• Welcome to Български Националистически Форумъ.

L

Футбол

Започната отъ long time ago, 03 Юни 2020, 10:58:52

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

long time ago

Видео в което Марадона говори за световното през 1974 г и футболът игран от холандците.
Преди време бях си поиграл да превеждам от субтитрите във видеото, ако ги намеря ще ги допълня.
Казва,че това е най-добрият отбор който е виждал да играе футбол.

Марадона през 1974 е бил на 14 години, някои коментираха в нета,че едва ли е най-обективна оценката на 14 годишно момче.
Но все пак това мнение се споделя и от много други хора по света, почитатели и специалисти във футбола.
Аз пък им писах,че е възможно децата да са доста по-обективни от възрастните за много неща. :smile-1:

Diego Maradona on the Best Team Ever

long time ago

Красоти

long time ago

Спасявания

FELDMARSCHALL

Според мен Холандия от 1988г., която стана европейски шампион (отново при великия Ринус Михелс) е дори още по-добър отбор от този през 1974г. Триото от Милан - Гулит, Рийкард и Ван Бастен+капитана Роналд Куман и останалите бяха бетон отвсякъде - нямаха слаб пост. А Ринус Михелс мисля че го избраха за треньор номер 1 в света за 20 век. Почина през 2005г.

long time ago

Цитатъ на: FELDMARSCHALL - 09 Юни 2020, 00:18:09Според мен Холандия от 1988г., която стана европейски шампион (отново при великия Ринус Михелс) е дори още по-добър отбор от този през 1974г. Триото от Милан - Гулит, Рийкард и Ван Бастен+капитана Роналд Куман и останалите бяха бетон отвсякъде - нямаха слаб пост. А Ринус Михелс мисля че го избраха за треньор номер 1 в света за 20 век. Почина през 2005г.
1988 бяха наистина много добри. Много силен отбор и жалко за провала 1990 г. Кройф в книгата си разказва как е очаквал той самия да води отбора на световното през 1990г. но се поизненадах доста от това, след като Михелс е със заслугите за титлата през 1988. И Кройф леко го упреква,че с такъв голям отбор се провалят на световното след 2 години. И казва,че играчите също са искали Кройф да ги води, все пак повечето национали са от юноши при него в Аякс. И Куман и Рийкард и Бастен, после Бергкамп. Федерацията решава Михелс да бъде.

От малък им симпатизирам, всички деца искаха да бъдат на игрищата като Кройф, Неескенс, някои като Бекенбауер и Мюлер.
Да - Фифа избра Михелс за треньор на 20 век, ако не се лъжа след анкета от около сто от най-известните издания и журналисти по света. Истинско признание след като не успяха да спечелят световно, но всички помнят играния футбол.
----------------------------------------------

Кадри от световното през 1970 в Мексико
Гол на нашите срещу Перу след супер заучено изпълнение на свободен удар. Миналата година изгледах мача, доста добър футбол играем тогава, повеждаме с 2-0 , за да загубим 2-3. Има един сайт https://footballia.net/ - след лесна и кратка регистрация е възможно да се гледат много стари мачове от световни, европейски, от клубни турнири, от копа америка и още други.

Panzerfaust

Нека не забравяме, че 1988 г. холандците бяха в ролята на скрития фаворит и бяха до голяма степен подценени, което много им помогна. В групата не бяха никак убедителни. Загуба от СССР, победа над слаба Англия и дебютанта Ейре. За сравнение в другата група бяха Германия, Италия и Испания. В полуфинала Германия си водеше стабилно мача, но дузпата и проблясъкът на ван Бастен решиха всичко. Вече на финала бяха неудържими и иначе много силния СССР (киевското "Динамо") нямаха шанс.
1990 г. вече им знаеха играта, дето се вика. А и Германия бяха валяк.

long time ago

Да, тогава бяха се завърнали след отсъствие от големите първенства. 8 години ги нямаше.

FELDMARSCHALL

Историята помни победителите. След известно време никой няма да помни с какъв футбол станаха европейски шампиони Гърция 2004 или Португалия 2016.

long time ago

Михелс едва ли щеше да бъде избран само заради титлата 1988 на Европейското.
Основно всички признават тоталния футбол от ерата на Кройф като най-голямата революция във футбола. За това и са му дали признанието за треньор на 20 век. Онова което е съградено и основано от Михелс и после продължи Кройф като школа в Аякс - още работи отлично. Въпреки,че са намалели момчетата с чист холандски произход.

