• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Българска Православна Старостилна Църква

Започната отъ Hatshepsut, 28 Дек 2024, 20:43:32

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

религияхристиянствоправославиецърква

Hatshepsut

Падна монополът на БПЦ върху православието, съдът вписа втора православна църква в България

Катедралният храм на Българската Православна Старостилна Църква

Съдебно решение прати в миналото монопола на БПЦ единствена да претендира да носи името Православна църква. На 16 декември  тази година с решение  Върховният касационен съд на Република България Българската Православна Старостилна Църква е вписана в регистъра на вероизповеданията към Софийския градски съд. Това означава, че Църквата е регистрирана като религиозна институция според Закона за вероизповеданията.

Тази регистрация премахва всички административни и законови пречки, които досега затрудняваха или възпрепятстваха функционирането на Българската Православна Старостилна Църква да извършва своята дейност. Съдебната сага тече от 2009 година.

Архиерейският Синод призовава всички клирици и пасоми на Църквата да благодарят на Бога за милостивия Му промисъл.

Всъщност Православната старостилна църква съвсем не е новост – тя има предистория от 1968 година, когато Св. Синод с патриарх Кирил приема новия календар. Тогава двама архимандрити – Серафим Сергий се обявяват против и се  отделят от БПЦ. В годините на комунизма обаче съществуването и бе невъзможно, но реалната й история започва преди 35 години, след падането на режима на Тодор Живков.

Софийски градски съд беше отказал регистрацията на Българската Православна Старостилна Църква, защото се налагаше становището, че втора православна църква освен БПЦ не може да съществува. Реално решението на ВКС, което беше обявено в петък отваря врати за нови православни църкви у нас. СГС няма основание повече да отказва на общности регистрация, ако в името им се съдържа ,,православна църква", коментират пред Faktor.bg богослови. Според тях разколът между старостилците и БПЦ е много по-страшен от разкола между  синодите  на покойните Пимен и Максим. Има разбиране в църковните среди, че при старостилците православието е запазено в много по-чист и автентичен вид.

Предстоятел на законната вече Българската Православна Старостилна Църква е Триадицки епископ Фотий.

Новата Църква има 15 храма в страната, а катедралният й ,,Успение на Пресвета Богородица" е в столичния кв. ,,Бъкстон". Техен е и девическият манастир в кв. Княжево, в който служат 60 монахини, а в цялата църква на Даниил няма толкова.

https://faktor.bg/padna-monopolat-na-bpc-varhu-pravoslavieto-sadat-vpisa-vtora-pravoslavna-carkva-v-balgariq

Hatshepsut

Българска Православна Старостилна Църква

Катедрален храм "Успение Богородично", София

Сайт на Българската Православна Старостилна Църква

https://bulgarian-orthodox-church.org/index.html

Българската православна старостилна църква е православна църква в България, която използва юлианския календар.

История

Църквата се отделя от Българската православна църква (БПЦ) през 1990 година, поради несъгласие с използването на новоюлианския календар в църковното богослужение, макар че сред някои от консервативните среди в БПЦ отдавна съществува недоволство от неговото приемане през 1968 година. Възниква като Триадицка епархия на старостилната Гръцка истинно-православна църква – така наречения Синод на противостоящите. В 1993 година Синодът на противостоящите дава автокефалия на църквата, която е оглавена от ръкоположения епископ Фотий Триадицки. От 2016 година Фотий носи титлата митрополит.

На 26 май (13 май стар стил) 2019 година митрополит Фотий Триадицки ръкополага за никополски епископ йеромонах Виктор, който умира на 10 май 2021 година от усложнение от Коронавирусна болест. На 28 август 2020 година е ръкоположен епископ Серафим Созополски, викарий на триадицкия митрополит.

На 16 декември 2024 година Върховният касационен съд постановява вписването на Българската православна старостилна църква в регистъра на вероизповеданията.

Храмове

Софийски катедрален храм

катедрален храм ,,Успение Богородично"
Пловдивско-пазарджишка енория

храм ,,Свети Георги Победоносец", град Стамболийски
Варненско-добричка енория

храм ,,Света Ксения Петербургска", село Тополи
Бургаско-русокастренска енория

храм ,,Свети Борис-Михаил", Бургас
Плевенска енория

храм ,,Свети Илия", Плевен
Сливенско-ямболска енория

храм ,,Свети Димитър Сливенски", Сливен
Благоевградска енория

храм ,,Свети Седмочисленици", Благоевград
храм ,,Св. кв. Кирил и Методий", Благоевград
Великотърновска енория

храм ,,Света Филотея Търновска", Велико Търново
Врачанско-видинско-монтанско-берковска енория

храм ,,Рождество Богородично", Враца
храм ,,Св. св. Константин и Елена", Враца
Габровско-трявненска енория

