• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Парламентарни и европейски избори 2024

Започната отъ Hatshepsut, 16 Апр 2024, 13:54:30

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждат тази тема.

За кого ще гласувате на парламентарните и европейски избори 2024?

ГЕРБ-СДС
0 (0%)
Продължаваме промяната-ДБ
1 (50%)
Величие
0 (0%)
БНС-НД
0 (0%)
"Има такъв народ"
0 (0%)
Възраждане
0 (0%)
БСП - обединена левица
0 (0%)
Синя България
0 (0%)
ПП "Глас народен"
0 (0%)
Атака
0 (0%)
За друга партия/коалиция
0 (0%)
Няма да гласувам
1 (50%)

Общъ брой гласове: 2

HatshepsutTopic starter

Темата е посветена на предстоящите на 9 юни 2024г. парламентарни и европейски избори у нас.
Вчера започна регистрацията на партиите и коалициите за участието в тези избори. След като регистрацията приключи, към темата ще бъде добавена анкета.

Избори 2024: Колко депутати ще излъчи всяка област у нас?

Централната избирателна комисия определи броя на мандатите в многомандатните изборни райони (МИР) в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г.

Най-много депутати ще излъчат избирателите в 23-ти МИР - София (19), 3-ти МИР - Варна (16), 2-ри МИР - Бургас (14), 25-и МИР - София (14), 24-ти МИР - София (13).

Ето разпределението на мандатите в многомандатните избирателни райони у нас:

Първи Благоевградски МИР - 11 мандата
Втори Бургаски МИР - 14 мандата
Трети Варненски МИР - 16 мандата
Четвърти Великотърновски МИР - 8 мандата
Пети Видински МИР - 4 мандата
Шести Врачански МИР - 6 мандата
Седми Габровски МИР - 4 мандата
Осми Добрички МИР - 5 мандата
Девети Кърджалийски МИР - 5 мандата
Десети Кюстендилски МИР - 4 мандата
Единадесети Ловешки МИР - 4 мандата
Дванадесети МИР Монтана - 4 мандата
Тринадесети Пазарджишки МИР - 8 мандата
Четиринадесети Пернишки МИР - 4 мандата
Петнадесети Плевенски МИР - 8 мандата
Шестнадесети МИР - Пловдив - 12 мандата
Седемнадесети Пловдивски МИР - 11 мандата
Осемнадесети Разградски МИР - 4 мандата
Деветнадесети Русенски МИР - 7 мандата
Двадесети Силистренски МИР - 4 мандата
Двадесет и първи Сливенски МИР - 6 мандата
Двадесет и втори Смолянски МИР - 4 мандата
Двадесет и трети МИР - София -19 мандата
Двадесет и четвърти МИР - София - 13 мандата
Двадесет и пети МИР - София - 14 мандата
Двадесет и шести Софийски МИР - 8 мандата
Двадесет и седми Старозагорски МИР - 11 мандата
Двадесет и осми Търговищки МИР - 4 мандата
Двадесет и девети Хасковски МИР - 8 мандата
Тридесети Шуменски МИР - 6 мандата
Тридесет и първи Ямболски МИР - 4 мандата
Броят на мандатите за всеки МИР е определен въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по места, както и и въз основа на раздел IІ от Методиката за определяне на резултатите от гласуването и разпределянето на мандатите при избори за народни представители, посочват от ЦИК.

Данни за броя на населението са предоставени на ЦИК в писмо от Националния статистически институт на 9 януари 2023 и приложението към него, съдържащо данни за общия брой на населението към 07.09.2021 г. по области, за град Пловдив и за районите на Столичната община.

Определението на броя на мандатите подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

https://bntnews.bg/news/izbori-2024-kolko-deputati-shte-izlachi-vsyaka-oblast-u-nas-1274616news.html
Rating: No ratings yet

HatshepsutTopic starter

Рекорден брой партии и коалиции подадоха документи за участие в изборите на 9 юни

За първи път от април 2021 г. насам рекорден брой партии и коалиции желаят да участват в изборите за национален и Европейски парламент. Общо 23 партии и 11 коалиции се подали документи за вота на 9 юни, научи "Дневник" от представител в Централната избирателна комисия. От тях регистрирани с решение на ЦИК са девет партии и седем коалиции. Срокът за подаване на документи за участие изтече днес в 17.00 часа. Регистрация може да бъде отказана, в случай че партиите и коалициите не са представили минимум 2500 валидни подписа на български граждани. В следващите десет дни (до 4 май) регистрирана вече партия или коалиция може да заяви в ЦИК промени в състава или наименованието си - да се включи нова партия, да се изключи друга или да се смени името.

В парламентарните избори на 2 април участваха общо 21 формации, на 2 октомври - 23 партии и 6 коалиции, на 14 ноември - 21 партии и 7 коалиции, в тези на 11 юли - общо 23 партии и коалиции, а на 4 април - 30 партии и коалиции.

Кои са сегашните претенденти

За участие във вота за народни представители заявиха желание всички партии и коалиции от 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ". Освен тях в надпреварата ще се включат и стари познайници от близкото и далечното минало, които ще направят опит да съберат необходимите гласове за прескачане на 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Един от участниците в предишни парламенти - Мая Манолова, ще се коалира заедно с общинския съветник в София Ваня Григорова. Те ще се явят с коалиция "Солидарна България", на която председател е Григорова и в която участват партията на Мая Манолова "Изправи се България", както и "Българска левица" и "Обединена социалдемокрация".

Бившият партньор на Манолова Татяна Дончева пък ще участва в изборите с "Левицата!". Партията ѝ "Движение 21" се озова в коалиция заедно с АБВ на Румен Петков и бивши социалисти като Костадин Паскалев и Валери Жaблянов. В нея влизат формации като "Зелена партия", "Земеделски съюз "Александър Стамболийски", "Национално движение за спасение на отечеството" и политическо движение "Социалдемократи". Новосформираното движение на бившия главен прокурор Иван Гешев ще участва в предстоящите избори в коалиция с "Партията на българските жени" и с "Български демократичен съюз "Радикали". Трите формации ще участват под името коалиция "Граждански блок".

Новата формация на бизнесмена с 19 обвинения Васил Божков "Център" ще използва за мандатоносители партия "Свобода" и "Българска земеделска партия", за да се яви на предсрочния вот. Обединението носи името "Център".

В коалиция "Синя България" ще се явят: "Консервативно обединение на десницата - КОД" на Петър Москов, НДСВ, "Български демократически форум", "Движение Демократично Действие - Д3", "Движение България на гражданите", "Консервативна България", "Радикалдемократическа партия в България"

Подали документи за участие в изборите са и по-непопулярни формации - партиите "Българско национално обединение - БНО" на Георги Георгиев, "Глас народен" на Светльо Витков, "Български национален съюз "Нова демокрация" на Боян Расате, "Български гласъ" на Георги Попов, "Народна партия истината и само истината" на Венцислав Ангелов, "Пряка демокрация", "Партия на зелените" на Владимир Николов, "За велика България", ВМРО, "Морал Единство Чест" на отцепилия се от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев, "Общество за нова България", "Републиканци за България" на Цветан Цветанов", както и коалициите "Ние гражданите" (в състав: партиите "Българската пролет", "КОИ - Компетентност, отговорност, истина" и "Българска работническо-селска партия") и "Коалиция на розата" (в състав "Българска Социалдемокрация - Евролевица" на Александър Томов, "Обединен блок на труда български лейбъристи" и "Родолюбие 2000").

До 7 май партиите и коалициите трябва да обявят листите с кандидат-депутатите, а на 8 май ще бъде изтеглен жребий за подредбата им в бюлетината.

https://www.dnevnik.bg/izbori-2024/2024/04/24/4618563_rekorden_broi_partii_i_koalicii_podadoha_dokumenti_za/

HatshepsutTopic starter

За разлика от предишните избори, на тези съм решил да гласувам. Все още не съм решил за кого ще дам гласа си, но със сигурност ще го направя.
Датата 9 юни е символична: така както на 9 юни 1923г. беше спрян простака Стамболийски, така и на 9 юни 2024 трябва да спрем русофилистика Копейкин  :judge:

Panzerfaust

Цитатъ на: Hatshepsut - 26 Апр 2024, 16:18:48За разлика от предишните избори, на тези съм решил да гласувам. Все още не съм решил за кого ще дам гласа си, но със сигурност ще го направя.
Абсолютно същото е и при мен.

FELDMARSCHALL

Аз може и да пропусна... :judge:

HatshepsutTopic starter

Жребият е хвърлен: Изтеглиха номерата на партиите и коалициите за изборите 2 в 1

ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1

Централната избирателна комисия проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати, регистрирани за участие в изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Това предаде NOVA.

Партии, коалиции и независими кандидати – Европейски парламент и Народно събрание:

№1 - „Има такъв народ”
№2 - „Глас народен”
№3 - „Синя България”
№4 - „Ние гражданите”
№5 - Кузман Илиев Илиев
№6 - „Български гласъ”
№7 - „Коалиция на розата”
№8 - Коалиция „Център”
№9 - „Солидарна България”
№10 - ПП „Единение“
№11 - БНО
№12 - „Възраждане”
№13 - „Меч”
№14 - „Продължаваме Промяната – Демократична България”
№15 - „Народна партия истината и само истината”
№17 - „Граждански блок”
№16 - „Български възход”
№18 -„Общество за нова България”
№19 - „Левицата”
№20 - „Партия на Зелените”
№21 - „Ние идваме”
№22 - ГЕРБ-СДС
№23 - „Български национален съюз”
№24 - „БСП за България”
№25 - партия „Величие”
№26 - ВМРО – Българско национално движение
№27 – „Пряка демокрация”
№28 - ДПС
№29 - „Зелено движение”
№30 - „За велика България”
№31 - „Български съюз за директна демокрация”
№32 - „Коалиция Неутрална България (русофили и комунисти)”

За изборите 2 в 1 желание за участие са заявили 20 партии и 11 коалиции. Предизборната кампания започва на 10-и май. 

https://www.vesti.bg/izbori/zhrebiiat-e-hvyrlen-iztegliha-nomerata-na-partiite-i-koaliciite-za-izborite-2-v-1-snimki-6198038

HatshepsutTopic starter

Вчера видях на една автобусна спирка залепен предизборен плакат на Красимир Каракачанов, като си помисля, за него съм гласувал няколко пъти, както за депутат,  така и за президент  :tired:  Оказа се, че той е същия русофилистик като Костя Копейкин, позицията му за войната на Русия срещу Украйна си е направо същата  :devil:  Освен това той се възхищава на Русия, която възпитавала войници, а пък Европа възпитавала джендъри - това е типична руска опорка, която съм срещал и друг път във фейсбук.

Та така, за предстоящите избори се колебая между ПП-ДБ и "Синя България"; и към двете коалиции имам огромни резерви и често съм писал срещу техни представители, дори и тук във форума. Знам, че техните допирни точки с национализма са малко, но според мен това са единствените политически сили, които имат волята и потенциала да се противопоставят на руското влияние в България.

FELDMARSCHALL

Очаквани резултати с една изненада ПП Величие, които според мен са умалено копие на Възраждане. Оня полковник Марков ми е особено противен.  :judge:
Agree Agree x 1 View List

Пешо

И аз не харесвам много от нещата, които говори полковника. Например позицията му относно паметника на Червената армия е срамна за един български военен. За войната между Украйна и Русия същата работа. Но хайде да видим дали и те ще се продадат както направиха ИТН и ПП-ДБ. Имат големи заявки - да гонят мафия, изсветляване на задкулисните процеси в държавата и др. Едва ли ще направят нещо. Скептичен съм. Най-вероятно пак ГЕРБ и ДПС ще управляват и кой знае, може Величие да влязат в някоя неморално коалиция. Да видим. :whistle:

Пешо

Цитатъ на: FELDMARSCHALL - 10 Юни 2024, 09:20:24Очаквани резултати с една изненада ПП Величие, които според мен са умалено копие на Възраждане. Оня полковник Марков ми е особено противен.  :judge:

Позицията за ваксините сигурно е същата, защото полковникът в едно интервю в СКАТ каза, че от всички европейски народи само ние сме "прогледнали" каква схема са ваксините и не сми си ги сложили. За мен това е признак на нисък интелект, но както и да е. От Величие не искат излизане от НАТО и ЕС за сега, защото те са единственият гарант за териториалната ни цялост. Когато питаха Марков каква е идеологията на вашата организация той каза екология. Ще се занимават с почистването на държавата от престъпници. Имат си прилики с Израждане, но има и разлики. Все пак едва ли нещо ще се получи. Между другото, те се похвалиха във Фейсбук, че в Кеймбридж са на второ място с 12 цяло и нещо процента, което е доста добре за новоизлюпила се партия.

Пешо

Кой е гласувал за Расате? :laugh: Още ли има хора, които му вярват след това, което стана 2010 г.?

HatshepsutTopic starter

Може би е още рано да се радваме, но изглежда Възраждане са достигнали тавана на електоралната си подкрепа - на изборите през 2023 те имаха 358,174 гласа и 14.16%, а сега по предварителни данни за парламентарния вот са с 251,154 гласа и 14.08%
Следях по време на кампанията страницата на К.Костадинов във фейсбук, там членовете и симпатизантите на партията му се бяха надъхали за голям пробив и да станат ако не първа, то поне втора политическа сила в България... резултатите обаче са красноречиви - значителен спад в броя гласоподаватели и по-малък спад в полученото процентно съотношение. Дано тази тенденция на спад за проруската маоистка пасмина продължи, надявам се да се превърне в истински срив  :judge:

По предварителните данни засега ВМРО-БНД получават 1.02% за парламентарния вот и 2.16% за евроизборите, значи все пак ако не друго, поне ще запазят партийната субсидия  :whistle:

Резултатът за БНС–НД е 1748 гласа и 0.1%, което е обичайно за тази формация. Идеите им за подкрепа на Украйна и за прочистване на българския национализъм от русофилията са правилни, но очевидно те нямат потенциал за тяхното реализиране.

Никъде не видях на тези избори партията Атака, може би е била включена в някаква червена коалиция  :tongue:

https://results.cik.bg/europe2024/rezultati/index.html

Пешо

Участие на Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков в Нова телевизия

Panzerfaust

Никога досега не съм бил толкова апатичен към избори.

Очаква ни управление на ГЕРБ и ДПС, възможно с някоя малка "патерица", дупе да ни е яко!
Sad Sad x 1 View List

Пешо

Цитатъ на: Panzerfaust - 10 Юни 2024, 22:51:45Никога досега не съм бил толкова апатичен към избори.

Очаква ни управление на ГЕРБ и ДПС, възможно с някоя малка "патерица", дупе да ни е яко!

Преди като бяха същите само че и с ПП-ДБ все едно, че беше нещо по-различно...

Panzerfaust

Цитатъ на: Пешо - 11 Юни 2024, 15:31:03Преди като бяха същите само че и с ПП-ДБ все едно, че беше нещо по-различно...
Не съм съгласен. Каквито и да са ПП-ДБ, не са от котилото на ГЕРБ и ДПС и объркваха сметки. То затова се стигна и до разтурване на сглобката и изборите, за да си гледат Боко и Делян пашалъка.
Agree Agree x 1 View List

Similar topics (5)

1646

Отговори: 35
Прегледи: 3340

1159

Започната отъ Hatshepsut

Отговори: 3
Прегледи: 1521

2066

Започната отъ Hatshepsut

Отговори: 9