• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Парламентарни и европейски избори 2024

Започната отъ Hatshepsut, 16 Апр 2024, 13:54:30

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

За кого ще гласувате на парламентарните и европейски избори 2024?

ГЕРБ-СДС
0 (0%)
Продължаваме промяната-ДБ
1 (50%)
Величие
0 (0%)
БНС-НД
0 (0%)
"Има такъв народ"
0 (0%)
Възраждане
0 (0%)
БСП - обединена левица
0 (0%)
Синя България
0 (0%)
ПП "Глас народен"
0 (0%)
Атака
0 (0%)
За друга партия/коалиция
0 (0%)
Няма да гласувам
1 (50%)

Общъ брой гласове: 2

Hatshepsut

Темата е посветена на предстоящите на 9 юни 2024г. парламентарни и европейски избори у нас.
Вчера започна регистрацията на партиите и коалициите за участието в тези избори. След като регистрацията приключи, към темата ще бъде добавена анкета.

Избори 2024: Колко депутати ще излъчи всяка област у нас?

Централната избирателна комисия определи броя на мандатите в многомандатните изборни райони (МИР) в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г.

Най-много депутати ще излъчат избирателите в 23-ти МИР - София (19), 3-ти МИР - Варна (16), 2-ри МИР - Бургас (14), 25-и МИР - София (14), 24-ти МИР - София (13).

Ето разпределението на мандатите в многомандатните избирателни райони у нас:

Първи Благоевградски МИР - 11 мандата
Втори Бургаски МИР - 14 мандата
Трети Варненски МИР - 16 мандата
Четвърти Великотърновски МИР - 8 мандата
Пети Видински МИР - 4 мандата
Шести Врачански МИР - 6 мандата
Седми Габровски МИР - 4 мандата
Осми Добрички МИР - 5 мандата
Девети Кърджалийски МИР - 5 мандата
Десети Кюстендилски МИР - 4 мандата
Единадесети Ловешки МИР - 4 мандата
Дванадесети МИР Монтана - 4 мандата
Тринадесети Пазарджишки МИР - 8 мандата
Четиринадесети Пернишки МИР - 4 мандата
Петнадесети Плевенски МИР - 8 мандата
Шестнадесети МИР - Пловдив - 12 мандата
Седемнадесети Пловдивски МИР - 11 мандата
Осемнадесети Разградски МИР - 4 мандата
Деветнадесети Русенски МИР - 7 мандата
Двадесети Силистренски МИР - 4 мандата
Двадесет и първи Сливенски МИР - 6 мандата
Двадесет и втори Смолянски МИР - 4 мандата
Двадесет и трети МИР - София -19 мандата
Двадесет и четвърти МИР - София - 13 мандата
Двадесет и пети МИР - София - 14 мандата
Двадесет и шести Софийски МИР - 8 мандата
Двадесет и седми Старозагорски МИР - 11 мандата
Двадесет и осми Търговищки МИР - 4 мандата
Двадесет и девети Хасковски МИР - 8 мандата
Тридесети Шуменски МИР - 6 мандата
Тридесет и първи Ямболски МИР - 4 мандата
Броят на мандатите за всеки МИР е определен въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по места, както и и въз основа на раздел IІ от Методиката за определяне на резултатите от гласуването и разпределянето на мандатите при избори за народни представители, посочват от ЦИК.

Данни за броя на населението са предоставени на ЦИК в писмо от Националния статистически институт на 9 януари 2023 и приложението към него, съдържащо данни за общия брой на населението към 07.09.2021 г. по области, за град Пловдив и за районите на Столичната община.

Определението на броя на мандатите подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

https://bntnews.bg/news/izbori-2024-kolko-deputati-shte-izlachi-vsyaka-oblast-u-nas-1274616news.html

Hatshepsut

Рекорден брой партии и коалиции подадоха документи за участие в изборите на 9 юни

За първи път от април 2021 г. насам рекорден брой партии и коалиции желаят да участват в изборите за национален и Европейски парламент. Общо 23 партии и 11 коалиции се подали документи за вота на 9 юни, научи "Дневник" от представител в Централната избирателна комисия. От тях регистрирани с решение на ЦИК са девет партии и седем коалиции. Срокът за подаване на документи за участие изтече днес в 17.00 часа. Регистрация може да бъде отказана, в случай че партиите и коалициите не са представили минимум 2500 валидни подписа на български граждани. В следващите десет дни (до 4 май) регистрирана вече партия или коалиция може да заяви в ЦИК промени в състава или наименованието си - да се включи нова партия, да се изключи друга или да се смени името.

В парламентарните избори на 2 април участваха общо 21 формации, на 2 октомври - 23 партии и 6 коалиции, на 14 ноември - 21 партии и 7 коалиции, в тези на 11 юли - общо 23 партии и коалиции, а на 4 април - 30 партии и коалиции.

Кои са сегашните претенденти

За участие във вота за народни представители заявиха желание всички партии и коалиции от 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ". Освен тях в надпреварата ще се включат и стари познайници от близкото и далечното минало, които ще направят опит да съберат необходимите гласове за прескачане на 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Един от участниците в предишни парламенти - Мая Манолова, ще се коалира заедно с общинския съветник в София Ваня Григорова. Те ще се явят с коалиция "Солидарна България", на която председател е Григорова и в която участват партията на Мая Манолова "Изправи се България", както и "Българска левица" и "Обединена социалдемокрация".

Бившият партньор на Манолова Татяна Дончева пък ще участва в изборите с "Левицата!". Партията ѝ "Движение 21" се озова в коалиция заедно с АБВ на Румен Петков и бивши социалисти като Костадин Паскалев и Валери Жaблянов. В нея влизат формации като "Зелена партия", "Земеделски съюз "Александър Стамболийски", "Национално движение за спасение на отечеството" и политическо движение "Социалдемократи". Новосформираното движение на бившия главен прокурор Иван Гешев ще участва в предстоящите избори в коалиция с "Партията на българските жени" и с "Български демократичен съюз "Радикали". Трите формации ще участват под името коалиция "Граждански блок".

Новата формация на бизнесмена с 19 обвинения Васил Божков "Център" ще използва за мандатоносители партия "Свобода" и "Българска земеделска партия", за да се яви на предсрочния вот. Обединението носи името "Център".

В коалиция "Синя България" ще се явят: "Консервативно обединение на десницата - КОД" на Петър Москов, НДСВ, "Български демократически форум", "Движение Демократично Действие - Д3", "Движение България на гражданите", "Консервативна България", "Радикалдемократическа партия в България"

Подали документи за участие в изборите са и по-непопулярни формации - партиите "Българско национално обединение - БНО" на Георги Георгиев, "Глас народен" на Светльо Витков, "Български национален съюз "Нова демокрация" на Боян Расате, "Български гласъ" на Георги Попов, "Народна партия истината и само истината" на Венцислав Ангелов, "Пряка демокрация", "Партия на зелените" на Владимир Николов, "За велика България", ВМРО, "Морал Единство Чест" на отцепилия се от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев, "Общество за нова България", "Републиканци за България" на Цветан Цветанов", както и коалициите "Ние гражданите" (в състав: партиите "Българската пролет", "КОИ - Компетентност, отговорност, истина" и "Българска работническо-селска партия") и "Коалиция на розата" (в състав "Българска Социалдемокрация - Евролевица" на Александър Томов, "Обединен блок на труда български лейбъристи" и "Родолюбие 2000").

До 7 май партиите и коалициите трябва да обявят листите с кандидат-депутатите, а на 8 май ще бъде изтеглен жребий за подредбата им в бюлетината.

https://www.dnevnik.bg/izbori-2024/2024/04/24/4618563_rekorden_broi_partii_i_koalicii_podadoha_dokumenti_za/

Hatshepsut

За разлика от предишните избори, на тези съм решил да гласувам. Все още не съм решил за кого ще дам гласа си, но със сигурност ще го направя.
Датата 9 юни е символична: така както на 9 юни 1923г. беше спрян простака Стамболийски, така и на 9 юни 2024 трябва да спрем русофилистика Копейкин  :judge:

Panzerfaust

Цитатъ на: Hatshepsut - 26 Апр 2024, 16:18:48За разлика от предишните избори, на тези съм решил да гласувам. Все още не съм решил за кого ще дам гласа си, но със сигурност ще го направя.
Абсолютно същото е и при мен.

FELDMARSCHALL

Hatshepsut

Жребият е хвърлен: Изтеглиха номерата на партиите и коалициите за изборите 2 в 1

ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1

Централната избирателна комисия проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати, регистрирани за участие в изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Това предаде NOVA.

Партии, коалиции и независими кандидати – Европейски парламент и Народно събрание:

№1 - ,,Има такъв народ"
№2 - ,,Глас народен"
№3 - ,,Синя България"
№4 - ,,Ние гражданите"
№5 - Кузман Илиев Илиев
№6 - ,,Български гласъ"
№7 - ,,Коалиция на розата"
№8 - Коалиция ,,Център"
№9 - ,,Солидарна България"
№10 - ПП ,,Единение"
№11 - БНО
№12 - ,,Възраждане"
№13 - ,,Меч"
№14 - ,,Продължаваме Промяната – Демократична България"
№15 - ,,Народна партия истината и само истината"
№17 - ,,Граждански блок"
№16 - ,,Български възход"
№18 -,,Общество за нова България"
№19 - ,,Левицата"
№20 - ,,Партия на Зелените"
№21 - ,,Ние идваме"
№22 - ГЕРБ-СДС
№23 - ,,Български национален съюз"
№24 - ,,БСП за България"
№25 - партия ,,Величие"
№26 - ВМРО – Българско национално движение
№27 – ,,Пряка демокрация"
№28 - ДПС
№29 - ,,Зелено движение"
№30 - ,,За велика България"
№31 - ,,Български съюз за директна демокрация"
№32 - ,,Коалиция Неутрална България (русофили и комунисти)"

За изборите 2 в 1 желание за участие са заявили 20 партии и 11 коалиции. Предизборната кампания започва на 10-и май. 

https://www.vesti.bg/izbori/zhrebiiat-e-hvyrlen-iztegliha-nomerata-na-partiite-i-koaliciite-za-izborite-2-v-1-snimki-6198038

Hatshepsut

Вчера видях на една автобусна спирка залепен предизборен плакат на Красимир Каракачанов, като си помисля, за него съм гласувал няколко пъти, както за депутат,  така и за президент  :tired:  Оказа се, че той е същия русофилистик като Костя Копейкин, позицията му за войната на Русия срещу Украйна си е направо същата  :devil:  Освен това той се възхищава на Русия, която възпитавала войници, а пък Европа възпитавала джендъри - това е типична руска опорка, която съм срещал и друг път във фейсбук.

Та така, за предстоящите избори се колебая между ПП-ДБ и "Синя България"; и към двете коалиции имам огромни резерви и често съм писал срещу техни представители, дори и тук във форума. Знам, че техните допирни точки с национализма са малко, но според мен това са единствените политически сили, които имат волята и потенциала да се противопоставят на руското влияние в България.

FELDMARSCHALL

Очаквани резултати с една изненада ПП Величие, които според мен са умалено копие на Възраждане. Оня полковник Марков ми е особено противен.  :judge:
Agree Agree x 1 View List

Пешо

И аз не харесвам много от нещата, които говори полковника. Например позицията му относно паметника на Червената армия е срамна за един български военен. За войната между Украйна и Русия същата работа. Но хайде да видим дали и те ще се продадат както направиха ИТН и ПП-ДБ. Имат големи заявки - да гонят мафия, изсветляване на задкулисните процеси в държавата и др. Едва ли ще направят нещо. Скептичен съм. Най-вероятно пак ГЕРБ и ДПС ще управляват и кой знае, може Величие да влязат в някоя неморално коалиция. Да видим. :whistle:

Пешо

Цитатъ на: FELDMARSCHALL - 10 Юни 2024, 09:20:24Очаквани резултати с една изненада ПП Величие, които според мен са умалено копие на Възраждане. Оня полковник Марков ми е особено противен.  :judge:

Позицията за ваксините сигурно е същата, защото полковникът в едно интервю в СКАТ каза, че от всички европейски народи само ние сме "прогледнали" каква схема са ваксините и не сми си ги сложили. За мен това е признак на нисък интелект, но както и да е. От Величие не искат излизане от НАТО и ЕС за сега, защото те са единственият гарант за териториалната ни цялост. Когато питаха Марков каква е идеологията на вашата организация той каза екология. Ще се занимават с почистването на държавата от престъпници. Имат си прилики с Израждане, но има и разлики. Все пак едва ли нещо ще се получи. Между другото, те се похвалиха във Фейсбук, че в Кеймбридж са на второ място с 12 цяло и нещо процента, което е доста добре за новоизлюпила се партия.

Пешо

Кой е гласувал за Расате? :laugh: Още ли има хора, които му вярват след това, което стана 2010 г.?

Hatshepsut

Може би е още рано да се радваме, но изглежда Възраждане са достигнали тавана на електоралната си подкрепа - на изборите през 2023 те имаха 358,174 гласа и 14.16%, а сега по предварителни данни за парламентарния вот са с 251,154 гласа и 14.08%
Следях по време на кампанията страницата на К.Костадинов във фейсбук, там членовете и симпатизантите на партията му се бяха надъхали за голям пробив и да станат ако не първа, то поне втора политическа сила в България... резултатите обаче са красноречиви - значителен спад в броя гласоподаватели и по-малък спад в полученото процентно съотношение. Дано тази тенденция на спад за проруската маоистка пасмина продължи, надявам се да се превърне в истински срив  :judge:

По предварителните данни засега ВМРО-БНД получават 1.02% за парламентарния вот и 2.16% за евроизборите, значи все пак ако не друго, поне ще запазят партийната субсидия  :whistle:

Резултатът за БНС–НД е 1748 гласа и 0.1%, което е обичайно за тази формация. Идеите им за подкрепа на Украйна и за прочистване на българския национализъм от русофилията са правилни, но очевидно те нямат потенциал за тяхното реализиране.

Никъде не видях на тези избори партията Атака, може би е била включена в някаква червена коалиция  :tongue:

https://results.cik.bg/europe2024/rezultati/index.html

Пешо

Участие на Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков в Нова телевизия

Panzerfaust

Никога досега не съм бил толкова апатичен към избори.

Очаква ни управление на ГЕРБ и ДПС, възможно с някоя малка "патерица", дупе да ни е яко!
Sad Sad x 1 View List

Пешо

Цитатъ на: Panzerfaust - 10 Юни 2024, 22:51:45Никога досега не съм бил толкова апатичен към избори.

Очаква ни управление на ГЕРБ и ДПС, възможно с някоя малка "патерица", дупе да ни е яко!

Преди като бяха същите само че и с ПП-ДБ все едно, че беше нещо по-различно...

Panzerfaust

Цитатъ на: Пешо - 11 Юни 2024, 15:31:03Преди като бяха същите само че и с ПП-ДБ все едно, че беше нещо по-различно...
Не съм съгласен. Каквито и да са ПП-ДБ, не са от котилото на ГЕРБ и ДПС и объркваха сметки. То затова се стигна и до разтурване на сглобката и изборите, за да си гледат Боко и Делян пашалъка.
Agree Agree x 1 View List

Similar topics (5)

1159

Започната отъ Hatshepsut

Отговори: 3
Прегледи: 1078

2066

Започната отъ Hatshepsut

Отговори: 9
Прегледи: 311

1646

Отговори: 35