Новият македонизъм на умнокрасивците


Следя от известно време фейсбук-профила на Стефан Дечев, а и на други умнокрасивци, и забелязвам една много обезпокоителна тенденция на възраждане на македонизма, и то в България! Става дума за това, че чисти българи признават наличието на македонска нация и македонски език, и то като нямащи нищо общо с българските такива, т.е. те твърдят, че македонската нация и език са се формирали естествено, както всички други нации и ние българите сме длъжни да ги приемем и да се съобразяваме с тази реалност. Конкретно Стефан Дечев твърди, че българската езикова общност била теоретична конструкция и измислица, че диалектите в Македония и Поморавието не били български, понеже в някои от тях имало остатъци от падежи… Ами то в старобългарския език е имало 8 падежа и те постепенно са отпаднали, в някои диалекти повече, в други – по-малко. По тази логика може да се отрече и приемствеността между старобългарския и съвременния български език, както и приемствеността между Средновековните български царства и съвременна България.

Засега няма официално становище на политическите формации „Да България“ и „Демократична България“ по въпроса, но аз никак не съм оптимист, считам за напълно вероятно тези формации да приемат македонизма и да се опитат да го наложат както в политиката, така и в науката.
Преди година-две такива антибългарски гледни точки се застъпваха само от Хелзинския комитет и бяха съвсем маргинални, жалко е че хора с научни титли и образование кълват здраво на въдицата на македонистите…

Напоследък стана моден термина „отровно трио“, ако го използвам в случая, първото отровно трио на новия македонизъм е Дичев-Дечев-Бечев (Ивайло Дичев – Стефан Дечев – Димитър Бечев), те са от политическия сектор. Има и още една такава група, тя е от НПО-сектора и е формирана от Хелзинския комитет и сайта „Маргиналия“, там „отровното трио“ са Красимир Кънев, Юлиана Методиева и Радослав Стоянов.

Това възраждане на македонизма никак не е за подценяване, на пръв поглед изглежда такива позиции се застъпват само от отделни лица, но крачката до превръщането му в официална позиция в политическата платформа на някоя от българските партии е много малка.


Един отговор за “Новият македонизъм на умнокрасивците”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *