• Welcome to Български Националистически Форумъ.

К

Антибългарската дейност на Константинополската патриаршия

Започната отъ к-н Петко, 15 Сеп 2018, 09:46:08

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

к-н Петко

Един век по-късно методът "Разделяй и владей!" не се е променил:
https://abritvs.com/антибългарска-пропаганда-македония/
https://www.24chasa.bg/novini/article/7056801
http://rusvesna.su/news/1536925814

А тук някои българофоби с готовност подкрепят лукавите византийци :down:

Hatshepsut

Втората и третата статия не се отнасят изобщо за България  :huh: 
Иначе българомразката дейност на Цариградската патриаршия и Гръцката държава е отдавна и добре известна, не знам кои точно членове на форума са я подкрепяли.
Във форума има пуснати теми специално по този въпрос:

Църковно-национална борба на българите през Възраждането

Гръцката „мегали идея”

Kървавата гърцизация на Егейска Македония

к-н Петко

Цитатъ на: Hatshepsut - 15 Сеп 2018, 10:05:58Втората и третата статия не се отнасят изобщо за България  :huh: 

Отнасят се и още как! Методът на действие е същият от векове!

https://www.facebook.com/goranexit/photos/a.957295497688029/973219362762309/?type=1&theater

Hatshepsut

Цитатъ на: к-н Петко - 15 Сеп 2018, 11:15:31Отнасят се и още как! Методът на действие е същият от векове!

https://www.facebook.com/goranexit/photos/a.957295497688029/973219362762309/?type=1&theater

Признавам, че изобщо не следя предаването на Горан Благоев, но в тази фейсбук-страница не забелязах някакъв коментар за конфликта между руската и цариградската патриаршии.

По принцип, този конфликт изобщо не ни засяга и не трябва да вземаме страна.

:offtopic:
Иначе мнението ми за положението в Украйна е следното - Украйна е независима държава и има право на автокефална църква, но не знам доколко Цариградската патриаршия ще им бъде от полза в случая. Не съм много запознат с каноните, но примерът на Българската екзархия е най-добрия - бойкот и прогонване на чуждото духовенство и пълно скъсване с "Църквата-майка" (в нашия случай това беше Цариградската патриаршия, а в украинския случай това е руската Църква).

генерал Жеков

К-н,не бяхте ли ти и пазвантина тези с "неуспоримата" теория за славянско и православно братство?Защо така хулиш братята си от гръцката патриаршия,сега ти плащат повече за тази дейност ли?
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

к-н Петко

Само леко перифразирам горния цитат, за да е ясна свързаността с темата, защото Македония е българската Украйна:

ЦитатъИначе мнението ми за положението в Македония е следното - Македония е независима държава и има право на автокефална църква, но не знам доколко Цариградската патриаршия ще им бъде от полза в случая. Не съм много запознат с каноните, но примерът на Българската екзархия е най-добрия - бойкот и прогонване на чуждото духовенство и пълно скъсване с "Църквата-майка" (в нашия случай това беше Цариградската патриаршия, а в македонския случай това е Българската Православна Църква).

Ето това искат соросоидите Горанов и Янакиев, генералите с ученичките и българомразците.

генерал Жеков

Много "добри" материали използваш,но за съжаление не си познал.За отношението ми към БПЦ се знае,докато твоето мнение по всякакви въпроси се изменя,в зависимост от сумата,която ще получиш.За мен е наистина интересно да разбера повече за тази антибългарска дейност,но за съжаление-от пропагандните глупости в статията не се разбира нищо,а това което може да се разбере е толкова размито,че вече и то започва да изглежда смехотворно
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Цитатъ на: к-н Петко - 15 Сеп 2018, 17:35:34Само леко перифразирам горния цитат, за да е ясна свързаността с темата, защото Македония е българската Украйна:
ЦитатъИначе мнението ми за положението в Македония е следното - Македония е независима държава и има право на автокефална църква, но не знам доколко Цариградската патриаршия ще им бъде от полза в случая. Не съм много запознат с каноните, но примерът на Българската екзархия е най-добрия - бойкот и прогонване на чуждото духовенство и пълно скъсване с "Църквата-майка" (в нашия случай това беше Цариградската патриаршия, а в македонския случай това е Българската Православна Църква).

Ето това искат соросоидите Горанов и Янакиев, генералите с ученичките и българомразците.