храм ,,Свети Онуфрий Габровски", Габрово
Дупнишка енория

храм Свети Йоан Рилски чудотворец", град Дупница
Санданска енория

храм ,,Живоносен източник", Сандански
храм ,,Свети Климент Охридски", Сандански
храм ,,Св. св. Козма и Дамян", село Лешница
Велинградска енория

храм ,,Радост за всички скърбящи", Велинград
Гоцеделчевска енория

храм ,,Света Троица", Гоце Делчев
Поликраищенско-шуменска енория

храм ,,Свети Николай Мирликийски", село Поликраище

Манастири и скитове

Княжевски девически манастир ,,Покров на Пресвета Богородица", град София
мъжки скит ,,Преподобни Теодосий Търновски", село Богдан, община Карлово

https://bg.wikipedia.org/wiki/Българска Православна Старостилна Църква

Hatshepsut

Канал на Българската Православна Старостилна Църква в Youtube

https://www.youtube.com/@BulgarianOrthodoxChurch/videos

Panzerfaust

Не поддържам старостилците, дори напротив - смятам преминаването към Новоюлиански календар на БПЦ за правилно и за важна крачка в еманципацията от руско-съветското православие. Чак ми е чудно как са я предприели в ония години и как руснаците са я разрешили.
От друга страна, не съм против те да бъдат регистрирани и да осъществяват законно дейност, смятам, че те трябва да имат право на такава.
За мен е по-интересно откъде се взеха тези цели 19 храма, че и манастир и скит. От снимката на Катедрален храм "Успение Богородично" - София си личи, че е нова църква, след 1990 г. Като знам колко трудно чрез дарения се събират пари за строителство на нови църкви, наистина ми е чудно откъде старостилците са намерили пари за такава широка дейност?

Валентин

Тази регистрация не е случайна точно в този момент. Иначе има сблъсък между светски и канонично право в случая, но не смятам, че БПЦ ще загуби от регистрацията на новата църква. Всичко е буря в чаша вода.

Валентин

Цитатъ на: Panzerfaust - 29 Дек 2024, 21:14:22Не поддържам старостилците, дори напротив - смятам преминаването към Новоюлиански календар на БПЦ за правилно и за важна крачка в еманципацията от руско-съветското православие. Чак ми е чудно как са я предприели в ония години и как руснаците са я разрешили.
От друга страна, не съм против те да бъдат регистрирани и да осъществяват законно дейност, смятам, че те трябва да имат право на такава.
За мен е по-интересно откъде се взеха тези цели 19 храма, че и манастир и скит. От снимката на Катедрален храм "Успение Богородично" - София си личи, че е нова църква, след 1990 г. Като знам колко трудно чрез дарения се събират пари за строителство на нови църкви, наистина ми е чудно откъде старостилците са намерили пари за такава широка дейност?

Донякъде проблем има с регистрацията им и той е юридически - самото им наименование въвежда в заблуждение. Ако имаш фирма "Български националистически форум" ООД и аз регистрирам фирма "Български националистически форум - нов" ООД това е проблем. Сходен е и казусът с БПЦ и БПСЦ. Но това не е най-важното в случая.
Колкото до въпроса с църквите и манастирите - БПСЦ се отделя от БПЦ заедно с църквите и манастирите, които са към нея. Тоест, не са новопостроени, а вече съществуващи такива. 

Panzerfaust

Цитатъ на: Валентин - 08 Яну 2025, 21:28:21Тази регистрация не е случайна точно в този момент.
Какво имаш предвид? Кой има интерес?

Цитатъ на: Валентин - 08 Яну 2025, 21:32:09Донякъде проблем има с регистрацията им и той е юридически - самото им наименование въвежда в заблуждение. Ако имаш фирма "Български националистически форум" ООД и аз регистрирам фирма "Български националистически форум - нов" ООД това е проблем. Сходен е и казусът с БПЦ и БПСЦ. Но това не е най-важното в случая.
За мен монопол върху Православието няма как да има. "Старостилна" е достатъчно разграничаващо и изясняващо.

Цитатъ на: Валентин - 08 Яну 2025, 21:32:09Колкото до въпроса с църквите и манастирите - БПСЦ се отделя от БПЦ заедно с църквите и манастирите, които са към нея. Тоест, не са новопостроени, а вече съществуващи такива.
Как точно са "към нея"? Ако разбирам правилно, в зависимост коя църква предпочитат свещениците и монасите в съответния храм/манастир, той става към тая или оная Православна църква? Интересно, не си го представях така. Аз смятах, че всичко е "собственост" на БПЦ и новите, в случая отделилите се старостилци, трябва да си създадат нови средища. Поне юридически би било логично да е така.

Similar topics (5)

746

Започната отъ Amenhotep

Отговори: 3
Прегледи: 874

20 Авг 2019, 10:58:34
отъ long time ago
1517

Отговори: 33
Прегледи: 3467

05 Май 2023, 17:57:33
отъ Шишман