• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Хюсеинъ Хафъзовъ

Започната отъ Hatshepsut, 30 Окт 2018, 05:54:59

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Кой е Хюсеин Хафъзов

През 2014 г. бившият говорител на мюфтийството обещава мост между България и Турция, "с благоволението на Аллах"

Разколът в ДПС и излизането на общо четирима депутати от парламентарната група на партията разкри част от премълчаваните процеси, развиващи се вътре в партията. На преден план освен вече бившият лидер Лютви Местан излезе и Хюсеин Хафъзов, който вече е определян като дясната ръка на отстранения ръководител на Движението.

Кой е Хюсеин Хафъзов. Той е роден на 26.08.1976 г. в Бургас. Той е журналист, преподавател, депутат от ДПС и бивш главен секретар на Главното мюфтийство в България. Забърква се в няколко скандала през последните години, като част от тях са пряко свързани и с обвиненията, които противниците на Местан отправят – а именно залитането към краен ислямизъм.

Още през 2012 г., в началото на процеса срещу имамите в Пазарджик, обвинени в проповядване на радикален ислям, Хафъзов бе сред основните им поддръжници. На импровизираните митинги пред съда в града, където преди всяко заседание се събираха 100-200 протестиращи мюсюлмани, неизменно бе и настоящият депутат от ДПС, за който се очаква да се отдели от групата на партията след Нова година.

"Цялото дело е слух, така че е възможно да се появят нови слухове. Доколкото знам, те имат идеологически обвинения", заяви по време на едно от последните заседания Хафъзов, който не крие, че подкрепя обвиняемите от самото начало на процеса.

Името му е замесено и в множество скандали около изборни нарушения и агитиране на турски език. Според собствените му думи говоренето на турски по време на кампания е форма на "граждански протест". Причината била, че е нормално да може да се обърне към избирателите си на майчин език.

Едно от многобройните му подобни обръщения обаче предизвика скандал преди последните парламентарни избори през 2014 г.

"Имаме си Лютви Местан. Готови ли сте да носите знамето на ДПС до върховете?! Ще видите как за 10 години ние станахме голяма сила. И след изборите ще си спомняте датата 5 октомври като най-величествена. Ще построим мост между България и Турция. Мостът на щастието. С благоволението на Аллах ще стане…”

Явно именно желанието му да създаде подобен "мост" между Анкара и София е една от основните причини ръководството на партията да се обърне срещу него и Лютви Местан.

https://nbox.bg/politics/item/16657-koi-e-hyusein-hafazov-dyasnata-raka-na-mestan.html
Rating: No ratings yet

HatshepsutTopic starter

Тази информация е от 2014г.

Парламентът спря работа след скандална реч на Хюсеин Хафъзов

Липса на кворум прекрати заседанието на парламента днес, след като депутатите одобриха член от изборния кодекс, че агитацията по време на избори ще се води само на български език. До тук се стигна след доста скандалното изказване на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. Той коментира отказа на народните представители да приемат предложението на ДПС предизборната агитация да се води на чужд език. Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна, без значение вашето отношение към демокрацията. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен заради тази свобода и на български граждани, които са лежали по затворите, заяви Хафъзов.

И отсече: "Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам, следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си. Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната".

Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната, завърши Хафъзов.

Залата освиркваше цялата реч на депутата от ДПС. Депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарна зала. По предложение на Десислав Чуколов от "Атака" беше направена поименна проверка на депутатите в залата, от която стана ясно, че няма кворум и Михаил Миков прекрати днешното заседание.

http://www.marica.bg/

Хюсеин Хафъзов- Отрицателен вот, дебати по Изборния кодекс:

Вижте кои са тримата, които депутатът Хафъзов посочи за свой пример

"Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Даутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната”, каза днес депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов от парламентарната трибуна. Речта му даде повод на депутатите от "Атака" и ГЕРБ да напуснат залата, а заради липсата на кворум заседанието бе прекратено.
Предлагаме ви справка на агенция Фокус с какво се свързват имената на Калъч, Даутоглу и Адалъ.

Осман Кълъч

Осман Кълъч е роден през 1920 г. в гр. Шумен.
Завършва средното и висшето си образование в медресето „Нювваб” в Шумен, където по-късно става преподавател.
През 1948 г. Осман Калъч е разкрит от ДС и арестуван за създаване и ръководене на резидентура на турските служби в Шумен.
Обвиненията срещу него са „шпионаж в полза на Турция“. Обвинен е в изграждане на мрежа заедно с четирима ученици от “Нювваб”.
Съдът в Шумен го осъжда на смърт. Впоследствие присъдата му е заменена с доживотна, по-късно - на 20 години затвор, от които излежава 13 - до 1962. Първоначално излежава присъдата си в Шуменския затвор, а по-късно – в лагера Белене.
След излизане на свобода е устроен на работа в мебелния завод “Август Попов”.
През 1965 г. , заедно с още 7 български турци, осъдени за шпионаж, му е разрешено да напусне България и осмината са разменени за български шпионин, заловен в Истанбул 10 години по-рано.
В България остава 2-годишната му дъщеря, с която се среща отново през 1984 г. в Турция.
В Истанбул, Турция, Калъч работи в МВнР и в българската секция на турското радио в Анкара. Съветник е на трима турски президенти по въпросите, свързани с България. За известно време работи в турското консулство в Ниш. Председател е на Фондация за социално подпомагане и икономически изследвания на балканските изселници (BISAV).
Автор на книгата „Жертви на съдбата” (1988, Анкара). Владее български и турски език.
На 13 юли 2011 г. Осман Кълъч пристига в България като част от официалната делегация на турския президент Абдуллах Гюл в България - в качеството си на председател на BISAV. Това е първото посещение на Кълъч в България след изселването му в Турция.

Ахмед Даутоглу

Ахмед Даутоглу е роден през 1912 г. в с. Иглика, в семейството на земеделец.
Завършва средното и висшето си образование в медресето „Нювваб” в Шумен – през 1933 и 1936 г., след което е изпратен от Главното Мюфтийство на България на специализация в Египет.
През 1942 г. се завръща в България и започва да преподава в „Нювваб”.
През 1944 година става директор на училището.
На 31 декември 1949 година заминава за Турция заедно с жена си и двете си дъщери.
Първоначално работи като имам и ваиз в Истанбул, като ваиз – в Анкара, както и като служител в библиотеки в Истанбул и Анкара и преподавател в духовно мюсюлманско училище в Истанбул.
През 1959 година започва да преподава във Висшия Ислямски Институт в Истанбул, по-късно става заместник-ректор, а през 1962 става ректор.
Умира на 7 април 1983 година.

Нури Адалъ

Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец.
След завършване на училището във Фотиново баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб” в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен заради прогресивното си мислене.
Отявлен защитник на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което прекарва 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда.
През 1989 год. е принудително изселен от България в Турция.
Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч” в Бурса.
През 2000 е удостоен с Почетен знак от община Момчилград.
Умира през 2004 година.
На негово име е кръстен парк в квартал „Гьорюкле” в Бурса.

https://www.trud.bg/

HatshepsutTopic starter

Хюсеин Хафъзов - Манолич

Във фанатична реч Хафъзов издига в култ Ердоган и Давутоглу