Българският национализъм 1989-2019 – ретроспекция и перспективи


Реших да споделя своите впечатления относно българския национализъм през последните 30 години, както и за неговите перспективи.

И така, в началото на 90-те години на миналия век национализма в България започна да се проявява, регистрираха се първите националистически партии, започнаха да излизат и вестници с националистическа и патриотична тематика. Всички тези партии бяха маргинални и с течение на времето прекратиха своето съществуване или се сляха с други партии. Става дума за Българската национално-радикална партия (БНРП), Българската национално-демократическа партия (БНДП), Отечествената партия на труда и Българската християндемократическа партия (център) – за тези се сещам в момента. А пък вестниците бяха „Български глас“, „Зора“ и по-късно „Македония“. Лично аз съм си купувал такива вестници и съм гласувал за една от тези партии – БНРП. Сега от дистанцията на времето гледам с насмешка на тези мои симпатии, но тогава нямаше други алтернативи. По-късно се появи и ВМРО-БНД, но аз тогава не съм им симпатизирал и не съм гласувал за тях.
Вестник „Български глас“ беше орган на БНРП, а вестник „Зора“ беше първоначално орган на БНДП, но след като тази партия се сля с ВМРО–БНД, този вестник продължи да излиза уж като независим, а по-късно около него се формира партия „Нова зора“. В случая очевидно става дума за деградация на идеята, защото тази партия е чисто комунистическа и русофилска. Този факт отразява друга неблагоприятна тенденция, която продължава и до днес – откровено червени, прокомунистически и крайно русофилски формации да се представят като патриотични и националистически.

Следващия период в развитието на българския национализъм според мен започна през 2005г., със създаването на коалиция Атака. За пръв път национализма напусна маргиналната зона и стана основно политическо течение, признато от всички. Аз също първоначално симпатизирах на тази коалиция, впоследствие партия, и съм гласувал за нея до 2009г. За съжаление, Атака не само не оправда очакванията, но и деградира към червената зона на комунизма и русофилията, а също и към маргиналната зона. Това последното много ме радва, надявам се Атака да стане маргинална партия и никога вече да не влезе в парламента.
Създаването на БНС е отпреди 2005г., но това движение също се активизира през този период с провеждането на Луковмарш, тази инициатива очевидно трябва да се поддържа и занапред, тя не само поддържа буден българския дух, но е и трън в очите на комунистите и анархо-педерастите

НФСБ също бече създадено през този период, но влиянието на тази формация е слабо и според мен тя няма перспектива извън коалиране с други партии.

ВМРО–БНД за мен е най-перспективната формация, като негатив бих посочил безпринципните ѝ коалиции в миналото, надявам се да са си взели поука.

Като пожелания за следващите години на първо място национализмът би трябвало да остане в зоната на основните политически сили и да не се допуска неговата повторна маргинализация, значи влиянието на национализма не трябва да спада под 5-6%.

Друго, което за мен е много важно, е да се направи разграничение между истинските български националисти и червените русофилски сурогати, които са изключително опасни с мимикрията си и за съжаление успяват да заблудят доста българи. Такъв е Костадин Костадинов, известен и като Костя Копейкин и неговата партия Възраждане. За мен проблемът е сериозен и никак не го подценявам. Добре би било такива формации да бъдат изтласкани към периферията и маргинализирани, истинските националисти и патриоти не би трябвало да се коалират с тях при никакви обстоятелства.

Друго, което бих желал да видя като перспектива е пълното разграничаване от БСП и отказ от коалиции с тази партия. За съжаление, аз помня как в миналото националисти са подкрепяли кандидати на БСП, примерно кандидат-президента Велко Вълканов.


Един отговор за “Българският национализъм 1989-2019 – ретроспекция и перспективи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *