• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Относно движението #MeToo

Започната отъ Hatshepsut, 07 Окт 2022, 08:23:35

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Какво е вашето мнение за движението #MeToo?

Подкрепям го напълно
0 (0%)
Подкрепям го в определена степен
1 (50%)
Категорично го отхвърлям
1 (50%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Общъ брой гласове: 2

Hatshepsut

Този превод не е много добър, но като цяло се разбира  :rolleyes:

Какво е движението #MeToo?

История зад движението

Фразата #MeToo е създадена за първи път през 2006 г. от Тарана Бърк, адвокат на жените в Ню Йорк. Бърк искаше начин да упълномощи жените, които са претърпели сексуално насилие, като им даде да разберат, че не са сами - че други жени са преживели същото преживяване, което са имали.

След това, през 2017 г., фразата беше въведена отново от актрисата Алиса Милано като начин да насърчи жените и мъжете да споделят своите истории като част от движението срещу сексуален тормоз. Оттогава резултатите от съживеното движение са поразителни, като хората споделят своите истории, придружени от хаштаг #MeToo в много различни социални медийни платформи.

И вследствие на тези разкрития някои от най-мощните хора в нацията в развлеченията, спорта и политиката бяха изложени за сексуален тормоз или нападение над други.

Решението на Милано да въведе отново фразата е предизвикано от статия на New York Times, в която Харви Уайнстийн е обвинен в сексуален тормоз. По това време Милано не знаеше за произхода на фразата и започна да насърчава оцелелите да използват хаштага #MeToo в социалните медии, за да създадат информираност за проблема и да изградят чувство за общност и подкрепа сред оцелелите.

Първоначално Ашли Джъд и Роуз Макгоуън бяха най-гласните за действията на Уайнстийн. Но много други, чувствайки се овластени както от движението, така и от безстрашието на Джъд и Макгоуан, също започнаха да споделят своите истории. Междувременно Милано нямаше представа колко бързо ще хване една малка идея, което накара фразата да бъде използвана повече от 12 милиона пъти през следващите няколко седмици.

За хората, които ежедневно са работили с оцелели от сексуално насилие и тормоз, отговорът е извън възможностите им за разбиране. И накрая, проблемът, по който неуморно са работили, е придобил известна популярност и е спечелил национално внимание. Местните масови усилия, оглавявани от Бърк, сега се разшириха, за да достигнат до общност от оцелели от всички сфери на живота. И това далеч не е приключило.

Преглед на успехите на Движението

Като цяло движението #MeToo процъфтява.

Продължава публичен диалог по проблемите, както и прогресивни промени в начина, по който обществото гледа на истинските предизвикателства при справяне със сексуалния тормоз и насилие. Всъщност една от най-големите промени е фактът, че оцелелите вече могат да споделят своите истории публично без страх.

По този начин тишината около сексуалния тормоз и посегателство се нарушава. Сега хората са отворени за дискусия по проблемите и стават по-страстни да видят нещо направено. Ето преглед на някои от другите промени, които движението #MeToo е улеснило или подтикнало.

Потвърдено за оцелелите, че не са сами
Разработи по-силна общност, където оцелелите се чувстват сякаш имат глас
Демонстрира колко широко разпространен е въпросът
Изместени социални норми и мнения по въпроса
Изложени системи от убеждения, които позволяват злоупотреба
Повишено състрадание към оцелелите
Да доведе до конкретни промени в законите и политиките
Създадени пътища за оцелелите да говорят и да споделят своите истории
Наруши тишината около сексуалния тормоз, сексуалното насилие и сексуалния тормоз
Дестигматизира въпроса и го направи безопасен за дискусии
Доведе до наказание или лишаване от свобода на някои могъщи мъже
Подчерта факта, че са необходими действия за насаждане на политики за борба с тормоза
Накара няколко държави да забранят споразуменията за неразкриване на информация, които помагат на силни хора да скрият действията си, като купуват мълчанието на оцелелия
Да доведе до създаването на Time's Up Legal Legal Fund Fund, който е предоставил законно представителство на близо 4000 оцелели
Да доведе до разширени закони за сексуален тормоз в Калифорния и Ню Йорк
Да доведе до създаването и приемането на нови правни стандарти от Международната организация на труда (10 държави вече са го ратифицирали)

Какво следва?

Въпреки че движението #MeToo постигна много за кратко време, някои защитници не са толкова оптимистични за успехите. Въпреки че хората определено обръщат внимание на случващото се - и повечето се съгласяват, че сексуалният тормоз е погрешен - хората все още са обект на тормоз и нападения в рекорден брой.

Всъщност 81% от жените и 43% от мъжете съобщават, че са преживели някаква форма на сексуален тормоз или нападение през целия си живот, според проучване от 2018 г., проведено от Калифорнийския университет и неправителствената организация Stop Street Harassment

Освен това оцелелите от сексуално насилие и тормоз все още се справят с обвиненията на жертвите, да не говорим за заплахата от отмъщение за изказване. Също така все още има огромна промяна, която все още трябва да се осъществи, за да спечели битката срещу сексуален тормоз и сексуално насилие. Най-отгоре в списъка е необходимостта да се обърне внимание на това как извършителите създават ситуации в своя полза и често се измъкват с тормоз и дори нападение над някого. Докато този въпрос не бъде проучен и адекватно разгледан, повечето застъпници се чувстват сякаш не могат да си починат.

Според хората, работещи с проблеми на тормоза и нападенията всеки ден, движението #MeToo движи нещата в правилната посока, но все още има дълъг път.

Днес фразата #MeToo все още е знак за солидарност към жертвите на сексуален тормоз и насилие. Всъщност туитовете и публикациите в Instagram с хаштаг #MeToo все още се публикуват ежедневно. Те постоянно напомнят, че сексуалното насилие е широко разпространен въпрос. Следователно няма съмнение, че движението #MeToo е ефективно за насърчаване на социалните промени и създаване на общност за подкрепа.

Но все още има много неща, които движението #MeToo не е постигнало. От промените във федералните закони до реалната безопасност за оцелелите, които говорят, все още има много неща, на които трябва да се обърне внимание, преди сексуалното насилие и тормозът да се превърнат в проблем от миналото.

https://bg.brainmain.net/10493172-what-is-the-metoo-movement

Hatshepsut

Тази информация е от 2018г.

#MeTooBG - световното движение срещу сексуалния тормоз вече и у нас

Международната кампания срещу сексуалния тормоз #MeToo вече набира популярност и у нас.

Инициативата е на университетската преподавателка Леа Вайсова, която сподели във Facebook пост своята история за преживяно сексуално насилие. 

"Направих поста публичен и той придоби невероятна популярност. Освен коментарите, аз получавах на лични съобщения разказите на други жени, които са били в ситуация като моята. Оттук се породи идеята да бъде инициирано движение по подобие на Me Too в САЩ – жени да споделят публично ситуации, в които са били жертва на насилие, слагайки хаштаг #metoobg" - разказа пред OFFNews.bg Вайсова.

Българският фонд за жените вече подкрепи инициативата на Леа Вайсова.

Време е за #MeTooBG. Време е жените да бъдат чути, да бъдат подкрепени и насилието над жени да спре, призоваха от организацията днес.

Ето и самият пост на Леа Вайсова, провокирал инициативата #MeTooBG:

"Случката е от вчера.

Отивам на гости на приятели и съм купила вино. Пресичам улица Екзарх Йосиф и часът е около 19.30. Тъмно, но не съвсем, вървя с музика в ушите. Тъкмо да тръгна по една от уличките и се разминавам на ъгъла на Екзарх Йосиф и уличката с някакъв мъж на моя възраст, съвсем нормално изглеждащ, който ме облъхва на алкохол. Усещам как тръгва след мен, застига ме и ми говори нещо, което не чувам. Преценявам ситуацията, че след няколко крачки ще свия по съвсем забутана улица, но в момента се намирам пред някакъв ресторант. Спирам, махам слушалките и казвам: "Какво?!"; Той: "Отдавна не съм виждал такава жена! Така нахакано да ходи и да излъчва самочувствие!", "И?!". "Искам да изпия тая бутилка с теб.", "Аз не искам. Имам среща.". Той: "С жена ли?". Усещам, че питането е мотивирано повече от перверзия. "Не, с мъж!". Този дебил прави лека сценка все едно се тръшка, съжалява и следва продължение: "Тогава ще вървиш пред мен. Върви, за да ти гледам задника.". "С дълга блуза съм.", "Ще прониквам през нея", "Голямо въображение!", казвам. Следва "Теб изглежда те е страх от мен?". А аз през цялото време си мисля как съм с гръб към вратата на ресторанта и с един замах мога да я отворя, ако ми посегне. Накрая субектът ме остави, но аз се обадих на приятелите ми, за да си говоря с тях по телефона, докато стигна до апартамента, защото не бях сигурна дали няма да тръгне след мен.

Това е втора подобна случка в последните няколко месеца, като тук не споменавам изобщо хилядите сексистки обиди. Първата ми такава беше с приятел, който също употреби репликата "Теб те е страх от мен!". След тази се чувствах ужасно, защото дойде тъкмо от приятел, при това в собствения ми апартамент. Съвсем типично за полово базирано насилие.

Вече съм напълно убедена, че ще се наложи да отида до оръжеен магазин и да си купя газов спрей за самозащита.

Но нали според нашата държава няма "полово базирано насилие", а и тази държава направи така, че това нещо да се нормализира и шири вече с пълна сила."

https://offnews.bg/obshtestvo/metoobg-svetovnoto-dvizhenie-sreshtu-seksualnia-tormoz-veche-i-u-na-690455.html

Hatshepsut

Губи ли движението #MeToo след делото на Джони Деп

Джони Деп и Амбър Хърд. Колаж

"Риалити шоу", ,,процес за TikTok", ,,краят на #MeToo". Така се определя делото за клевета, което Джони Деп спечели преди дни срещу бившата си съпруга Амбър Хърд. Има ли нещо вярно в тези определения?

Делото стана едно от най-тиражираните събития в медиите и социалните мрежи. В продължение на повече от месец двамата актьори взаимно се обвиняваха в домашно насилие и в лъжливи показания в съдебната зала. Извън нея ежедневно се събираха фенове на Деп, а Амбър Хърд беше често нападана в социалните мрежи.

Крайното решение в полза на актьора предизвика широки дискусии сред юристи и социални работници за това какъв ефект може да има това дело върху обществото.

Според някои от тях случилото се може да има негативен ефект върху готовността на жертвите на домашно насилие да търсят отговорност на насилника.

Други намират и позитивни тенденции. Една от тях е в опита за открита дискусия за мъжете, преживели домашно насилие.

Делото накратко

Хърд и Деп се събират през 2012 и сключват брак през 2015. Година по-късно актрисата подава молба за развод и спечелва ограничителна заповед срещу бившия си съпруг.

През 2018 г. британското издание The Sun нарича Деп "бияч на съпруги". Актьорът съди изданието, но губи делото, въпреки че има по-високи шансове да спечели във Великобритания предвид различия в съдебната система.

По-късно същата година Хърд публикува свой коментар в американския вестник Вашингтон пост. В него тя пише, че е станала "публична личност, пример за домашно насилие". Тя не споменава Деп по име, но той я съди с аргумента, че се подразбира за кого става дума.

Процесът, който започна през април, се излъчваше на живо, като по този начин можеха да се разпространяват снимки и видеа от съдебната зала по целия свят. Показанията на двамата често се разминаваха, като описваха скандали и физическо насилие.

Реакциите в социалните мрежи бяха преобладаващо в подкрепа на Деп, докато Хърд твърди, че е била под непрекъснати атаки, дори е получавала смъртни заплахи.

Ще се промени ли #MeToo

Процесът доби глобален отзвук и това повдигна въпроса дали присъдата ще промени курса на социалното движение #MeToo, което възникна през последните години. Неговата цел е да окуражава жертвите на сексуално насилие да търсят справедливост. Но съществуват и критики, че някои жени обвиняват успешни мъже без основание и по този начин подкопават кариерата им.

Според феновете на актьора от поредицата ,,Карибски пирати" именно такава е ситуацията и с Хърд. На обратната страна са тези, според които силно негативното отношение към Амбър Хърд може да откаже жертвите на насилие да говорят.

,,Жертвите наблюдават това и мислят: как ще се отнесат с мен, ако изляза на светло?", казва пред Би Би Си Дебора Вейгинс, ръководителка на Националната мрежа за прекратяване на домашното насилие в САЩ.

Друг елемент от процеса, който някои смятат, че може да навреди, е твърде широкото отразяване на подобен личен казус. Мишел Симпсън Тюгел, адвокатка, представлявала жертви на сексуални престъпления по високопоставени дела, казва пред Variety, че клиентите й често дори не искат истинските им имена да се използват в публични съдебни документи. Днес тя се опасява, че те ще се страхуват да се появят в предаване на живо.

,,Те виждат човек, когото дават по телевизията, а освен това е и разкъсан по такъв омразен начин", казва тя. ,,Да се излъчва на живо наистина означава да се гледа под лупа преживяването на оцелелия от насилие. Натъжена и отвратена съм от това как ще се създаде дискурс на плашене на хората да търсят справедливост и да говорят за това, през което са преминали", казва Тюгел.

Освен с излъчването си на живо, делото стана популярно и в социалната мрежа за видеоклипове TikTok. По данни на Би Би Си броят на телевизионните зрители в САЩ всяка вечер са приблизително 18 милиона, а броят на гледанията на видеа с хаштаг е близо 18 милиона.

,,Това, което те правят, е да вземат всичко, което изглежда неблагоприятно – изражение например", казва пред Variety адвокатката на Хърд Елейн Бредехофт. ,,Те изваждат едно изявление от контекста и го възпроизвеждат отново и отново, и отново, и отново."

Други юристи смятат, че казусът Деп-Хърд не е типичен и би следвало да се разглежда като самостоятелен, а не като представителен за движението #MeToo.

,,Това е друго. Това са двама души, които са били в токсична връзка, които са се държали ужасно един с друг и журито е решило, че един от двамата е манипулирал ситуацията". Това казва пред Гардиън Митра Ахурайън, медиен адвокат от Бевърли Хилс.

Честа тактика, която според юристите се прилага от насилници, е те самите да се представят като жертва. Тъй като по време на процеса Джони Деп свидетелства, че той самият е бил жертва в брака си с Хърд, възникнаха съмнения дали той самият не е приложил подобна тактика.

Мъжът жертва

Освен опасения за негативните последствия някои откриха и нова възможност в случая Деп-Хърд. Става дума за мъжете жертви на домашно насилие, които рядко застават във фокуса на общественото внимание.

,,Г-н Деп всъщност е достатъчно смел, за да излезе с името си. Аз бих се чувствал унизително да кажа пред обществото, че бившата ми, която е метър и шейсет, ме е пребивала", казва пред Ен Би Си Джак (името е сменено). След като научава за делото, той се осмелява да сподели с приятели за това, през което той самият е преминал.

Според Мими Стърлинг, изпълнителен директор на The Family Place, приют за жертви на домашно насилие в Далас, Тексас, стигмата около мъжете, оцелели от домашно насилие, е довела до това да има по-малко проучвания на тези случаи и по-малко ресурси за помощ.

Според експерти като Стърлинг за такива хора това да чуят подобно признание от публична личност може да има дълготраен положителен ефект.

"Често са нужни случаи и жертви на каквото и да е с такъв висок профил, за да се получи промяната в обществото ни и в перспективата, която е критично важна", казва Стърлинг.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31884320.html

Hatshepsut

Идва ли краят на движението #Me too?

Някои холивудски звезди угаснаха след обвинения в сексуален тормоз

След разкритията на в. "Ню Йорк таймс" и на сп. "Ню Йоркър" за сексуалните посегателства, извършени от влиятелния холивудски продуцент Харви Уайнстийн, отминаващата 2018 г. логично стана годината на повсеместния "ефект Уайнстийн".

В навечерието й Алисия Милано даде нов импулс на създаденото още през 2006 г. от цветнокожата правозащитничка Тарана Бърк движение # Me too за разкриване на сексуални посегателства и за подпомагане на жертвите. През 2018 г. инициативата се разпростря по целия свят, като в някои стран и движението запази оригиналното си име, а в други името му беше променено.

В Бразилия например то се нарича "Не, означава не", в Италия - "Онзи път когато", а във Франция и франкофонския свят - "Издай твоята свиня". На 1 януари 2018 г. настъпи нова фаза на # Me too - създаването на движението "Времето изтече", съобщено в отворено писмо в "Ню Йорк таймс", подписано от над 300 влиятелни жени от шоубизнеса.

Според инициаторите на движението изкореняването на сексуалния тормоз на работното място ще бъде възможно, ако първо се разреши проблемът с неравенството, защото в дисбаланса на власт се корени всяко поведение на тормоз. Постепенно "Времето изтече" прерасна в борба срещу сексуалния тормоз не само в шоубизнеса, но и навсякъде другаде. Инициативата се трансформира и в борба за равни възможности за мъжете и жените, за повече власт за жените, за по-голямо интегриране на различните. Идеята веднага беше заимствана и във Франция, където над 100 знаменитости застанаха зад инициативата "Сега действаме".

През годината медиите бяха залети от разкрития на знаменитости за сексуални посегателства, които те са преживели или видели. Такива разкрития направиха Мерил Стрийп, Кейт Бланшет, Лупита Нионго, Салма Хайек и др. Някои звезди избраха да говорят за това на престижни церемонии. Азия Ардженто, Розана Аркет и Лейди Гага го направиха на кинофестивала в Кан, на връчването на наградите на Гилдията на американските актьори и на връчването на отличията на сп. "Ел" на най-влиятелните жени в Холивуд.

Идеите "Аз също" и "Времето изтече" заразиха всички водещи прояви в света на шоубизнеса - в знак на съпричастност на наградите Златен глобус звездите носеха черни тоалети, на Грами - бели рози, на Сезар - бели ленти, на БАФТА - емблемите на "Времето изтече".

От церемонията на Гилдията на американските актьори отсъстваха набедени в сексуални посегателства звезди, припомня БТА. На Берлиналето се проведе дискусия за сексуалния тормоз в киното, телевизията и театъра. Кинофестивалът в Кан беше разтърсен от безпрецедентен протест на червения килим на 82 актриси, продуцентки и режисьорки, оглавен от председателката на фестивалното жури Кейт Бланшет.

Участничките в протеста поискаха равнопоставеност и край на сексуалния тормоз в киното. Числото 82 на участничките в протеста не беше случайно, защото едва 82 филма, режисирани от жени, са били включени в надпреварата за наградата "Златната палма" на феста в неговата 71-годишна история.

Венецианската Мостра стана обект на критики от "# Me too" заради "токсичната мъжественост" на конкурсната програма, в която имаше само един филм, режисиран от жена, и заради участието на продукции на обвинявани в сексуални посегателства режисьори. На венецианското архитектурно Биенале водещите архитектки Одил Дек, Джейн Ганг, Алисън Брукс, Фаршид Мусави, Бенедета Талябуе и носителката на наградата Прицкер Марта Торн организираха протестен флашмоб с призив за повече женско присъствие в архитектурата.

Кулминацията в света на шоубизнеса - церемонията по връчването на Оскарите, беше изцяло в плен на двете движения и всички изказвания там бяха посветени на каузите им.

Логично в годината на "# Me too" и "Времето изтече" за лауреати на Нобеловата награда за мир бяха избрани двама души, които се борят срещу сексуалното насилие, използвано като оръжие във военните конфликти, а именно гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге, лекувал десетки хиляди жертви на изнасилвания, и язидката Надя Мурад, превърната в сексуална робиня от "Ислямска държава".

През 2018 г. имаше паметни речи и интервюта на активистки на "# Me too" и "Времето изтече". На Златните глобуси Опра Уинфри произнесе вдъхновяващо слово за жените, които са били достатъчно силни, за да надигнат глас срещу насилието от страна на мъжете. На церемонията на Гилдията на американските актьори Никол Кидман призова шоубизнеса да подкрепя жените, които най-после са започнали да "разказват своите истории".

На церемонията на "Ел" в чест на жените на Холивуд Лейди Гага заяви: "Ние, жените в Холивуд, сме гласове. Ние имаме дълбоки мисли, и идеи, и вярвания, и ценности за света и имаме силата да говорим и да бъдем чути, и да се борим, когато се опитват да ни принуждават да мълчим". Пред "Ню Йорк таймс" Мерил Стрийп заяви, че ще "бъде по-добре за мъжете, ако те започнат да уважават жените като равни на тях".

Пред "Венити феър" Джейн Фонда препоръча на "сексуалните хищници" в шоубизнеса да не се връщат под светлината на прожекторите, ако не са си извлекли поука от прегрешенията си. Пред в. "Гардиън" Сюзън Сарандън каза, че проблемът със сексуалните посегателства произтича от дисбаланса във властта и че жените трябват да получат повече права и повече икономическа свобода, за да имат повече контрол върху всички аспекти на кариерата си.

Пред Ройтерс Венеса Редгрейв призова за повече "видимост" за жените режисьорки, дори за тези, с които е трудно да се работи. Пред сп. "Варайъти" Кейт Бланшет каза, че извършилите сексуални посегателства трябва да бъдат съдени, защото съдебната система е важен елемент от демокрацията и се обяви за "многообразна и справедлива работна среда", в това число и в Холивуд, която да е отражение на света, в "който живеем".

А какво се случи през това време с първопричините на "# Me too" и "Времето изтече"? След като беше отстранен от продуцентската си компания и от американската филмова академия, Уайнстийн беше обвинен за няколко случая на посегателства, а за разкритията си "Ню Йорк таймс" и "Ню Йоркър" получиха престижната награда Пулицър.

Джеймс Тобак вече е обвиняван в посегателства от близо 400 жени. Заради обвиненията от актьора Антъни Рап за посегателство над него, когато бил едва на 14 години, и заради последвали други подобни обвинения, Кевин Спейси се раздели принудително с ролята си в сериала "Къща от карти", а Ридли Скот презасне всички сцени с негово участие във филма "Всички пари на света", заменяйки го с Кристофър Плъмър.

През септември Бил Козби получи осъдителна присъда за дрогиране и изнасилване на своя позната. Той е обвиняван от още 50 жени в изнасилване, дрогиране с цел сексуални отношения, сексуални издевателства над деца и непристойно поведение.

Във Франция Люк Бесон бе обвинен от 6 жени за изнасилване и посегателства, сред които Карин Изамбер и датско-белгийската актриса Санд Ван Рой.

В Швеция на 2,5 години за изнасилване бе осъден френският фотограф Жан-Клод Арно, съпруг на шведската поетеса Катарина Фростенсон от Нобеловия комитет за литература към Шведската академия, връчващ Нобеловата награда за литература.

Арно бе обвинен от общо 18 жени в сексуални посегателства и се твърдеше, че той налетял дори на престолонаследничката Виктория по време на обществена проява. Този скандал, съчетан с обвиненията срещу Арно, че е издавал пред медиите имената на бъдещи нобелови лауреати, които научавал от съпругата си, опетни репутацията на Нобеловия комитет и много от членовете му подадоха оставка, а Шведската академия реши да отложи с година присъждането на Нобеловата награда за литература.

В разгара на "# Me too" издирваният в САЩ за изнасилване на непълнолетна Роман Полански породи критики с новия си проект "Аз обвинявам" за "аферата Драйфус", възприет като търсене на реабилитация чрез филм за несправедливо обвинен мъж.

Дилън Фароу, осиновената дъщеря на Мия Фароу и Уди Алън, пък повтори обвиненията си от 1992 г. срещу осиновителя си, че й посегнал, когато тя била дете.

Отдавна Алън отрече тези твърдения, наричайки ги заговор за отмъщение на Фароу за това, че той я изоставил заради нейната осиновена дъщеря Сун-И Превин.

Подновените обвинения срещу него обаче съвпаднаха с новата му продукция "Един дъждовен ден в Ню Йорк". Актьорите от филма побързаха да се дистанцират от режисьора и да дарят хонорарите си на организации, подпомагащи жертвите на сексуално насилие. Очакваната премиера на продукцията така и не се състоя. Мюзикълът по филма на Алън "Куршуми над Бродуей" беше свален от афишите на два щатски театъра, а в испанския град Овиедо, където има статуя на Алън, се надигнаха призиви за демонтирането й.

Според статистика на новинарския сайт "Вокс" от април 2017 г. до септември 2018 г. обвинения са отправени към 252 знаменитости, сред които и Морган Фрийман, Жерар Депардийо, Майкъл Дъглас, Стивън Сегал, Стан Лий, Силвестър Сталоун, Кристиано Роналдо, Доналд Тръмп, Бред Кавано, вече покойния Джордж Буш-старши.

Казусите "Полански" и "Алън" обаче породиха въпроси относно "Аз също". Пред в. "Сънди таймс" Глен Клоуз предупреди, че творците, набеждавани в сексуални посегателства, и техните творби трябва да бъдат възприемани като две отделни неща.

Друга полемика около движението се завихри, след като 100 дами, сред които Катрин Деньов, публикуваха във в. "Монд" статия, в която твърдяха, че "изнасилването е престъпление, но настойчивото или несръчно ухажване, не е престъпно деяние, нито пък проявата на галантност е мачистка агресия".

Текстът, който беше възприет като анти-"Аз също" манифест, изтъкваше, че инцидентите, касаещи тялото на жената, не накърняват непременно и нейното достойнство и че жената не трябва да е представяна като вечната жертва, защото тя не се свежда само до едно тяло, а има вътрешна свобода, която остава ненакърнима.

Манифестът породи скандал и Деньов трябваше да обяснява, че по никакъв начин не е претендирала, че сексуалният тормоз е нещо добро. На нейна страна застана и Фани Ардан, която се обяви "не срещу същността на "Аз също", а срещу негова форма" и срещу оклеветяването.

Пред "Пари мач" пък Брижит Бардо определи изобличаването на сексуалните посегателства в киното като "смешно и лицемерно" и заяви, че много актриси разпалват сексуалния пламък у режисьорите, за да получат роля, а после, за да не бъдат забравени, твърдят, че са били подложени на сексуален тормоз. Бардо добави, че за нея дори неприличен коментар за част от анатомията й, би бил комплимент, а не обида.

През 2018 г. бяха отправени редица нападки към обвинителките на Уайнстийн. Някои бяха критикувани, че са мълчали дълго. Срещу тези критики не помогнаха аргументите, че те са го правели, защото Уайнстийн е бил способен да съсипва кариери, както направи с Мия Сорвино или Ашли Джъд, разпространявайки слухове колко трудно е да се работи с тях.

Някои от обвинителките, като например известната с пиянските и разголените си изцепки Пас де ла Уерта, направо бяха набедени, че сами са си виновни. Най-много критики отнесе водещата фигура на "Аз също" Азия Ардженто.

В родината си Италия тя беше образно "разкъсана" и се наложи нейните съратнички от движението да излязат в нейна защита. Критици на Ардженто дори си позволиха да я обвинят заради самоубийството на нейния партньор, кулинарния виртуоз Антъни Бурдейн, на когото тя уж изневерила с френски журналист, възхитил се публично на нейните пламенни позиции срещу сексуалните насилници.

Полемиката около Ардженто се засили в края на лятото, когато "Ню Йорк таймс" написа, че тя е извършила сексуално посегателство над актьора Джими Бенет по времето, когато той бил непълнолетен, а после му платила голяма сума, за да си мълчи. Ардженто отрече, твърдейки, че е била обект на изнудване от закъсалия финансово Бенет.

Пред нейни съратнички от "Аз също" тя обаче споделила друго и когато те го направиха обществено достояние, тя представи друга версия, в която действително имаше секс с непълнолетен, но по принуда на Бенет, който бил обсебен от нея и й налетял при първия удобен случай.

Противоречивите обяснения на Ардженто задълбочиха скандала и тя беше изоставена от съратничките си от "# Me too", договорът й за жури в популярно италианско музикално риалити беше прекратен, СNN отказа да излъчва епизоди от кулинарното предаване на Бурдейн с нейно участие, а адвокатите на Уайнстийн я нарекоха "лицемерна".

Сега Ардженто се бори да изчисти името си, но всичко това хвърли петно върху "# Me too" и мнозина се запитаха след толкова полемики дали времето на движението не започва да изтича.

Анализатори започнаха да си задават и въпроса "А сега накъде?" и за производното движение "Времето изтече".

Премиерата на филма "Бандитките на Оушън" с изцяло женски състав беше възприета като успех за женското овластяване в киното, проповядвано от "Времето изтече". Критици обаче изтъкнаха, че ролите на жените във филма са "мъжки" и предупредиха, че когато жените претендират за равенство в киното, това не означава да получават "мъжки роли", а "също толкова значими роли, като тези, които получават мъжете".

https://www.investor.bg/a/346-novini/274456-idva-li-krayat-na-dvizhenieto-me-too

Hatshepsut

Бриджит Бардо разпозна и разобличи лицемерието на движението #MeToo

Бриджит Бардо на 88 години! Приказната парижанка отдавна се отказа от киното, но остави едновременно дълбок и изящен отпечатък в културния пейзаж. Наскоро Френският институт припомни и един от великите шедьоври с Бардо – пищната арт драма ,,Презрение", в която наскоро починалият гений Годар снима голата Бриджит на остров Капри.

Преди време и пипалата на политическата коректност се протегнаха към една от най-известните, обсъждани и обожавани жени от втората половина на XХ век. Европейската екранна легенда и защитник на правата на животните беше съдена за критични коментари по адрес на жителите на отвъдморската френска територия остров Реюнион. Бардо определи местните като туземци, а тяхното жестоко отношение към кучетата нарече варварско.

Бриджит Бардо вече няколко пъти е съдена и глобявана за изразяване на свободната си позиция. През годините тя е критикувала масовата мюсюлманска миграция във Франция и публично е заявявала това, което милиони европейци мислят, но се страхуват да кажат - ислямските общности налагат своите обичаи и навици в големите западни градове без да се съобразяват с мнозинството и променят характера на цивилизацията и културата на Стария континент. За Бардо особено болезнени са религиозните ритуални убийства на животни.

Но за фанатичните ,,розови, мулти-култи болшевики", които постоянно следят за политически некоректни коментари в публичното пространство, всяка критика към малцинствата от Третия свят е престъпление. Добре организираната мрежа от активисти опитва да разруши живота на всеки, дръзнал да оспори доминиращата идеологическа парадигма, според която представителите на малцинствата винаги са невинни жертви на бялата, привилегирована, патриархална европейска култура.

Бардо е била съдена и глобявана за ,,расистки изказвания" поне пет пъти в последните години. Тя е една от последните световни знаменитости, които си позволяват откровено, истинско говорене за проблемите в реалността, а не за тези във въображението на медиите и шоубизнеса. Заради своя отказ да се подчини на политически коректната диктатура, тя е преследвана и нападана от церберите на прогресивната цензура. Журналисти, активисти, политици, прокурори и съдии искат да я превърнат в персона нон грата сред елита на Франция и Европа.

Но на 88 години Бриджит Бардо явно не се стряска от атаките и продължава да отстоява своята идентичност, така както я разбира. Все пак тя напуска шоубизнеса още преди 40 години и оттогава се изявява основно като защитничка на правата на животните, а нейната фондация е финансирала множество проекти по целия свят, включително и парк за танцуващи мечки край Белица в България.

