• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Монархията - нещо възможно или нереалистичен план

Започната отъ генерал Жеков, 09 Авг 2018, 12:12:35

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Подкрепяте ли възстановяването на монархията в България (Царство България)?

ДА, начело с Кобургската династия
0 (0%)
ДА, начело с друга династия
2 (66.7%)
НЕ, привърженик съм на републиканското управление
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
1 (33.3%)

Общъ брой гласове: 3

ЦарствоБългариядържавадискусия

генерал Жеков

В тази тема искам да попитам за вашето мнение,относно монархията и възможен ли е нов монархически ред в България. Моето мнение е такова, че без да отричаме постиженията на държавата ни по времето на царете ни (не тези от Първата и Втората Българска държава), според мен, в момент като сегашния, при тези условия монархията е неприложима. Първо, защото нямаме подходящ монарх - Симеон Втори и неговото потомство, въпреки че имат изконни права над короната, няма как да ги получат, най-малкото защото никой не ги иска тук. Безродници и предатели, алчни за земи и имоти не ни трябват, само срамят името на един от наистина великите Български царе - Борис III, чийто успех начело на държавата няма кой да отрече. Втората причина, заради която монархичен режим е невъзможен тук е това, че при такъв начин на управление, на народа трябва да е вменена дисциплината и реда, като добродетели, а не ракията, наркотиците и кючеците. Така според мен, монархията - било тя конституционна или абсолютна, е един "класически" начин на управление, за момента неприложим в нашата държава. Моля да споделите какви са вашите виждания относно този начин на управление, историческите ви впечатления върху него, и дали сегашна България би била по-добре устроена при такъв модел на управление.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Аз съм на мнение, че конституционната монархия е най-добрия вариант за държавно устройство на България.
Наистина, Сакскобурготската династия в лицето на нейните епигони - Симеон Сакскобурготски и потомството му, са крайно неподходящи за български владетели. Според Търновката конституция, монархът е избиран от Великото народно събрание и пред него е полагал клетва. Въпросът за личността на монарха е ключов, ако бъде избран чужденец, той няма да милее твърде за България и няма да е приет добре от българите, а ако бъде избран българин, мнозина ще кажат - с какво той е по-добър от мен, че да е цар? Липсата на българска аристокрация поради унищожаването ѝ по време на турското робство прави избора на цар измежду българите доста рисковано начинание  :neutral:

генерал Жеков

Така е,избор от такъв вид много лесно може да се превърне в "буре с барут" за България и Българската политика
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Panzerfaust

Конституционна монархия е най-доброто управление за България най-вече поради факта, че един монарх би бил естествен надпартиен, извънсъсловен, надрелигиозен арбитър, и би ограничавал партизанщината, така характерна за нашите ширини (и не само).
За съжаление, в днешните български реалности е невъзможно връщането й, поне в обозримото бъдеще.
Agree Agree x 2 View List

Hatshepsut

Българските династии

От днешна гледна точка наследствената монархия може и да ни изглежда като несправедлива и неефективна форма на управление, но в исторически план тя донася изключителни ползи. Стабилността, която внася при предаването на властта, се превръща в основна предпоставка за развитието на България, а и на най-мощните държави в Европа. Показателно за значението ѝ е, че и до днес монархическите родове в множество страни са запазени и макар да не изпълняват водеща роля в управлението, те продължават да са сред най-значимите символи на своите държави и гарант за приемствеността и запазване на традицията в управлението.

Hatshepsut

Добавих анкета към темата, с право да променяте своя вот. Анкетата не е ограничена във времето  :smile-1:

Пешо

Цитатъ на: генерал Жеков - 09 Авг 2018, 12:12:35В тази тема искам да попитам за вашето мнение,относно монархията и възможен ли е нов монархически ред в България. Моето мнение е такова, че без да отричаме постиженията на държавата ни по времето на царете ни (не тези от Първата и Втората Българска държава), според мен, в момент като сегашния, при тези условия монархията е неприложима. Първо, защото нямаме подходящ монарх - Симеон Втори и неговото потомство, въпреки че имат изконни права над короната, няма как да ги получат, най-малкото защото никой не ги иска тук. Безродници и предатели, алчни за земи и имоти не ни трябват, само срамят името на един от наистина великите Български царе - Борис III, чийто успех начело на държавата няма кой да отрече. Втората причина, заради която монархичен режим е невъзможен тук е това, че при такъв начин на управление, на народа трябва да е вменена дисциплината и реда, като добродетели, а не ракията, наркотиците и кючеците. Така според мен, монархията - било тя конституционна или абсолютна, е един "класически" начин на управление, за момента неприложим в нашата държава. Моля да споделите какви са вашите виждания относно този начин на управление, историческите ви впечатления върху него, и дали сегашна България би била по-добре устроена при такъв модел на управление.

Причините, които даваш са основателни и аз смятам, че няма как сега да се върнем към конституционална монархия, но не означава, че не трябва да пробваме, но с друга династия. Симеон II го видяха хората какво направи... :whistle:

За мен това си остава най-добрият вид управление. Единственият проблем е, че ако се върнем към модела на царските правителства (като при Н.В. Цар Борис III), може отново да се повтори сценарият, в който при евентуална смърт на монарха регентите ще се чудят какво да правят и ще настъпи хаос в управлението, ако нямаме престолонаследник готов да седне на трона.

Hatshepsut

Цитатъ на: Пешо - 05 Ное 2022, 15:02:42Единственият проблем е, че ако се върнем към модела на царските правителства (като при Н.В. Цар Борис III), може отново да се повтори сценарият, в който при евентуална смърт на монарха регентите ще се чудят какво да правят и ще настъпи хаос в управлението, ако нямаме престолонаследник готов да седне на трона.

То затова се прави предварително листа с наследниците на престола, примерно в Англия са поне десетина души, доколкото ми е известно.
Informative Informative x 1 View List

Hatshepsut

Относно начина на изписване титлата на владетеля - до 1944г. не само за царя, но и за членовете на царското семейство е било прието титлите им да се изписват с главни букви. Според мен само титлата на управляващия владетел трябва да се изписва с главна буква: Царь или Царица, а титлите на всички останали членове на царската фамилия да се изписват с малки букви: царица, князъ и княгиня.

Относно наследяването на престола: през 30-те години на миналия век е имало предложение за промяна в Търновската конституция, позволяващо наследяване от първородното дете на монарха без значение на пола, но след раждането на Симеон Сакскобургготски през 1937г. такава промяна се е оказала ненужна. Според мен точно такова трябва да е положението: първородното дете да бъде престолонаследник без значение дали е син или дъщеря.
Когато управляващият владетел е Царица, нейният съпруг не може да носи царска титла, а само княжеска.

По отношение децата на монарха: титлите принц и принцеса са широко разпространени, но в Третото Българско Царство е било прието те да носят титлите князъ и княгиня, това положение го считам за най-правилно.

Относно обръщенията към горепосочените лица  :king:  :queen:

Към управляващия владетел:

Негово Величество Царь ...
Нейно Величество Царица ...

Към членовете на царското семейство:

Нейно Височество царица ...
Негово Височество князъ ...
Нейно Височество княгиня ...

Hatshepsut

Според мен, ако монархията бъде възстановена някой ден в България, това трябва да стане под формата на Четвърто Българско Царство, а не като продължение на Третото Българско Царство. Имам предвид следните аспекти:

- династията да е нова
- престолът да може да се наследява и от жени (за което споменах в предишния постинг)
- когато е малолетен, наследникът на престола да встъпва в длъжност при навършване на 21 годишна възраст
- koнституцията да е нова, а не актуализиран вариант на Търновската конституция
- парламентът да е двукамарен
- химнът да е "Шуми Марица"
- държавата да е секуларна, т.е. Църквата да е отделена от държавата и да не се изучава вероучение в училищата
- традиционния български правопис (с буквите Ѣ и Ѫ) да се използва паралелно с опростения
- 3 март да не е национален празник и по възможност изобщо да не се празнува

Hatshepsut

Почетни титли в монархическото общество

В Третото Българско Царство, според Търновската конституция не могат да съществуват благороднически титли:

Чл.58. Титли за благородство и други отличия, също и ордени не могътъ да съществуватъ въ Българското Княжество

Въпреки това, младшите членове на царското семейство са носили княжеска титла и това е било положението до 1944г.

След комунистическия преврат от 9 септември 1944г., в НРБ са били въведени т.нар.почетни звания:

Герой на Народна република България
Герой на социалистическия труд
Майка-героиня
Почетно звание ,,Заслужил"
Почетно звание ,,Народен"

Почетните звания ,,Заслужил" и ,,Народен" са отменени още по времето на соц-а, по-точно в края на 1987г. Останалите почетни социалистически звания са отменени на 21 март 1991г.

След 1991г. в България няма почетни звания и като се замисля, така е по-добре, имайки предвид какви са "героите на нашето време" - чалгари, простаци, мутрафони и байганьовци  :whistle:

В едно монархическо общество обаче почетните титли са нещо обичайно, такива е имало и при Първото, и при Второто Българско Царство. В Първото Българско Царство тези титли са били от прабългарски произход, а във Второто - от византийски произход.
Петвековното турско робство слага край на средновековната българска аристокрация и се налага бавното и трудно формиране на нов елит сред българското общество.

Трябва да правим разлика между ,,аристократически титли" и ,,почетни титли", това са различни неща: аристократическите титли се предават по наследство и са свързани с определен регион или населено място, докато за почетните титли това изобщо не е задължително.

Какво е моето виждане за почетните титли в едно българско монархическо общество?
• Първо, това са само теоретични разсъждения без реално покритие към настоящия момент, това го осъзнавам много добре.
• Второ, такива титли според мен са нужни, за да се контролира отгоре формирането на елита в обществото, който без такава регулация би се изродил в това, което наблюдаваме в момента - чалгари, простаци, мутрафони, галфони и т.н., за което намекнах по-горе.
• Трето, за да се избегне опорочаването на тази практика и нейната девалвация, носителите не трябва да имат специални привилегии и да не се допуска титлите да бъдат закупувани.

