Синдикация

feed-image Feed Entries

Приятели

Бугарски културен клуб

Начало Новини
Фашистки терор над българи в Македония ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Администратор   
Четвъртък, 16 Декември 2010 09:17


продължава>
 
Да върнем буквата за ятовата гласна ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Администратор   
Сряда, 20 Януари 2010 19:02

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВМРО


СПОРОВЕТЕ около съвременния български език не са отскоро, но занимават българската общественост отново през последните месеци. Цялата дискусия обаче бе сведена до това дали да остане, или да отпадне пълният член.

Че пълният член трябва да остане, защото отразява специфична особеност на българския език, присъща само нему, е повече от ясно. Но встрани от вниманието останаха доста по-важни въпроси, които засягат бъдещето не само на езика, но и на рода български.

Българският книжовен език в сегашния си вид представлява не дотам представителна извадка от богатството и разнообразието на българските диалекти, подчинена на правила и норми, които правят изключително трудни всякакви промени в интегрирането на пренебрегнатите от книжовния език говори.

В официалния език почти напълно липсват особеностите на западните говори, чиито носители са поне 50% от българите. Ако броим и българите в Македония и Сърбия - и повече от половината. Напълно е възтържествувало якането за сметка на екането, а думи от източните диалекти са издигнати в ранг на книжовни, докато техните западни синоними са оставени като диалектни.

Не е ясно защо думата крак например е книжовна, а нога е диалектна, с какво се различава искам от сакам, та първата е книжовна, а втората - диалектна?!

Получават се интересни куриози - не казваме подкрачие, а подножие или пък каменно, а не камъково, въпреки че книжовната дума е камък, а не камен, както е в западните говори и особено в Македония.

Като цяло това е ситуация, която се е създала още преди Освобождението на България от турско робство и която още в ранните години от формирането на книжовния ни език е притеснявала бащите на българската книжовност и култура.

Въпреки че източната книжовна норма започва да доминира осезаемо още от средата на XIX в., в българския език е оставено достатъчно място за западните говори.

Освен това в азбуката присъства и ятовата гласна, обозначаваща звука широко "е", което се изразява в явлението “променливо я” - много важно предимство за привържениците на езиковото единство на българския народ. Тя дава възможност думи като вяра да бъдат изписвани по един начин и да се произнасят по два различни, еднакво правилни от книжовна гледна точка, начина (вяра и вера).

Освен това в речниковия фонд на езика са оставени много думи от западните говори, което до известна степен им гарантира представителност и равноправие. Дори и това обаче се оценявало като недостатъчен компромис, който в бъдеще би заплашил целокупното единство на езика.

В българския език неколкократно се извършват реформи, които в общи линии приключват през 1945 г. с изхвърлянето на 3 букви от азбуката, премахването на краесловния "ер" и налагане на пълно превъзходство на източните говори в книжовния език.

Това е най-голямата услуга, която се прави на току-що създадения през декември 1944 г. македонски език. България се отказва от западните си говори, чиито най-характерни черти веднага са заграбени от македонистите.

Освен това изхвърлянето на ятовата гласна от азбуката и налагането като единствено правилно на източното произношение водят до явлението свръхякане, разпространено предимно в западните говори.

Свръхякането се изразява в чиста замяна на "е" - естествения наследник на широкото "е" в западните говори - с меко "а" във всички позиции, тоест произношение - бял - бяли, голям - голями.

Дължи се на факта, че редуващото произношение е нелогично за западния българин.

Към сегашния момент от развитието на българския език има неща, които би било добре да се случат в най-скоро време, но две от тях са с особена важност:

1. Трябва да се върне буквата за ятовата гласна, с което да се възстанови нарушеното единство между източните и западните български говори.

2. Да се обогати речниковият фонд на българския език с повече думи от диалектните ни западни говори, особено с говори от Македония.

Провеждането на толкова мащабна реформа ще изисква сериозни усилия и най-вече единомислие по отношение на осъществяването й, защото ще е нужно половината от българския народ да направи изключително сериозен жест към останалата част от българите - не само в България, но и в Македония.

Ще има доста спорове около това дали е нужно и дали то няма да обремени езика с допълнителни правила и норми. Ще се спори дали няма допълнително да се затормозят учениците, които и без това стана модно да бъдат по презумпция обвинявани, че са неграмотни.

