• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Люпчо Георгиевски

Започната отъ Death angel, 15 Юни 2025, 10:19:20

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

политикабългарщинаМакедония

Death angel

Една година условна присъда за Люпчо Георгиевски от Битоля

Той бе обвиняван в най-различни престъпления от режима в Скопие заради публикации, които съдържат исторически факти.

Основният съд в Битоля постанови едногодишна условна присъда с двугодишен изпитателен срок за Люпчо Георгиевски, съобщиха за БГНЕС от защитата.
Съдебните дела срещу Георгиевски, председател на закрития културен клуб "Иван Михайлов", започнаха преди три години. Той бе обвиняван в най-различни престъпления от режима в Скопие заради публикации, които съдържат исторически факти.
Георгиевски бе обвинен в разпространяване на омраза и ксенофобия към евреи, македонци, партизани и най-различни комунистически групировки от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито. Според прокуратурата и режима на Християн Мицкоски, Люпчо Георгиевски е обидил евреите, защото на Шабат отворил клуб „Иван Михайлов“, който според местната пропаганда е бил сътрудник на Мусолини и Хитлер.
Георгиевски е цитирал в своя профил Ванчо Михайлов и това, според властите в Скопие, е престъпление.

"Тази присъда няма юридическа тежест за мен – тя има символична стойност. Това е политическо послание, насочено не срещу моето лично име, а срещу българското самосъзнание в Македония. Обвинението срещу мен не почива на престъпление, а на убеждение. То отправя послание! Аз не съм насилил, не съм накърнил ничие достойнство. Единственото ми „прегрешение“ е, че открито се определям като българин, че почитам делото на Иван Михайлов и че стоя начело на културен клуб, който се стреми да съхрани паметта за българското присъствие в Македония.", каза Георгиевски след като присъдата беше произнесена.

"Държавата може да произнася присъди, но не може да съди съвестта... Истината не се забранява със закони. Паметта не се заличава със съдебни решения.", подчерта той.

БГНЕС припомня, че бившият македонски премиер Любчо Георгиевски даде показания по делото. Той изтъкна двойния стандарт по отношение на Михайлов и сръбските празненства в Северна Македония на дадени дати в наши дни.
На въпроса на прокурорката по отношение на историческия лидер на ВМРО, „може ли някой да извърши злосторство без да бъде съден и осъден след това?“, бившият премиер Георгиевски отговори: "Да, типичен пример е Тито", визирайки югославския диктатор.
Българските културни клубове в Северна Македония бяха закрити с извънредно законодателство, което влезе в сила със задна дата.
| БГНЕС

Не падай духом, където ти падне !

Death angel

Протест пред посолството на РСМ у нас заради присъдата на Люпчо Георгиевски

Младежката организация на ВМРО организира протест пред посолството на Северна Македония у нас. Тя се обявява в подкрепа на председателя на закрития български клуб в Битоля - Люпчо Георгиевски. Той беше осъден на година условно с двегодишен изпитателен срок.

Според магистратите в западната ни съседка публикуването във Facebook страницата на клуба на цитата от последния председател на ВМРО Иван Михайлов е ксенофобия и насаждане на етническа омраза.

Протестиращите обаче смятат, че не става въпрос за подобно нещо, а за изключително политическо решение. И затова те настояват българската държава да предприеме много по-сериозни мерки от направените вече остри политически декларации.

„Правата на българите в Македония не могат да бъдат погазвани. Очаквам адекватен отговор от държавата. Има европейски институции, има копенхагиски критерии. Това е държава-кандидат за член на Европейски съюз, която претендира, че е демократична страна", коментира протестиращият Калоян Христов, пише Нова.

|Dnes.bg
Не падай духом, където ти падне !

Panzerfaust

Георг Георгиев пусна една декларация от името на Външно и толкоз! България трябва да вдигне много повече шум по този казус и да притисне РСМ безкомпромисно! Аз лично не съм доволен - твърде пасивно, за пореден път.

Hatshepsut

РСМ се отдалечава от ЕС заради антибългарската си политика

Има граници, които разделят държави. Но има и други – невидими, по-опасни.

Границите между истина и пропаганда, между история и политическа конструкция, между правото на идентичност и злоупотребата с него.

Последните дни показаха, че между България и Северна Македония отново не минава просто държавна граница. Минава фронт, по който се стреля не с оръжие, а със съдебни решения, медийни внушения и дипломатически закани.

Активист с българско самосъзнание е осъден, а президент – обиждан. Европейският съюз е поставен в неудобното мълчание между кандидат и държава членка.

Въпросът не е само кой е прав, а кой използва историята като параван, и кой ще плати цената на тази подмяна.

Антибългарски ли е процесът срещу Люпчо Георгиевски в Северна Македония? Защо Скопие продължава да инициира напрежение със София и какъв трябва да е отговорът на българските власти?

Дебат по темата в студиото на „Директно“ с Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН и политолога и експерт по Западните Балкани Милен Желев.

https://www.bgonair.bg/a/157-direktno/386040-rsm-se-otdalechava-ot-es-zaradi-antibalgarskata-si-politika

Similar topics (1)

1653

Започната отъ Hatshepsut

Отговори: 26
Прегледи: 2219