Що е то „традиционно семейство“?


Понеже напоследък ВМРО правят акции в защита на традиционното християнско семейство и разтягат локуми за някакви християнски ценности, с настоящата публикация бих искал да изразя своята гледна точка по въпроса що е то „българско традиционно семейство“.

Първо, никак не ми харесва отъждествяването на понятията „традиционно семейство“ и „християнско семейство“, както очевидно правят от ВМРО. За мен това са различни понятия и ще поясня къде виждам разликите.

Традиционното семейство е моногамно семейство, което се състои от съпруг, съпруга и техните деца. По нашите земи то съществува поне от каменно-медната епоха, т.е. отпреди 6-7 хиляди години. Очевидно, то е много по-древно от християнското семейство, което се опитват да ни представят като единствения традиционен семеен вариант на нас българите.
От друга страна, християнското семейство също е моногамно и се състои от съпруг, съпруга и техните деца, но има и следните отличителни черти:

  • всичките членове на семейството са православни християни.
  • съпрузите имат сключен църковен брак
  • членовете на семейството са вцъркновени, т.е. ходят на църква, изповядат се, причестяват се, спазват постите и т.н.

Очевидно, християнското семейство е само един специфичен вариант на традиционното семейство, но не е тъждествен с него.

Между другото, аз съм бил регистриран в християнски форуми и там се застъпваше гледната точка, че семействата, които имат сключен граждански брак, без да имат и църковен брак, не са пълноценни и по същество са обикновен конкубинат. Не знам дали това е официалната позиция на БПЦ, ако е така, ще е наистина жалко.

Второ, аз считам семейството за основна клетка на обществото. Проблемите в семейството трябва да се решават от неговите членове, а не да се допуска намесата на поповете в личния живот на хората. Не смятам за редно поповете да бъдат ментори или посредници в семейните проблеми, на първо четене се сещам, че ако става дума за семейно планиране или аборт, поповете ще са винаги против.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *