Що е то „традиционно семейство“?


Понеже напоследък ВМРО правят акции в защита на традиционното християнско семейство и разтягат локуми за някакви християнски ценности, с настоящата публикация бих искал да изразя своята гледна точка по въпроса що е то „българско традиционно семейство“.

Първо, никак не ми харесва отъждествяването на понятията „традиционно семейство“ и „християнско семейство“, както очевидно правят от ВМРО. За мен това са различни понятия и ще поясня къде виждам разликите.

Традиционното семейство е моногамно семейство, което се състои от съпруг, съпруга и техните деца. По нашите земи то съществува поне от каменно-медната епоха, т.е. отпреди 6-7 хиляди години. Очевидно, то е много по-древно от християнското семейство, което се опитват да ни представят като единствения традиционен семеен вариант на нас българите.
От друга страна, християнското семейство също е моногамно и се състои от съпруг, съпруга и техните деца, но има и следните отличителни черти:

  • всичките членове на семейството са православни християни.
  • съпрузите имат сключен църковен брак
  • членовете на семейството са вцъркновени, т.е. ходят на църква, изповядат се, причестяват се, спазват постите и т.н.

Очевидно, християнското семейство е само един специфичен вариант на традиционното семейство, но не е тъждествен с него.

Между другото, аз съм бил регистриран в християнски форуми и там се застъпваше гледната точка, че семействата, които имат сключен граждански брак, без да имат и църковен брак, не са пълноценни и по същество са обикновен конкубинат. Не знам дали това е официалната позиция на БПЦ, ако е така, ще е наистина жалко.

Второ, аз считам семейството за основна клетка на обществото. Проблемите в семейството трябва да се решават от неговите членове, а не да се допуска намесата на поповете в личния живот на хората. Не смятам за редно поповете да бъдат ментори или посредници в семейните проблеми, на първо четене се сещам, че ако става дума за семейно планиране или аборт, поповете ще са винаги против.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.