата на Северна Арктика и Азия. Размножава се в Южна Скандинавия и от време на време в Шотландия. Зимува в сладководните води на тропическа Африка, Индийския субконтинент и части от Югоизточна Азия.

Среща се и в България.


Разпространение на сивия брегобегач: (жълто) зона на гнездене, (синьо) зона на зимуване

https://bg.wikipedia.org/wiki/Сив брегобегач


Сивият брегобегач е дребна птица с размерите на врабче: дължина 12-14 см, размах на крилете 28-32 см, маса 19-30 гр.


Сив брегобегач в зимно оперение


Гнездо на сив брегобегач


Lapinsirri Calidris temminckii Espoo Finland 12.5.2015
7
avatar_Hatshepsut
Женска носия, с. Мусево, общ. Ардино, края на XIX – началото на XX в.
Фото: Теди Милева, Българските корени


Носията е от фонда на Общински музей, Ардино. Благодарим от сърце на директора на музея в Ардино - Танер Чобанов, един млад и много ерудиран човек! Красота, усмивка, младост и много живот на тази носия донесе хубостта на Анелия Крумова от Кърджали. Обичаме те, Нели!

Общински музей – Ардино се помещава във впечатляваща двуетажна сграда – паметник на културата, построена в края на XVIII век. Във фонда на Общински музей – Ардино, преобладават движимите етнографски паметници и колекции от отделни историко-битови предмети и технически комплекси от османския период и епохата на Възраждането, които характеризират икономиката, културата и бита на местното население.

👉 Традициона женска носия от с. Мусево от края на XIX и началото на XX век.
Народното женско облекло от с.Мусево спада към традиционния тип женско облекло, разпространен в Родопите.
Основна дреха е летва риза, носена като долно и единствено облекло. Тя е ушита от домашнотъкан лит плат, раиран по вътъка. В талията е рязана. Горната и част е в права туникообразна кройка, ушита от бяло платно без украса, с широко разрязан пазвен отвор. Полите на ризата са ушити от силно набран кенарен плат. Под ризата се носят гащи с вълнени широки калци, украсени с ръчно плетена дантела.
Над ризата се носи антерия, вълнена сая в червен цвят, с широки странични процепи на полите, обточени с гайтани и апликации с дантела от вълнена прежда. Ръкавите са дълги, набрани в краищата и украсени с къдри.
Престилката, мендил, е в традиционния си вид, вълнена, раирана по основата и вътъка с червени, зелени и черни ивици. Поясът, кичен кушак е вълнен, в диментна техника, украсен с дребни тъканни орнаменти по вътъка и окичен с цветни ресни.
Над антерията се носи горна дреха, салтамарка или хърка. Тя е ушита от кадифе, къса е до талията, отворена отпред, с право прикачен ръкав. Украсена е с цветни машшини тегели по предниците и гърба.
Тестемелът е двуплат, обграден с широка червена ивица. Носи се над висока шапка, решетка от плъст с метално плоско наклонено назад решетъчно дъно. Околовръст е украсен с блестящи метални пластинки, монети, маниста и цветни парчета тънък копринен плат.
Манистените гердани и метални муски и калеми запълват пазвата.
Чорапите са вълнени, плетени на ръка, орнаментирани с геометрични мотиви, наречени мускалати чорапи.

8
avatar_Hatshepsut
Ето и тазгодишното обновление на тази тема  :smile-1: 

I. Системен софтуер

Тази категория смятам за изключително важна и затова я поставям на първо място. Тук се включват програми за поддръжка на системата, системни настройки, почистване на временни и ненужни файлове и записи в регистъра, деинсталиране на ненужни програми, дефрагментация на харддисковете и др.


II. Архиватори

В тази категория се включват програми за създаване, отваряне и конвертиране на архивни файлове (ZIP, RAR, CAB и др.).


III. Файлови мениджъри

В тази категория се включват програми, които могат в известна степен да се ползват като алтернативи на Windows Explorer. Между другото, някои от файловите мениджъри могат да отварят и създават архивни файлове (ZIP, RAR, TAR и др.).IV. Офис-програми

В тази категория се включват офис-пакети, речници и транслатори, органайзари, програми за четене и създаване на PDF-файлове, програми за добавяне на фонетична кирилица и др.


V. Програми за работа с интернет

Тук се включват интернет-браузъри, Download Managers, FTP-клиенти, торент-клиенти, програми за E-mail и чат, програми за сваляне на клипове от интернет и др.


VI. Мултимедия

Тук се включват аудио и видео плеъри, пакети кодеци, аудио и видео конвертори, програми за създаване на видеоклипове, програми за обработка на видео (изрязване, сливане, разделяне и т.н.), програми за разглеждане и обработка на снимки и др.

9
avatar_Шишман
   Свети Онисим
На въпроса, какво се нарича суетен живот, Онисим изброил пороците, които ни отдалечават от Бога: сребролюбие, гордост, завист, злословие, лъжа и лицемерие, гняв, невъздържание и пиянство.
- Всичко това се нарича суетен живот – казал Онисим – и на всичко това източник и причина е поклонението на лъжливи богове.           
10
avatar_Шишман
   На 18 януари Църквата чества паметта на първия Търновски патриарх - св. Йоаким I.

Според житието му той е българин по произход и прочут подвижник. Първоначално се подвизава на Атон, а после се поселва с трима свои ученици при Червен (Красен) на Дунава, където изсичат в скалите килии с църква "Св. Преображение" и се отдава на аскетически живот. Цар Йоан Асен II посещава прославилия се духовник, за да получи благословение. С дареното от царя злато Йоаким наема работници и изсича в скалите голям манастир, който нарича на името на св. Архангел Михаил, и събира множество монаси. По предложение на царя съборът на българските епископи избира Йоаким за Търновски архиепископ.
След сключването на съюзния договор срещу латините между Йоан Асен II и Йоан Ватаци, през 1235 г. в Галиполи, и бракосъчетанието, което патриарх Герман II извършва между сина на никейския император и дъщерята на българския владетел, в Лампсак (на противоположния азиатски бряг на Дарданелите) е свикан църковен събор, на който били представени и четирите древни източни апостолски катедри - Цариград, Александрия, Антиохия и Йерусалим. Съборът провъзгласява Йоаким за Търновски патриарх.

Според житието му патриарх Йоаким светителства 19 години и издъхва на 18 януари 1246 година.   


Pages1 2 3 4 ... 10