• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Ш

Българската шапка - калпак

Започната отъ Шишман, 04 Сеп 2019, 09:50:33

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Шишман

Да имаме своя характерна и култова  българска шапка  е нужно даже много. Всички или поне много народи, имат такава шапка, която издигат в култ и носят на чествания, празници и различни събития. Добре е да имаме и ние такава шапка. Всъщност ние имаме, ама някак си все едно е в тайна. Това не е чавдарското калпаче или подобна на него, макар че и този вид калпак може да се сметне за типично български. Това калпаче , като модел е взето от опълченските калпаци, които са пък  с  руски произход. Въпреки това този вид калпак се е осветил в боевете за освобождение, и след освобождението е бил доста популярен. Носели са го членовете на т.н. юанашки дружества.  Обаче характерната за всички краища на България шапка е остро-връхият калпак наречен още чудомиров. От времето на Стамболов тази шапка е като забранена , през комунизма също някак си я криеха и танцовите състави не бяха с такива калпаци, но истината не може да се скрие и в днешни дни този остро-връх калпак преживява възраждане. Всъщност почти всички които си правят народни носии или хайдутски такива си набавят и такъв калпак.
Според мене, всеки българин мъж трябва да има такава шапка-калпак, но това си е въпрос и на личен избор.
Нека тази тема бъде посветена на този български калпак.

Шишман

На  снимката : четници от четата на поп Харитон.

Panzerfaust

Цитатъ на: Шишман - 04 Сеп 2019, 13:07:50От времето на Стамболов тази шапка е като забранена...
Хайде дай повече информация кой я забранява, защо я забранява и т.н., защото аз на информация, че Стамболов забранява някакъв вид калпак не съм се натъквал, а смея да твърдя, че съм чел доста.
Нещо повече, самият Стамболов носи типично български бели калпаци, ето примерно заснет така:

...а тук отново е с бял калпак, застанал в центъра, сред делегатите на Учредителното събрание от Македония и Тракия

Шишман

В началото нашата войска е била с калпаци подобни на опълченските, стражарите също. По времето на Стамболов те биват заменени с фуражки по европейски образец. Забрана официална за този калпак няма и не вярвам да има, но неофициално борбата срещу него е здрава. Започва се като се пренебрегва и юнашките дружества не го слагат в униформата си, а носят калпак подобен на опълченските. Продължава и през комунизма: танцовите състави не го ползват. Някои са го ползвали но рядко повечето ползват същият калпак, но в изправено положение или друг вид калпаци. Факт е че до скоро този калпак беше, като изчезнал. Сега обаче се възроди за нов живот.

Шишман

И в днешни дни няма официална забрана. Но ако потърсите в Гугъл

https://www.google.com/search

почти няма да видите изображения на този калпак.

Шишман

Непознатата история за калпак, обшит с мъниста от двама преображенци, докато лежат в затвора в Одрин.

Затова нека възкресим спомените на двама участници в Преображенското въстание. Тези мъже, преодолели себе си, са енергична част от революционната суматоха, но по-късно са арестувани и заточени в затвора в Одрин. Въпреки мъченията и нечовешките условия, с които се славят османските тъмници, те оцеляват с едничката надежда – че ще бъдат свободни.

Това са Димитър Филипов Арнаудов и Лефтер Русинов Мечев! Техните имена са известни на онези, които са запознати с въстанието, но тук ще ги представим в една по-различна светлина и в контекста на една друга тема.
Два любопитни предмета, сътворени от техните ръце, са част от колекциите на Историческия музей в Бургас. Това са шише и калпак, обшити с мъниста, ,,сътворени" точно в Одринския затвор! Но преди да разкажем за тях, нека се запознаем първо с двамата герои.
Още :
http://www.desant.net/show-news/36616

Panzerfaust

Цитатъ на: Шишман - 04 Сеп 2019, 18:00:22В началото нашата войска е била с калпаци подобни на опълченските, стражарите също. По времето на Стамболов те биват заменени с фуражки по европейски образец.
Подмяната на калпаците с фуражки е изцяло по практични съображения - фуражката е по-лека, по-удобна за топло време и има козирка, която пази от слънце, вятър и дъжд. При необходимост я сгъваш в джоба и не заема много място. Модерната война изисква по-практични дрехи. Тази подмяна засяга всички армии и има защо. Не е много удобно французите да запазят тези шапки, нали?

Шишман

Не мисля че фуражката е удобна и може да се слага и в джоб. Не случайно после са заменени с кепета, които нямат козирка да пазят от слънцето. Както и да е : да не се отклоняваме от темата.
Чавдарското калпаче изглежда доста добре, ама не си е българска шапка, правено е по чужд образец.

Шишман

Малко от Чудомир по въпроса.

Шишман

Ето какви калпаци са носили някога. Такива са били и след освобождението докато Стамболов не ги е заменил с фуражки.

Гошко /Малкия/Танов секретар в четата на Иванчо Карасулията.Братов син на стар Въндо Войвода.Неговите наследници и днес живеят в Петрич.Убит в стражение с османците заедно с Иванчо Карасулски.

Шишман

Шишман

Калпаците на снимката ясно показват коя е типичната българска шапка- калпак.

Шишман

Участници в илинденско-Преображенското въстание.
И те  характерните за нас българите калпаци.
Интересно наричащите се националисти: имат ли такива калпаци, искат ли да имат въобще ?

Шишман

Българският остро-върх калпак се оказа непобедим, като самата българщина

Шишман

Ето отново характерният български калпак.

sekirata

това е български калпак и подхожда на бълг.мъж -Бай Ганьо, нали?:)))
shtaparov

На злобата ще се изсмея във очите,
на разни там присъди и обиди,
защото съм високо в висините
и никой мен не може да ме съди!

САМО БОГ МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ!

А.Х.Т. cekupama sekirata
sekirata cekupama

Similar topics (1)

684

Отговори: 6
Прегледи: 1437