• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Някой може ли да ми обясни защо празнуваме чуждото освобождение, а не нашето?

Започната отъ Валсо, 03 Мар 2025, 12:00:10

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Валсо

На 3 Март само е подписан мирен договор, слагащ край на руско-турската война. Обаче свобода и пълна независимост получават единствено Румъния, Сърбия и Черна гора. Ние - не. България получава пълна свобода и независимост и се появява на картата на Европа с името България чак на 22 Септември 1908 г., което е и обявено на церемония от цар Фердинанд.
След руско-турската война сме си останали подвластни на Турция за още 30 години.
Така че денят на истинското освобождение е 22 Септември 1908 г. и реално погледнато ние в момента празнуваме освобождението на 3 съседни държави, една от които не пропуска случай да плюе по нас.
Beauty & Smile like no other
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Panzerfaust

Фактологично е така и все пак...
Трети март 1878 г. сам по себе си е добър повод да бъде отбелязван като важна дата. На тази дата България се възстановява като субект на международното право след повече от 480 години. Отделно макар и ефимерна, с него имаме една обединена България. Което е важно като идеал.
А дали трябва Трети март да е национален празник е отделен въпрос. За мен националният празник трябва да бъде друг.
Agree Agree x 1 View List

Валсо

Цитатъ на: Panzerfaust - 03 Мар 2025, 19:16:22Фактологично е така и все пак...
Трети март 1878 г. сам по себе си е добър повод да бъде отбелязван като важна дата. На тази дата България се възстановява като субект на международното право след повече от 480 години. Отделно макар и ефимерна, с него имаме една обединена България. Което е важно като идеал.
А дали трябва Трети март да е национален празник е отделен въпрос. За мен националният празник трябва да бъде друг.

Разгеле, един нормален отговор! Когато написах горното във ФБ заедно с въпроса, ония с яко промитите мозъци ме псуваха или ми реагираха с ярост. Явно не им харесва да обиждам Окупатора, особено с известните думи на Левски, че "Който ни освободи, той ще ни пороби". И затова реших да питам в този форум, във ФБ явно нормални хора вече няма останали.

А според теб кой ден трябва да е национален празник? Не се заяждам, интересно ми е.
Beauty & Smile like no other
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Panzerfaust

Цитатъ на: Валсо - 04 Мар 2025, 02:42:56А според теб кой ден трябва да е национален празник? Не се заяждам, интересно ми е.
За мен празникът трябва да е чисто български (да няма намесена чужда държава като главно действащо лице) и да не бъде разделителна линия. Три са сериозните фаворити - 24 май, 6 септември и 22 септември. Аз лично не мога да приема просветен празник за национален, химнът и националният празник трябва да са нещо борбено, надъхващо и извоювано. Така че, остават другите два - Съединението и Независимостта. И двата са достойни и много ценни като проява на нашата воля, не мога да преценя.

Death angel

Цитатъ на: Panzerfaust - 03 Мар 2025, 19:16:22Фактологично е така и все пак...
Трети март 1878 г.
.... На тази дата България се възстановява като субект на международното право след повече от 480 години. Отделно макар и ефимерна, с него имаме една обединена България. Което е важно като идеал.
...
Субект на международното право България става след Берлинския конгрес.
А на турските васти в Македония е било съобщено, че там руски войски няма да стъпят веднага след сключването на примирието.

Не падай духом, където ти падне !

Death angel

Ето кой 3-ти март трябва да празнуваме и аз съм горд със синовете си, които и тази година не пропуснаха да ме поздравят с празника - 107 години от победата.

https://faktor.bg/3-mart-no-1918-g-e-istinskoto-ni-osvobojdenie-rusiq-kapitulira-pred-balgariq
Не падай духом, където ти падне !

Panzerfaust

Цитатъ на: Death angel - 05 Мар 2025, 12:26:27Субект на международното право България става след Берлинския конгрес.
Не искам да споря, все пак аз меко казано не съм русофил... :judge:

...но България (по-точно земите на България, защото тя не е назована поименно) става субект на международното право като автономно трибутарно княжество със Санстефанския договор. По-късно Берлинският конгрес потвърждава този статут, но орязва териториалния обхват.
Автономното трибутарно княжество, макар и не напълно независимо, е държавно образувание, с монарх, за разлика от автономните османски области, с управител. Става въпрос за Източната и Западната автономни области от Цариградската конференция 1876-77 и Източна Румелия.

Както и да е - националният празник трябва да е друг. :aha:

Similar topics (1)

1011

Отговори: 7
Прегледи: 1600