• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Дискусия: относно името на вр. Мусала

Започната отъ Hatshepsut, 30 Яну 2025, 06:31:02

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Според вас, редно ли е да бъде сменено името на вр. Мусала?

ДА, категорично
2 (100%)
НЕ, не е нужно
0 (0%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Общ брой гласове: 2

дискусия

Hatshepsut

Този въпрос се повдига периодично в българското общество, затова реших да пусна такава анкета и във форума. В стария форум също има подобна тема:

https://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=6406.0

Относно името на вр. Мусала

Мусала, снимана от района на Близнаците. Вдясно: Трионите и връх Малка Мусала. В далечината вляво: Витоша

Мусала̀ е първенецът на Рила и най-високият планински връх в България и на целия Балкански полуостров. Надморската му височина е 2925,4 m, измерена от равнището на пристанище Варна. По-висок е с 8 m от следващия по височина връх на Балканите, Митикас в планината Олимп в Гърция, и с 11 m от първенеца на Пирин, връх Вихрен, който заема третото място. Мусала има относителна надморска височина от 2473 m, което го подрежда на 7-о място в Европа.

Мусала се намира в източната част на Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 km от София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най-много от планинари от България и съседните страни. На върха са изградени метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН и Базовата екологична обсерватория „Мусала“ на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН.

Пирамидата на връх Мусала

Име

Името на върха произлиза от арабското мусалла означаващо „път към Бога“ или „място близо до Бога“. Според Владимир Хиндалов означава още „открито място, годно за молитва“, „каменна поставка в джамия, върху която се поставят мъртъвците“ и „високо място, откъдето мюезинът вика правоверните за молитва“. Според други виждания произходът на името е от арабското „мусалат“, означаващо „доминиращ“, „господстващ“. От 21 декември 1949 г. до 1962 г. върхът и високопланинската метеорологична наблюдателница се казват Сталин, на името на съветския диктатор Йосиф Сталин.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Мусала

Hatshepsut

За разлика от темата в стария форум, тук съм добавил и анкета.
В стария форум акцента беше да се организира онлайн петиция за смяната на името на върха, което не го считам за продуктивно, по-скоро трябва да се инициира обществен дебат по този въпрос  :rolleyes:

Моето мнение е ЗА промяна на името на вр. Мусала. Редно е името да е българско, а не арабско, не би трябвало най-високия връх в България и на Балканите да носи арабско име, свързано с ислямския култ.

Panzerfaust

За мен изобщо наличието на турска/османска/арабско-персийска топонимия, е огромна грешка и голям пропуск на Третата българска държава. Може да съм краен, но аз бих сменил дори имена като Бургас, Севлиево и Хасково, които вече са придобили гражданственост. В този ред на мисли, най-високият ти връх да има османско-арабско име е пълна идиотщина. За мен варианта Св. Йоан Рилски (не Иван) е най-подходящ, но може да се помисли и за други варианти.

Similar topics (1)