FELDMARSCHALL

Ван Гаал имаше потенциал да повтори и дори да подобри успехите на Михелс, особено след като направи Аякс европейски клубен шампион за 1995г. със сплав от 7-8 млади таланти от школата+опитния Рийкард, който се завърна от Милан. След това 1996г. достигна още един финал с Аякс загубен с дузпи от Ювентус. Чепатият му характер обаче в крайна сметка докарваше нещата дотам да го бойкотират играчите, така стана в Барселона в края на 90те, после се провали и с националния отбор на Холандия като не успя да ги класира за Световното 2002г.! Караше се и със журналистите и ги обиждаше постоянно и така ги превърна в негов най-голям враг. Ривалдо в Барселона пък има едно изказване, където заявява че Ван Гаал е бил нещо като Хитлер за бразилците и ги тормозел много. :lol:
Иначе успя да направи и АЗ Алкмаар шампион на Холандия през 2009г, където си е постижение да станеш шампион с отбор извън триото Аякс-ПСВ-Фейеноорд. С Байерн достигна финал в Шампионската лига през 2010г., когато никой не слагаше баварците сред главните фаворити. После 2014г. на Световното пак като треньор на Холандия достигна 1/2финал загубен с дузпи от Аржентина, а в групите холандците размазаха Испания (настоящия тогава световен шампион) с 5-1. Но както написах в началото, тоя му труден характер довеждаше дотам почти във всеки отбор да бива уволняван в даден момент, когато играчите открито започваха да го бойкотират с лоша игра, оттам влошаване на резултатите и накрая уволнение. Следях му кариерата изкъсо още в ония години и наистина мислех че ще остане в историята като една от треньорските легенди, но не се случи точно това.

long time ago

Точно така е. Много чепат. Иначе голям треньор също. Явление е и той. Ако не бъркам даже старата купа на УЕФА Аякс през 1992 г. я спечелиха под негово ръководство. Когато и финала се играеше по 2 мача на разменено гостуване. Торино-Аякс 2-2 в Торино и 0-0 в Амстердам. Приятел записваше такива мачове на видеокасети и после ги гледахме отново.
Напълни Барса с прекалено много играчи от Аякс той.
2014 гледах с голям интерес, имаха потенциал за шампиони, за кой ли път...

За тормоза на бразилците като казваш и се сещам навремето Михелс така ги е тормозил немците в Кьолн, играчи разказваха после-чел съм в пресата статии,че ги карал да лазят в кал на тренировки. Спечелва купа на Германия ако помня добре с Кьолн.
Много следях навремето и аз, от малък ми беше страст футбола,колекционирах материали, снимки на отбори, много играехме, тренирах на 2 пъти за кратко време, после след казармата продължавахме -цяла компания бяхме, много добри преживявания и емоции.

long time ago

FRANCE - BULGARIA 1993

Bulgaria v Germany World Cup USA 94 ITV

long time ago

Panzerfaust имаш л.с.

тъй като не намирам изпратените си съобщения ти пиша и тук, не съм сигурен дали си го прочел/и не знам дали го пратих както трябва  :tongue:

обадиха ми се вчера от книжарницата и съм взел книгата на Кройф,
за да ти я пратя/както обещах/ ще трябват твои координати - офис адрес на еконт или спиди/и твой тел. номер актуален

Panzerfaust

Изключителният отбор на Германия, в който играеха само немци, триумфира на Световното първенство в Италия 1990 г.

Hatshepsut

Жорж дьо Режибюс - основоположникът на футбола в България

Жорж дьо Режибюс (на френски: Georges de Regibus) е швейцарски спортист и учител по физкултура. Режибюс е човекът, положил основите на футбола в България, след като донася първата футболна топка в страната през 1894 г. Преподава в Мъжката гимназия във Варна в продължение на две години.
Роден е в градчето Епаланж, в близост до Лозана. Син е на италианеца Пиер дьо Режибюс, родом от Болоня. През 1889 г. се премества в Ивердон ле Бен, където работи в Швейцарската железница.
Режибюс се занимава с няколко вида спорт. Той е гимнастик, боксьор, борец и футболист. По време на футболната си кариера играе като вратар за Грасхопър. Освен това е дипломиран инструктор по гимнастика. Описван е като ,,среден на ръст, с широк гръден кош, с подходяща за спортист физика".
През 1894 г. Режибюс и още няколко швейцарски учители по физическо възпитание (сред които Шарл Шампо и Луи Айер) са поканени от министъра на образованието на Княжество България Георги Живков, за да спомогнат за развитието на спорта в страната. Жорж става преподавател във Варненската мъжка гимназия, където на 14 май 1894 г. е проведен първият български футболен мач.

Режибюс се превръща в организатор и рефер на училищните футболни двубои, а понякога участва и като играч. Мачовете се провеждат на различни места във Варна, като един от терените е бил на мястото на днешната Морска градина.
Режибюс преподава в България в продължение на 2 години и напуска страната на 12 юли 1896 г.

Hatshepsut

Българският национален отбор по футбол преди мача си с домакина Чехословакия, част от квалификациите за световното първенство. Прага, 1938 г. Оцветена фотография от Royal Bulgaria in color

Повече информация за двубоя и хората от фотографията:

http://www.retro-football.bg/

Similar topics (1)