Ще има всякакви мнения. Но не трябва да се забравя каква е целта и какво се иска от подобни ходове. Не на последно място - пълното приобщаване на македонските говори към книжовния ни език ще обезсмисли напълно съществуването на т.нар. македонски език, който вече ще се различава от българския единствено по количеството сръбска лексика, останала в него. А само тази идея си заслужава реформата. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=349078
продължава>
 
Спаска Митрова ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Администратор   
Петък, 14 Август 2009 11:56


Случаят с арестуваната и вкарана в македонски затвор Спаска Митрова, която е и български гражданин продължава без положителна засега развръзка за младата жена.
Представители на ВМРО-БНД посетиха вчера дома на Спаска в Гевгелия – Македония и разговаряха с родителите. Хората са притеснени и наплашени, страхуват се за дъщеря си и смятат, че животът и здравето й в затвора са застрашени. От страх, че може да бъде отровена, заточеното момиче вчера не беше пило трети ден вода, разказаха плачещите родители. Нямат и никаква информация за отведената от македонските социални служби 2-годишна дъщеричка на Спаска - Сузана. Детето е с бронхиална астма, лекарствата му са останали при родителите на майката. По лекарска препоръка Спаска е  трябвало да кърми детето, което е фактически невъзможно след арестуването й.
Председателката на Националната женска организация на ВМРО-БНД Султана Петрова пое ангажимент пред родителите на Спаска ВМРО да направи всички необходими постъпки до отговорните български институции с настояване българката да бъде освободена. Султана Петрова предаде на родителите и парично дарение от името на ВМРО-БНД.
Случаят придобива политически привкус заради българското самосъзнание и документи на Спаска Митрова
ВМРО-БНД поддържа позицията си, че като българска гражданка, изпратена в чужд затвор без вина, Спаска Митрова трябва да получи защита и подкрепа от страната ни.

ВМРО – БНД започва акция за набиране на средства, с които да се помогне на 23-годишната млада жена. За целта е открита специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG90FINV91501204068333
BIC: FINVBGSF
Първа инвестиционна банка АД, клон „Централни хали”


ВМРО-БНД приканва всеки радетел на справедливостта, според възможностите, си да подкрепи каузата. www.vmro.bg
 
Националисти ще почетат паметта на Тодор Александров ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Администратор   
Четвъртък, 13 Август 2009 20:26

Националисти ще почетат паметта на "Кральот на Пирин" На 30 август (неделя), от 11:00 часа БНС/ГВАРДИЯ ще почете паметта на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров, убит от предателска безродна ръка. Възпоменанието ще се проведе в планината над гр. Мелник, където е погребан воеводата.

По традиция тръгването ще стане на три групи: Първата група ще тръгне от София, в петък, в 17:30 часа и ще нощува в гр. Мелник,. На следващия ден (събота), докато чакаме останалите ще се разходим из града и ще поплуваме в басейна на Литовата къща.

Втората група ще тръгне в събота, в 10:00 часа и след пристигането си в Мелник заедно с първата група ще нощуват на палатки до гроба на Тодор Александров. Вечерта ще премине край лагерния огън. Трета група ще тръгне от Централния щаб в неделя, в 8:00 часа.

Тази година в поклонението ще вземат участие и "Кръв и Чест - България". Всички желаещи, които не разполагат със собствен транспорт, могат да се запишат на следните телефони: 02/831-07-67 и 0893/38 69 14. www.bns.gvardia.net
 
ВМРО: Вето на Македония заради репресии срещу българи ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Администратор   
Неделя, 02 Август 2009 13:21


Да не отпадат визите в случай, че продължат репресиите срещу български граждани в Македония. Това предложи пред журналисти лидерът ВМРО Красимир Каракачанов предаде БГНЕС. По думите на Каракачанов България, трябва да има готовност да наложи вето срещу влизането на Македония в Европейския съюз и НАТО.
ВМРО са изпратили писмо до държавните институции заради случай с осъдена в Македония жена с българско гражданство, съобщи на пресконференция председателят Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. В писмото до президента, премиера и министрите Божидар Димитров и Румяна Желева се заявява, че Спаска Митрова (23 г.) е  несправедливо осъдена с ефективна присъда, уточни той. От ВМРО уточниха, че Митрова е разведена и има една дъщеря, до която не допускала баща й. Това е причината тя да бъде осъдена ефективно на три месеца лишаване от свобода.
Каракачанов смята, че в МВнР трябва да бъде повикан македонският посланик в София, който да даде обяснения по случая, а българското дипломатическо представителство в Македония да предприеме необходимите действия и да се поиска преразглеждане на делото от Върховния съд. http://dnes.dir.bg/2009/08/02/news4858906.html
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

Страница 2 от 3
В момента има 60 посетителя в сайта
 © 2009 Български националисти  © 2009 Редизайн РН дизайн