Бардо има кратка, но велика кариера в киното. Става световна сензация с ,,И Бог създаде жената" на Роже Вадим от 1956-а година. Нейният образ вдъхновява определението ,,секс котенце". Бриджит продължава своя рейд по върховете на киното и популярната култура с ,,Презрение" на Годар и ,,Вива Мария" на Луи Мал. Вдъхновява провокативни и революционни за времето си фотосесии, записва песни, участва в шумни афери с известни мъже от 50-те и 60-те. Тя е една от най-важните и внушителни фигури в сексуалното разкрепостяване на епохата. Свободната красота на Бардо опрашва пейзажа на западната култура и чертае нови хоризонти в разговора за постоянното преследване на удоволствието и естетиката.

Днес Бардо е разочарована от плодовете на сексуалната революция. Тя разпозна и разобличи лицемерието на движението #MeToo, видя как то се превръща в удобен повод за открита война срещу мъжете и омраза към всеки, който не е съгласен с директивите на модерния и все по-абсурден феминизъм.

А какви феминистки е имало някога. Именно Бриджит Бардо в ,,И Бог създаде жената" въплъщава идеята за независима и сексуално активна жена. Нека запомним нея и това измъчено движение така - с най-красивата им екранна репрезентация.

Тя е мишена на много опасно движение

Това, което се случва с нея и с други хора, които критикуват либералния консенсус е много тревожно. Тя е мишена на много опасно движение, съставено от хора, които искат да унищожат самата идея за дебат. Тяхната цел е едно тоталитарно общество без плурализъм и критично осмисляне на процесите в дълбочина. Всички, които ценим свободата на словото, трябва да се борим срещу това.

Дъглас Мъри, автор

Истинска дама от друга епоха

Франция има традиция на силните женски образи. Бриджит Бардо е истинска феминистка, но от друга епоха. Нейните скорошни изказвания за движението #MeToo не променят това. Тя се е борила за еманципацията на жените в много по-трудни времена. Те са обитавали съвсем различен исторически контекст от сегашните феминистки. И сега се създава противоречие между различните поколения. А трябва да има диалог. Съгласен съм с Бардо, че не може да има само едно мнение по въпроса и не трябва като артисти да цензурираме собствената си работа.

Франсоа Озон, режисьор и сценарист

https://trud.bg/

Hatshepsut

Иск за 500 милиона 55 години по-късно: Защо главните актьори от филма ,,Ромео и Жулиета" съдят продукцията?

Звездите от наградения с ,,Оскар" филм ,,Ромео и Жулиета" от 1968 г. съдят ,,Парамаунт Пикчър" за сексуално насилие. Двамата актьори претендират за обезщетение в размер на повече от 500 млн. долара, заради заснемането на гола сцена с тяхно участие.

За това предаде Би Би Си.

Ленърд Уайтинг и Оливия Хъси са тийнейджъри по време на снимките.

Сега в съдебния иск актьорите, които вече са на 70 години, твърдят, че режисьорът Франко Дзефирели ,,ги е насърчил да се снимат голи сцени", въпреки първоначалните му уверения, че това няма да се наложи.

От филмовата компания все още не са коментирали скандала.

Уайтинг и Хъси претендират за обезщетение в размер на повече от 500 млн. долара заради страданията, които твърдят, че са преживели, и приходите, които филмът е донесъл.

Двамата посочват в иска си още, че Дзефирели, който почина през 2019 г., първоначално им е казал, че ще носят бельо в телесен цвят по време на сцена в спалнята. На сутринта обаче режисьорът изненадващо им съобщил, че ще носят само грим за тяло, като същевременно ги е уверил, че камерата ще бъде разположена, така че да не показва голота.

Във финалния вариант обаче за кратко са показани голите задни части на Уайтинг и голите гърди на Хъси.

Дзефирели им казал, че трябва да играят голи, ,,иначе филмът ще се провали" и кариерите им ще пострадат, твърди двойката в иска. Актьорите ,,вярвали, че нямат друг избор".

Двойката съди ,,Парамаунт Пикчър" за сексуално насилие, сексуален тормоз и измама, както и за разпространение на голи снимки на подрастващи.

В документите по делото се казва, че Уайтинг и Хъси са търпели емоционални и психически щети в продължение на десетилетия в резултат на начина, по който са били третирани.

Искът е подаден в петък във Върховния съд на Санта Моника по силата на калифорнийски закон, който временно спира давността за сексуално насилие над деца.

По онова време ,,Ромео и Жулиета" жъне огромен успех. Номиниран е за четири награди ,,Оскар" – включително за най-добър режисьор и най-добър филм, като печели два – за операторско майсторство и костюми.

https://novavest.bg/2023/01/04/

:ass:  :OMG:

Similar topics (1)

1683

Отговори: 8
Прегледи: 547