Случаят с Македония не е същият, като с Украйна. Руснаците могат и да смятат Украйна за част от Русия, но украинците са различен народ от тях, докато за нас македонците са българи и това е историческата истина - те са етнографска група, а не отделна народност.
Понастоящем за тях Църква-майка се явява сръбската Патриаршия, затова написаното от мен важи по-скоро за нея, а не за БПЦ. Македонските епархии в състава на Българската Екзархия са били неотделима част от нея и за мен най-добрия вариант е това да се случи отново. Реалностите за момента обаче са други и аз бих приел по-скоро автокефалност на Македонската църква, отколкото тя да е част от Сръбската църква, макар и с някакъв автономен статут.

к-н Петко

ЦитатъВ тази връзка ще припомня, че след като Вселенският патриарх обяви Цариградската Патриаршия за «църква-майка на всички балкански народи», това провокира изключително остра реакция у нас. Така, в широко оповестената официална позиция на една от управляващите в България партии — ВМРО-БНД, се посочва:

«Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската Патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света».

Очевидно, в руслото на традицията на „източния папизъм”, патриарх Вартоломей претендира за първенство в Православния свят.

Това обаче рязко контрастира с незначителното международно влияние и изключително унизителното положение на Цариградската Патриаршия в Турция.

Патриарх Вартоломей съвсем неоснователно твърди, че представлява цялото църковно единство, че оглавява всички православни вярващи в света (включително православните общности в Америка) и, че координира и инициира действията на поместните църкви, разбирайки под това водещата роля на Константинопол при свикването на събори и на междуцърковни и междуконфесионални срещи.

Не по-малко важен е и друг въпрос — дали Вартоломей действително желае в Украйна да бъде създадена етнофилетична (украинска) църква вместо Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия, която обединява много народи, и то при положение, че при последното си посещение в България самият Вартоломей категорично осъди етнофилетизма (т.е. обвини във филетизъм Българската Православна Църква, което предизвика голям скандал и доведе до отказ на премиера Борисов да го приеме).

Най-важното в случая обаче е, склонен ли е Вселенският патриарх да провокира в Украйна (където от четири години насам се води гражданска война) и религиозен сблъсък и кой би имал интерес украинският конфликт да се задълбочи, ограничавайки възможностите на Киев да изпълни Споразуменията от Минск?

Между другото, интересно е и, какво мисли за всичко това президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, който е носител на ордена на Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия «Свети Равноапостолни княз Владимир» и който през миналата 2017 категорично се обяви против посегателствата на украинските крайни националисти срещу представители на българската общност в страната.
Стефан Маринов

Panzerfaust

Др. к-н явно много го боли за руските проблеми, че се опитва покрай антибългарската дейност на Цариградската патриаршия в миналото, да пробута и сегашни актуални събития, нямащи нищо общо с България. :laugh:
Естествено, че украинците имат право на своя собствена църква и ще си я получат.

к-н Петко

ЦитатъНе, фанариоте. В духовното възраждане на България Вселенската патриаршия винаги е била наш основен противник.

https://www.actualno.com/viewpoint/zashto-cyrkvata-pozvoli-otnovo-da-ni-unijavat-fanarioti-news_506622.html

к-н Петко

https://www.bnt.bg/bg/a/koy-i-kak-upotrebyava-ili-neglizhira-blgarite-i-pravoslavnata-im-tsrkva-6102018

Соросоидът Горанчо Бл. поканил един друг соросоид естествено и въртят-сучат как да изкарат от бялото черно.

На тържеството в Църквата в Болград в словото си свещеникът от УПЦ към Московската патриаршия многократно спомена тамошните българи - да те са православни, да те са в диоцеза на УПЦ към Московската патриаршия и само нея признават за канонична, да те говорят, общуват помежду си в ежедневието на руски език, не на украинска мова, да те виждат заплаха от страна на украинските националисти, а не от руски. Естествено е свещеникът им да говори и пред тях на руски, а там преобладават рускоговорящите - и гагаузи, и молдовани и др. Официален гост е и варненски и великопреславски митрополит Йоан.
Обаче Соросоидите заявяват, че българите там били неглижирани от УПЦ към Московската патриаршия, като признават че поповете на Поросенко са същите разколници предизвикали разкол преди години в Българската наша църква като са признали разколника Пимен.