За кирилицата и латиницата в България


Ще споделя моето мнение по въпроса за кирилицата и латиницата в България.
Аз съм твърдо против въвеждането на латиницата като паралелна писменост в България (по подобие на Сърбия), а пък смяната на кирилицата с латиница за мен е абсолютно кощунство.

Спомням си, че за пръв път срещнах такова предложение по страниците на в-к „Демокрация“, ако не се лъжа, беше през 2000г. Тогава имаше един казус с австрийския професор Ото Кронщайнер, на когото Великотърновския университет беше отнел по-рано дадената титла доктор хонорис кауза заради такова предложение. Та по този повод в-к Демокрация оплю ВТУ и го нарече „селски университет“, а един псевдоинтелектуалец – Виктор Пасков, се вайкаше, че искал и той като другите европейци да има добър компютър и да пише на латиница… Оттогава не бях срещал подобни предложения, едва напоследък във фейсбук някои либерасти се опитват да ги реанимират, като „отеца“ Рафаил-Росен Стефанов. Имаше и някакъв пародиен опит да издадат романа на Иван Вазов „Под игото“ на шльокавица.

За щастие, подобни предложения са маргинални и не срещат съчувствие сред огромното мнозинство от Българите и ако либерастите останат екзотично малцинство и бъдат държани настрана от управлението на държавата, въпросът за въвеждането на латиницата в България никога няма да бъде поставен на дневен ред.

Има една по-тревожна тенденция, латиницата да бъде използвана неформално, става дума за т.нар. шльокавица или маймуница (честно казано, аз не ги разграничавам), т.е. да се пише на български с латински букви. Та това обикновено се прави в интернет, по чатове и форуми, както и в социалните мрежи. Обикновено на шльокавица пишат цигани и теенагер-простаци, но за съжаление и някои българи го правят.
На това трябва да се противодейства всячески, специално по форумите администраторите трябва да въведат изискване за писане на кирилица и да следят за неговото спазване. Също и във фейсбук е възможно – администраторите на фейсбук-страници и групи могат да изискват задължително писане на кирилица. Аз лично като администратор правя всичко възможно.

Не съм свършил, има и една още по-грозна тенденция, която забелязвам в социалните мрежи, и тя е българи да пишат направо на английски.
Не искам да очертавам профилите на тези, които го правят, въпреки че мотивите им са прекалено ясни, особено ако принадлежат към групата на либерастите.
Тук вече нещата са много сложни и опират до подсъзнателно или съзнателно отхвърляне на българския произход от съответните лица, както и стремеж към космополитизъм или хипертрофирано европейско съзнание и самочувствие, нещо като „Криворазбраната цивилизация“ в съвременен вариант.
За съжаление, не мога да посоча най-правилния начин за противодействие в този случай, но ще трябва да се измисли нещо.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.