• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Отец Гелеменов

Започната отъ Amenhotep, 27 Мар 2019, 19:51:58

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

национализъмполитика

Amenhotep

Отец Гелеменов: С черна магия убиха Иво Карамански

Често мои подпийнали събратя падат в гроба по време на погребение, казва водачът на националистите от началото на прехода

интервю на Васил Василев

- Отец Гелеменов, докъде стигнаха опитите ви да внедрите екзорсизма в църквата?

- Боря се, защото трябва да спрем нападението на врачките. Ръководството на казионната църква смята, че това е практика само при католиците и че екзорсизмът няма място в българския християнски живот. Така в момента няма кой да гони демоните и таласъмите от хората. Това дава възможност на всички магове и други шарлатани да се развиват и да изнудват хората. Трябва да им издърпаме чергата изпод краката и свещениците да започнат да вършат тази дейност. Нашествието им у нас е огромно, вече са няколко хиляди, докато православните свещеници, заедно с монахините и монасите, сме по-малко от 1000. Намаляха младежите, които искат да стават духовници, тъй като заплатите са ниски и цари терор от страна на черното духовенство, което управлява църквата. Свещениците са по-зле и от войниците – забранява им се да участват в партии и да основават фондации. Трябва да ходим само по водосвети и да събираме пари, които да пълнят касата на митрополиите.

- Какви промени предлагате вие, как да се реформира църквата?

- Този модел на нашата църква е остарял, той е от хиляди години, от времето на император Юстиниян I. Той разпорежда църковните общини да се поемат от черното монашество, за да могат черните духовници да ръководят църквата, доста неумело, разбира се. Как един човек, който не може да създаде семейство, как ще управлява цяла една епископия или митрополия?

Вече е време за презвитерианска църква в която ръководството да се избира между свещениците, както е било в първите християнски времена, а не от черното духовенство. Аз съм започнал да работя по тази идея за създаването на нова църква, но не съм си поставял някакви срокове. Има много свещеници, които ме подкрепят.

- Има ли известни личности, от които сте прогонвали злите сили?

- Да, има, но аз не съм като магьосниците, които се бият в гърдите и се хвалят. При мен са идвали и политици, и министри, бизнесмени и други високопоставени личности, но не мога да спомена имената им. Христос е казал, че лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната.

- Къде са богатствата на Поли Пантев, когото познавахте?

- Нямам представа, аз бях близък с неговия шурей отец Тотю, но той почина и е погребан в същия парцел с Пантев. Поли стана богослов след мен, докато с отец Тотю бяхме състуденти.

- Беше ли направена черна магия на Иво Карамански?

- Да, много хора му завиждаха, много негови опоненти са му поръчвали магия, което няма как да не окаже влияние за убийството му. Елена Вакуленку, която има школа за магии, трябва да бъде екстрадирана от България, защото е опасна за всички. Такива като нея трябва да бъдат преследвани по Наказателния кодекс, както е в Русия и Гърция. Карамански много ми е помагал, изключителен човек. Дори го наричам българския Робин Худ. Хора като него са полезни за България. Иво заслужаваше да живее като Иван Славков – Батето. Карамански си тръгна много млад и не успя да изпълни мисията, която му беше вменена от Бога.

- Съдихте ли Волен Сидеров заради това, че е откраднал "Атака" от вас, както твърдите?

- Не, няма да го съдя, защо има много по-висша сила, която ще го направи. В началото на прехода създадох организацията ,,Атака". Няколко партии се обединиха около мен, което да включва БНРП. Опитах се да регистрирам подобна формация в съда, но ми беше отказано. Организацията се наричаше Българско национал-социално движение ,,Атака". Казаха ми, че името много приличало на една партия, която е нанесла големи щети на човечеството. Може би визираха национал социалистическата. Аз обаче имах предвид да създам партия, която да проповядва социален национализъм – народът да е нахранен и облечен. А не, както днес да получава - по 270 лв. заплата. Бойко иска да вдигне доходите, но некадърният
Симеон Невежи му пречи От тъмнината излезе Волен Сидеров, който се занимаваше с в. ,,Демокрация" и го съсипа. Не че имаше голямо значение за подобен вестник. Народът му повярва, защото се хвана като удавник за сламка. Дори юмрукът, който е символ на "Атака", беше измислен от мен.

- В крайна сметка Волен Сидеров завърши ли теология?

- Да, но той е недоучен теолог. Той следва само за да има висше образование и не е истински богослов. Дипломира го един мой състудент, който е професор в Шуменския университет – Румен Ваташки, не знам дали не е братовчед на Янко Лудия (Янко Ваташки – фигура от подземния свят). И двамата са от едно и също село.

- Докъде стигна случаят с отец Сионий, който беше обвинен в педофилия?

- Аз не знам дали е педофил или не е. Както се казва, без огън няма дим. За лошото състояние на Семинарията голяма вина има бившият ректор Сионий с неговите хомосексуални изяви. В богословската академия нещата също не са добре. Моите уважения към жените, но те не могат да навлязат в дебрите на богословската наука. В академията има преподавателки – жени, които не са наясно какво представлява материята, с която се опитват да работят. Някоя си Клара Стаматова дори е написала учебник по догматика – една изключително трудна дисциплина. Жените не могат да бъдат и екзорсисти. Някоя си сестра Мария със светското име Биляна Щъркелова се представя за екзорсист, което е невъзможно.

- Мислите ли да ,,захвърлите" расото и да се върнете към политиката?

- Когато съм в политиката, аз не го хвърлям, а го закачам на закачалката. Преди всички избори ми се обаждат политически функционери, които ме канят да стана техен сътрудник. В момента симпатизирам на РЗС – няма по-добро нещо от ред, законност и справедливост за България. Търсят ме, но вече съм изморен за политика. Имам много работа около църквата. Дори да стана президент, пак трябва да ходя на гробищата, за да служа на мъртвите и на живите.

- Защо българинът няма навика да се изповядва?

- Вината не е в хората, а в църквата, която не си стои на мястото. Тя се е капсулирала в себе си и страни от гражданството. Какво пречи на патриарха преди задушница да излезе и да каже: ,,Отидете на гробища, за да почетете своите покойници и задължително извикайте свещеник". Наблюдавам, че много хора идват на гробищата и правят един грозен пикник – ядене, пиене. В някои случаи си пускат и музика. Има неграмотници, които си пускат Многая лета на гробищата Трябва да се извика свещеник, който е връзката между човека и Бога.

- Разкажете за Момчилградската република, при създаването на която сте участвал?

- Някакви турски фунционери през 1989 г. ли, през 1990 г., не си спомням, бяха заковали с пирони за земята кмета на Момчилград и викаха турските войски да навлизат, за да правят нова република. Тогавашния премиер на Турция Месут Йълмаз запази самообладание и нищо не последва. Ако беше пратил войски, Русия също щеше да отговори на удара и можеше да се стигне до война на нашата територия. По същия начин и в Разград се опитаха да направя република, но опитът беше неуспешен.

- Нужна ли е втора джамия в София, както настоява мюсюлманската общност?

- Ние не можем да се противопоставим на това. Рано или късно сигурно ще бъде издигната втора джамия, доколкото знам, се предвижда тя да се намира в Малинова долина. Волен не може да попречи на това, дори и с грозните сцени, които направи, като запали молитвените килимчета преди месец. Волен е мишена на Ал Кайда Никога това няма да му бъде простено

- Митове ли са разказите за падащите хора в гробовете по време на погребение?

- Не, има толкова много случаи. Мои събратя с приповдигнат алкохолен градус също са падали. След това им подават ръка и ги измъкват. Случва се, на гробищата е много кално и аз съм залитвал в неособено пияно състояние. Човек се замайва от плача на близко стоящите, случва се и да падне в гроба.

Hatshepsut

Отец Гелеменов: Адът се пренесе на земята! Демони карат хората да се самоубиват

Продадоха ни на американците, ако вдигнем революция заради тока, сините каски ще ни смачкат

Отец Георги Вилхелм Гелеменов служи днес смирено на Централните софийски гробища. Той обаче е известен като единствения духовник у нас със западна тапия за екзорсизъм (гонене на демони). Разговаряме с него по повод вълната от лудост, насилие и самоубийства, обхванала отново страната.

– Отче, Гелеменов, заради жегите ли, но отново има вълна от агресия в България. Младежи едва не убиха дете, оставено на грижите им. Масово жени се самоубиват, като скачат от балкони, какво се случва?

– Това не е от вчера, от няколко години вървят тези процеси, които сега се задълбочават. Установих, че седми-осми месец много хора си заминават от тоя свят. Особено около и след 20 юли се случват различни нещастия. Само двама светци са взети живи на небето Свети Илия и Свети пророк Елисей. Там където са те сега, трябва да се попълни бройката, защото има някакъв баланс между света на животите и мъртвите. Когато тук станем повече, дядо Господ привиква мнозина скоропостижно по един или друг начин. А горе трябват всякакви хора – и млади, и стари, и учени, и прости.

–      Звучи доста злокобно този невидим баланс?

–      Това е наистина един злокобен духовен цикъл, но от наша гледна точка. Когато те отидат в другото измерение, което ние наричаме Отвъдното, покойниците започват училище. Ангелските работници ги записват в различни класове в зависимост от техните способности. Ще ви разкрия и нещо, което не съм разказвал. Доста често напоследък започнах да сънувам покойниците, които опявам на Централните Софийски гробища. Яви ми се на сън едно детенце на година и шест месеца, което почина без време. Една ученичка го държеше за ръката и го водеше някъде. Около тях имаше много високи сгради с колони и едни спуснати завеси отгоре им. И аз я питам, къде го водиш това детенце, а тя ми отговаря – ,,как къде на училище". Тук ни обучават, за да можем да станем небесни администратори".

–      Казвате, че горе попълваме бройка, но нали все пак има разлика, защото според християнството самоубийството е грях?

– Това е много тежък грях. Колкото ни е отредено, трябва живеем. Пред слугите на Дявола обаче  няма защитени. На  мой колега свещеник жена му също се обеси.

– Според психолози, щом жените, които са по-устойчиви психически решават да се самоубият , то наистина положението в България е отчайващо. Други пък коментират, че не сме религиозни, затова по-лесно сме стигали до идеята да прекъснем земния си път сами?

–      Безперспективността в комбинация с мизерията – именно те водят до тежки психически усложнения. От друга страна най-добрите ни лекари са избягали на Запад, а тези, които са останали в България, не могат да въздействат на психично разклатените люде. Иначе по повод приказките как  не сме религиозни на психолозите ще кажа само, че още през 2 век Тертулиан (един от изявените учители на Църквата-б.р.) казва -"душата по природа е християнка". Така че  независимо, дали сме кръстни или не, то Христос е в душата на всеки човек. Кръщението е само една конфирмация, потвърждение на тази същност. Иначе няма спор-самоубийството си е грях. Аз обаче правя компромис и отслужвам заупокойна молитва. Води ме моето убеждение, че болшинството от самоубийците не разполагат със себе си. Те са били подмамени от зли сили, чиято цел е да доведат падналия духом човек до гибел.

– Според религиозната трактовка тези хора отиват в ада. Но от друга страна болшинството българи са много бедни – нямат пари за храна, лекарства, за ток, политиците са ни корумпирани, правосъдието е като криво огледало. Колко по-лошо би било в ада?

– Днес Адът наистина се е пренесъл на земята. Но явно и през това трябва да преминем. Това са изпитания. Ситуацията се усложнява допълнително, защото около нас гъмжи от демонични сили от различни рангове и подземни нива. Те изкушават хората или направо се вселяват в тях. Аз съм убеден, че в Съда трябва да има свещеник екзорсист. Много от престъпниците са ми споделяли ,,отче, сякаш не бях аз, един вътрешен глас ми казваше открадни или намушкай човека". Не че това трябва да бъде смекчаващо вината обстоятелство, но съдията и заседателите трябва да взимат предвид експертиза и на  екзорсиста.

–      Вие сте се сблъсквал с много случаи на паранормално присъствие, бихте ли дали пример?

–      Едно момче, непълнолетно, тъкмо го бяха пуснали с мярка подписка от МВР-то и майка му тутакси го доведе при мене. Разбрах, че е наркоман. Трябва да знаете, че 90% от хората, злоупотребяващи с психотропни вещества, в това число и с алкохол, са под контрола на демони. И питам го ,,защо бе момче, удари жената на касата по главата и й взе парите", а той ми отговаря, че нямал никакво чувство за страх. Една сила го бутала напред и му обещавала да го пази. С тия деца трябва да се работи много. Лошото е, че обикновено, ако са  непълнолетни, ги изпращат в поправителния дом в село Бойчиновци. А там, освен да пропаднат още повече или да се усъвършенстват в престъпния занаят, друго не се случва.

–      Кой организира и направлява тези зли сили и създания, които ни изкушават към греха?

–      Това е Сатаната – същият, който беше шефа и на Петър Дънов.

–      Защо православното духовенство отричате Дънов?

–      Защото той е най-големият сатанист. Нали знаете, че неговият знак, който той поставя на книги и прочие, е пентаграма. А това е знакът на Сатаната. Същият този, който задава различни задачи и на демоните. Ето наскоро  един общински служител от Южна България го беше много загазил. Когато отидох при него и започнахме ритуала, съществото започна през устата му да ме попръжва: ,,Попе майка ти...". Аз обаче продължих с молитвите и светената вода. Накрая извадих цели седем демона. Те излязоха от него последователно със силно викане, тръшкане, пяна от устата и разтрисане на цялото тяло. Слава на Бога, човекът вече е добре.

–      Вие сте единственият наш духовник завършил школа за екзорсисти. Бихте ли вдигнали завесата как попаднахте в това училище?

– Това беше специализиран курс, който тогава провеждаха към църквата Мариен кирхе в град Рощок. По правило екзорсизмът си е католическа практика. Първият ми случай беше с обладано от много мощен демон момиче. То беше изпаднало в будна кома. Отидохме при него заедно с колеги-католически свещеници. Те започнаха да се молят, аз също. Има си екзорсистки молитви във всички требници, било православни,  католически или протестантски. Това са молитвите – Василиеви, Златоустови. Киприяновите молитви на Запад ги няма, защото разпространение им спира само до България.

–      Млади и стари вече масово ходят по улиците с наведени към телефоните глави и слушалки в ушите. Как гледате на древните пророчества, според които именно технократската зависимост ще отвори пътя за идването на Антихриста?

– Така ще стане, но има и друго нещо, което не се знае. Аз съм установил, че зло същество може да проникне в нашата реалност и през телевизора и през монитора на компютъра. Затова категорично не бива да се гледат,особено от подрастващи, филми на ужасите, както и филми и снимки на вампири и таласъми. Не е тайна, че сега покварата върви по Интернет. Има и 25-и кадър, с който ни зомбират рекламисти-сатанисти. Днес на практика чрез технологиите могат да ни внушат на подсъзнателно ниво да извършим всичко, без да го осъзнаваме.

–      Защо според вас вече 26 години сякаш тъпчем на едно място и ставаме все по-бедни и нещастни?

–      Има местни сили които ни дърпат надолу, но и външни. Чували сте за тайния световен план ,,Ран-ът", който предвижда съсипване на икономиката ни и заграбване на територията ни. С две думи ние сме продадени. В момента сме американска колония и те си правят с нас каквото си искат. Отделно у нас има политици сатанисти и последователи на различни езически култове. Това допълнително усложнява ситуацията, защото те не слугуват на България, а работят за Рогатия и за себе си.

–      Сега се гласи ново увеличение на цената на тока, имаме ли полезен ход, революция ли да вдигаме?

–      Винаги съм бил ,,за" революцията, но сега точно сме се докарали до там, че не можем.

– Защо?!

– Ще влязат сините каски на НАТО и ще ни смачкат. Има една клауза , която казва, че която държава бъде нападната или където има неправомерни действия, при сигнал от властите влизат войски на НАТО от съседна държава и се саморазправят с митингуващите.

https://toppresa.com/55127/otets-gelemenov-adat-se-prenese-na-zemyata-demoni-karat-horata-da-se-samoubivat

Hatshepsut

Героите на прехода: Отец Гелеменов от скинхедс до демоните

Пазарджиклии със сигурност си спомнят подвизите на върлия националист отец Гелеменов от Церово, с които той се славеше в началото на прехода. Огромна омраза питаеше и към циганите, но днес тя е опитомена. Председател е на Българската християндемократическа партия – център, която е първата партия, регистрирана у нас след 1989 г., член на Европейския националистически интернационал. Обвиняван е и за подбудителство на скинари към расова разправа.

Кариерата му тръгва от военния инструментален завод в Панагюрище. Командироват го за осем месеца в Полша, връща се оттам с колело и записва Духовната академия. В германския Росток отива на икуменически семинар, а изкарва курс по екзорсистика. Убеден е, че демоните върлуват в България. Отецът гони сатанинските сили с 4 молебена – Киприанов, Василиев, Златоустов и Богородичен.

В някакава степен неговите идеи могат да се разглеждат като зародиш за по-сетнешната ,,Атака". Свещеникът – бунтар се занимаваше активно с политика до зората на този век. Последният му проект бе Български Народен социален съюз, който той регистрира през 2002 г.

По-късно той обяви, че се оттегля от политиката, защото България се управлява от външни сили и местните политици са ,,пълни продажници".

Отец Георги Гелеменов е завършил Духовната академия и е бил свещеник в София още преди 1989 г. Тогава се прочува и с дисидентски прояви, прави изявления за чужди радиостанции, обявява се в защита на преследвания по онова време Тренчев и др.

Заради това свещеникът се зае с екзорсизъм, прогонване на зли сили в духовен план. Това е и нещото, което сега му носи препитание в София. Отец Гелеменов не е част от официалния православен клир и не би могъл да бъде, тъй като не пести злостните си нападки срещу Светия синод, а митрополит Николай е под постоянен негов прицел.

Ето защо поп Гелеменов чака на гюме пред софийските гробища и отслужва панахиди и други обреди, които неговите ,,побратими" от официалната църква или не смогват, или не искат да изпълняват. Според него има демони, а какво представляват те – демонос на старогръцки означава дух, само че този дух е лош, не е добър. Под демон се разбира лош дух, който вреди на човека и пречи на неговото добро битие.

Демоните са навсякъде около нас. Дали могат да ни засегнат – да, това може да стане например след погребение, ако не се направи водосвет, но най-вече става, когато Сатаната изпраща един от тези демони да увреди някой човек по поръчка на някой магьосник. Ако приемем, че този къс хартия е направената предметна магия, той служи за знак на Сатаната, който си казва: ,,Ето, там някой има нужда от мен – да му изпратя демон, за да може да вреди." Демоните се отчитат пред своите господари от по-висшата йерархия какво зло са направили през деня или през нощта на хората. Обикновено отчетите се извършват нощем.

Последното изявление на отец Гелеменов по отношение на нашия край касае Иван Евстатиев и това, което причини той на 16 годишното момиче. Верен на темперамента си отец Гелеменов посъветва – ,,кметът – изнасилвач да бъде кастриран".

https://pzdnes.com/

Hatshepsut

Екзорсистът отец Георги Гелеменов пред "Телеграф": Зли същества палят войните за забавление

Христос е бил палестинец, говорил е на арамейски език на Кръста, заявява духовникът

Отец Георги Вилхелм Гелеменов е известен като единствения духовник у нас със западно образование за екзорсизъм (гонене на демони). Той обаче е считан и за първия изявен националист от зората на демокрацията в България. След 10 ноември през 1989 г., той регистрира първата политическа партия -Българска християндемократическа партия(център). През 1991 г. е посещавал школата на специалните части Алфа и ОМОН в Звенигород. Разговаряме с отец Гелеменов за неспирните войни и техния генезис, както и за последния случай с млад българин-националист, убит като доброволец на фронта в Украйна.

- Отче Гелеменов, вие като свещеник, но и родоначалник на националистическите партии у нас, как ще коментирате трагедията с момчето от България, което загина на фронта в Украйна?

- Да, това е една ужасна трагедия. Според мен той е бил изпратен от Боян Станков Расате, както стана вече ясно, който му закупил някакво военно оборудване със събрани 1500 лева.

- А не е ли било момчето, Бог да го прости, доброволец или наемник?

- Това момче сигурно не знае от къде се държи пушката. Не се прави така, ако искаш да служиш, се кандидатираш в някоя армия, където те обличат от глава до пети и те въоръжават до зъби. На мен не ми е ясно защо тук е трябвало да бъде оборудван и да бъде изпратен на смърт. Така че Расате би трябвало да носи отговорност при това съдебна за това, че е подтикнал и оборудвал този младеж да се бие срещу Русия. Дано прокуратурата се самосезира. Това момче Боян започна при мен навремето в Български национален съюз.

- Вие познавате ли младия мъж, който загина на фронта в Украйна?

- Не, но на тази възраст той не е ходил войник. Няма военна дисциплина, не е познавал вероятно тактиката и стратегията на военния бой. А там е много страшно. Ако е отишъл без някаква военна специалност, той значи е бил див кашик. Станал е пушечно месо, оттам идва израза кашимера. Те ги изпращат такива като него най-напред срещу огъня да ги избиват като кучета напразно. Аз тези момчета (националистите- б.р.) съм ги възпитавал в дух на любов към България и българщината, не на русофобия.

- Християнството при какви условия оправдава нарушаването на Шестата Божия заповед - ,,Не убивай"?

- Само при отбранителна ситуация, когато защитаваш дома, държавата и семейството си. Тогава, ако не убиеш ти, теб ще те погубят. За жалост в историята непрекъснато християни са водили войни едни срещу други. Както в момента се случва между Украйна и Русия, а целият свят ги гледа. За мен това е гражданска война между братски народи. Украйна, това е Киевска Рус, а първият им митрополит е българинът Киприан.

- Да, и дори по време на атеистичният режим в СССР мощите му се пазеха в Успенския катедрален храм на Кремъл...

- Да, така е.

- Чуват се гласове сред владици и миряни, че ако сме християни, не бива да наливаме масло в огъня, а през 2024 г. да поканим двете страни в София на мирни преговори – все пак нали нашата столица е единствената в света с името на Премъдростта Божия?

- Идеята е прекрасна, но трябва и държавна воля, както от нас, така и от другите две страни, в което се съмнявам. Реално повод и причина за тази война станаха бандеровците. Те са горели живи българи, бременни жени са убивали. От тази гледна точка руснаците смятат, че имат право да воюват. Сега чета, че натовски войски щели да влязат в Украйна. А Русия още не показала военната си мощ със страшните оръжия и какво ще става, Бог да ни е на помощ.

- Не е тайна, че войната раздели и родната Църква, една част от владиците я оправдават, а друга я заклеймяват. Реално обаче еднолично отговорният - руският президент Владимир Путин, можеше и да избегне войната. От християнско гледище може ли нещо да оправдае отнемането живота на над половин милион души и от двете страни на фронтовата линия до сега, без да броим останалите инвалиди?

- Така е, но виждате, че Путин има 80% рейтинг независимо от жертвите, които дадоха руснаците. В този ред на мисли ще ви кажа, че войни ще има винаги на нашата планета, защото войната е програмирана в битието на Човечеството. Мисля си вече дали народите, създадени от Твореца и неговите помощници, сега не служат за забавление на по-висши зли същества. Както ние сме организирали турнири, за да се бият гладиаторите, така може и Отгоре да ни използват за същото. Това е моя теория.

- Война пламна и в Светите земи, под чийто знак вероятно ще премине цялата 2024 г. Как ще коментирате факта, че тя също поляризира обществото ни?

- Ако прочетем книгата Битие от Библията, ще видите корена на войната там. Евреите бягат от Египет, а после Моисей ги е размотавал доста дълго през пустинята, докато пристигат до т. нар. Обетована земя. Но Обетованата земя е била Палестина, добре обработена и поддържана, която Бог им я бил обещал на юдеите. Когато Моисей умира на планината Синай, еврейските племена повежда Исус Навин. Той пристига в Палестина, като заповядва да се избива всеки независимо от възрастта му. Е, тази война за тези земи е оттогава до днес, вече 3000 г.

- А Иисус Христос не е ли бил и той евреин т.е. юдеин?

- Според моя прочит е бил палестинец от областта Арам, където се говори на арамейски. И досега този език съществува там. Не е тайна, че майката на Христос също е от палестинските райони. Ако е бил евреин, нямаше да го разпънат. Когато е на Кръста, Христос извиква ,,Ели, Ели, лама сабахтани" т.е. ,,Господи, Господи защо си ме изоставил". Като чуват това, евреите казват "Той вика пророк Илия" т.е. те не са го и разбрали, защото не е говорил на техния език. Аз съм бил и в Ирак, познавам много добре битието и начина на мислене на арабските народи. Зная, че те не търпят потисничество и тази война там няма скоро да свърши.

- Какво сте правили там?

- Бях два мандата наблюдател към ООН. При първия през 1994 г. бях като цивилен. Там трябваше да се потвърди или не изборът на Саддам Хюсеин за президент. А знаете как се гласуваше - 99,99% от бюлетините бяха за него.

- Почти като изборите в Русия в последно време?

- По-скоро като при нас по времето на комунизма. А вторият път ходих през 1997 г. като военен по времето на Кофи Анан начело на ООН. Тогава трябваше да проверим има ли химическо оръжие в седемте резиденции на Саддам – като че ли той би го скрил точно там. Е, не установихме нищо. Отидохме после в Тикрит, където ме приеха като много скъп гост. Мюсюлманите в знак на почит ми заклаха агне в краката и после ме изпратиха в едно секретно военно поделение. Там малко ги пообучавах (тъй като съм служил като артилерист) да стрелят с минохвъргачки – много слаби военни бяха иракчаните. На 45-ия ден се завърнах в България.

- Вие отдавна действате като свещеник на повикване за водосвети, опела и т.н. Как виждате състоянието на Църквата отстрани, по-добре ли стана, след като държавата осигури заплатите на клира?

- Положението в масовия случай е батак. По правило всеки митрополит дърпа чергата към себе си. Патриархът, който ме ръкоположи преди много време, реално е безгласна буква. Каквото и да му докладват, той казва ,,имате си митрополит", той от своя страна препраща проблема към секретаря. И проблемите си трупат с години. Така че заплатите са най-малкият проблем.

- А кой е големият?

- Това е потисничеството на черното духовенство спрямо бялото - свещениците, които могат да се женят, да имат деца, между които съм и аз. Ние тичаме и зиме, и лете по гробища и водосвети, докато болшинството монаси, заели високите административни длъжности, се държат като калдъръм кокони. Стоят си в канцеларията, пушат си, пият си, докато селските попове тънат в мизерия. Реално, ако искаш да имаш добра енория, трябва да имаш мек гръбнак, да се кланяш и да лижеш подметки, казано на небогословски език. Църквата трябва да премине към презвитерианство, както е на Запад, без монашеските чинове. Който иска да е монах, отива в манастир. Все пак тази дума идва от гръцкото ,,монос" т.е. сам, а не да са в канцеларията и на жълтите павета и да потискат свещеници, които реално служат сред хората.

- От кога е забранено на белите духовници да заемат архиерейски длъжности, да участват в избора или да бъдат избирани за патриарси?

- Това е от времето на Юстиниан, през втората фаза от управлението му. Тогава той разделя духовенството на бяло и черно. На вторите им дава големи права, облича ги в лъскави дрехи с корони като царе, по-скоро да им се подиграва. Оттогава тръгва да зее пропаст между бялото и черното духовенство. Значи владиката ти казва например така:

- Отче, от утре те прехвърлям от Хасково в Стара Загора.

- Ама, владико мой, имам деца, те ходят на училище в Хасково.

- Изпълнявай заповедта, защото ще те тикна в някоя селска енория, в която ще загинеш от глад.

Ето, преди няколко години се взе решение да не се нарича Църковно-народен събор, а само Църковен събор. Така че народът вече не участва в никакви такива процесии като плебесцити (референдуми).

- Миналата година срещнах пътуващия свещеник отец Петър от село Стежарово, Плевенско, да проповядва в столичен мол. Той се оплакваше, че е разпопен несправедливо от владиката. Може ли поп да бъде разпопен?

- Не, никой не може да те разпопи, защото Божествената благодат, която ти се предава от твоя епископ при ръкоположението, не може да се върне назад към Божествения свят откъдето слиза. Мога да ти отнемат енорията, но не и благодатта, познанията и свещеническите умения, нито любовта на хората. Така че това е празна приказка - разпопен свещеник няма, има лишен от енорийско служение.

- Оплакваме се, че гетата в Българя са изкушени от протестантски или мюсюлмански проповедници, но реално православието прави ли нещо да приласкае или да превъзпита хората там чрез библейския морал?

- Тези проповедници ги подкупват с храни и парични дарения особено в ромските квартали, където хората мизерстват. Поради тази причина тези ереси възрастват все повече и повече. Не можем да кажем обаче, че всички евангелисти, например са черни. Сред тях има и свестни хора като пастор Павел Игнатов например. Но пристигащите отвън проповедници имат големи финансови възможности и ги заглушават.

- Много от нашите емигранти в Италия през 90-те години намериха спасение с топла храна и дрехи в католическите храмове. Сега, връщайки се у нас, мнозина питат защо православната църква не се грижи за бедните така. Ето в София само църквата ,,Св. Петка-Стара" дава безплатен обяд в четвъртък и това е?

- Католиците имат организацията ,,Каритас", която има за задача да облича, да изхранва, да се грижи за бедните и онеправданите. Ние за жалост нямаме такава организация. Някои свещеници на свободна воля се грижат за бедните и скръбните, следвайки завета на Христос да обичаме ближния като себе си.

- Казвате няколко, но той е само един – отец Иван, който направи приюта за сираци и бездомници в село Нови хан. Не е ли тъжно, че само той сред клира остави всичко и последва Христос в името на ближния?

- Тъжно и печално е. Той се бие като река в бряг сам толкова години и разчита на добрината и милосърдието на хора, на фирми и бизнесмени тук-там. Никой не го подкрепя - нито държавата, нито Църквата, нито някое от безбройните НПО-та. За съжаление той е на години, аз съм на 69, Иван е на 78 г. Той също е болен и неговата мисия на Земята май скоро ще приключи.

- В притчите си Христос поучава, че който иска да го следва, трябва да раздаде имуществото си на бедните. В доста жития четем, че праведници преди само 100-200 г са го правили, но днес не се случва. Вяра ли ни липсва?

- Това трябва да го правят главно монасите. Те трябва да предадат цялото си имущество на църквата, но не го правят. Даже измежду тях има приказно богати люде. Защото няма какво да се лъжем, парата е във висшия клир, а как се управлява тя, никой не знае. Църквата получава няколко милиона на година от държавата, които изчезват незнайно къде. Св. Синод има имоти, които отдава под наем, има приходи от храмовете, с които могат да развиват много по-голяма социална дейност.

- Вие колко получавате заплата?

- Аз от 1989 г. не съм на заплата, тъй като бях низвергнат. Задето направих една панихида за католика Йежи Попелушко. Той е убит от служители на полската държавна сигурност и е обявен за блажен от католическата църква. След това 30 г. бях гробищен свещеник. И днес хората си ме знаят и ме търсят.

- Значи съдбата от отец Петър и вас е застигнала?

- Да и аз съм без енория, но това не е лишаване от сан, мога да служа.

https://telegraph.bg/