Според мен, почетните титли трябва да отговарят на следните условия:

- с тях да се удостояват само български граждани, които вече са награждавани с български орден или медала "За заслуга"
- титлите да не се дават посмъртно
- титлите да са пожизнени, лични и ненаследствени
- титлите да са национални и да не бъдат свързани с определен регион или населено място
- титлите да са с пирамидална структура: удостоените с по-висшестоящи титли да са по-малко на брой от удостоените с по-нисшестоящи титли
- максималният брой на живите носители за всяка титла да е ограничен
- едно лице да може да бъде носител само на една почетна титла
- броя на удостояваните лица за една година да е ограничен, примерно до 8 души годишно; удостояването с такива титли да става само веднъж годишно, примерно на Гергьовден
- удостоените да получават специална грамота и орден
- наименованията на титлите да са стандартни и европейски

Горните критерии се отнасят само за удостоените по заслуги, те не се отнасят за носителите по право, каквито са младшите членове на царското семейство - князете и княгините.

Завършвам с една таблица, представяща почетните титли по заслуги, според моите скромни представи:

Титла (М)     Титла (Ж)     Обръщение                                  Орден                                         Макс.брой живи носители
ДеспотДеспинаНегово (Нейно) ВисочествоСтара планина с лента1
МаркизМаркизаНегова (Нейна) СветлостСтара планина I степен4
ГрафГрафиняНегова (Нейна) СветлостСтара планина II степен16
ВиконтВиконтесаНегова (Нейна) СветлостМадарски конник I степен64
БаронБаронесаНегова (Нейна) СветлостМадарски конник II степен256

Когато удостоените са военни лица, редно е да им се връчва съответния орден "с мечове".
Ако лицето е вече награждавано със същата степен на същия орден в миналото, такъв не трябва да се връчва повторно.

Panzerfaust

Цитатъ на: Hatshepsut - 05 Мар 2024, 06:52:12Според мен, ако монархията бъде възстановена някой ден в България, това трябва да стане под формата на Четвърто Българско Царство, а не като продължение на Третото Българско Царство. Имам предвид следните аспекти:

- династията да е нова
Тук възниква въпросът коя да бъде тази нова династия. Има два варианта - българи по заслуги, което според мен е утопия, или нов внос на династия. Но то на практика в днешна Европа всички са роднини на нашата сегашна династия.

Hatshepsut

Цитатъ на: Panzerfaust - 21 Мар 2024, 23:33:38Тук възниква въпросът коя да бъде тази нова династия. Има два варианта - българи по заслуги, което според мен е утопия, или нов внос на династия. Но то на практика в днешна Европа всички са роднини на нашата сегашна династия.

Да, това е най-важният въпрос. Можем само да се надяваме, че ако някога дойде подходящия момент, ще се появи и най-добрата кандидатура. За съжаление, и аз не мога да кажа нищо оптимистично на този етап.

Hatshepsut

Цитатъ на: Panzerfaust - 21 Мар 2024, 23:33:38Тук възниква въпросът коя да бъде тази нова династия. Има два варианта - българи по заслуги, което според мен е утопия...

Аз също смятам, че да бъде избран за цар българин по заслуги е утопия; нещо повече, смятам го за неуместно. През 1879 и 1887г., когато се е избирал български княз, не е бил избран българин, въпреки че тогава е имало много по-достойни и заслужили българи, отколкото днес.
В съседна Сърбия двете кралски династии - Обреновичи и Караджорджевичи са по произход сръбски, но не мисля, че точно сърбите могат да бъдат положителен пример за нас  :dont:

Цитатъ на: Panzerfaust - 21 Мар 2024, 23:33:38... или нов внос на династия. Но то на практика в днешна Европа всички са роднини на нашата сегашна династия.

Това също е вярно, но защо трябва да се ограничаваме само до Европа? В източна Азия има стабилни монархии и династични домове, управляващи от стотици години, ще посоча примерно династичните домове на Корея, Япония и Тайланд. Не случайно точно тези теми ги разработвам доста детайлно  :aha:

Panzerfaust

Цитатъ на: Hatshepsut - 31 Мар 2024, 09:30:53Това също е вярно, но защо трябва да се ограничаваме само до Европа? В източна Азия има стабилни монархии и династични домове, управляващи от стотици години, ще посоча примерно династичните домове на Корея, Япония и Тайланд. Не случайно точно тези теми ги разработвам доста детайлно  :aha:
Това е екзотика, която ще е съвсем неразбираема за повечето българи.
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

Относно царския щандарт

Изображение на царския щандарт от Третото Българско Царство:

Според мен този флаг изглежда добре и трябва да остане в този вид и занапред. Нещо повече, той би могъл да се използва и сега като щандарт на държавния глава, има много държави с републиканска форма на управление, в които има президентски щандарти. За съжаление, отговорните фактори не се досещат за подобна възможност  :sad: 

Similar topics (1)